Ton Elias (VVD) wil niets weten van corruptie ICT-aanbestedingen

Nee, wat een klaterend succes was die Tijdelijke Commissie ICT , over ICT-projecten bij de overheid. De voorzitter, Ton Elias, bleek niet te weten wat een ip-adres is, waarna Kamervoorzitter Van Miltenburg dacht “daar kan ik overheen” en de hele term ICT bleek te hebben moeten googelen, en zich blijkbaar zo onbewust was van de enorme onnozelheid die daaruit sprak dat ze dat nog en plein public ging staan uitventen ook.

Wat Elias, namens de commissie, zegt is op zichzelf niet onwaar, dat projecten worden opgestart op een verkeerde manier, men aan de verkeerde kant van een probleem begint, essentiële zaken negeert, het wiel opnieuw probeert uit te vinden (zie, buiten de ICT, b.v. het Fyra-debacle, terwijl er al uitstekende hogesnelheidstreinen te koop waren) etc. etc. Dat zullen mensen die met grote ICT-projecten (en niet alleen bij de overheid) te maken hebben gehad allemaal kunnen bevestigen (het is vaak ook uiterst complex, optredende problemen zijn niet altijd een gevolg van stommiteiten).

Maar volgens Veldwijk is er ook eenvoudigweg sprake van corruptie, en daar wilde men bij de commissie niet aan om de een of andere reden.

En veel eerder, in 2013, had ikzelf als adviseur van de commissie gewezen op het verschijnsel van corruptie, niet zozeer als op zichzelf staand fenomeen maar als uiting van het algehele bederf rond publieke ict. Maar nee! Ton Elias c.s. hebben een puur bestuurlijk rapport afgescheiden. Wat past binnen de bestuurlijk-politieke kaders is meegenomen. Al het overige is genegeerd. Ik was en ben verbijsterd en ik ben niet de enige.

(…)

De basis van het rapport ‘Grip op ICT’ zijn dus de schriftelijke antwoorden van ministeries op vragen van een onderzoeksbureau dat geen belang had bij verrassingen.

(…)

Gehoorden zoals ik die met signalen van wantoestanden kwamen moesten van voorzitter Elias meteen met namen en rugnummers komen, wat in zo’n setting natuurlijk neerkomt op mensen de mond snoeren. Op hints van gehoorden zoals de al genoemde ambtenaar Leether werd niet doorgevraagd. Over ons schrijven aan de commissie, dat vol stond met verwijzingen naar harde wantoestanden, werd geen vraag gesteld. (Computable)

Terwijl in de uitzending van Zembla over aanbestedingen aan Ordina toch zeer sterke aanwijzingen voor corruptie naar voren zijn gekomen. Zo sterk dat het ministerie van Veiligheid en Justitie melding heeft gemaakt van een mogelijke schending van het mededingingsrecht bij de Autoriteit Consument en Markt, en Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer heeft laten weten dat zijn ministerie een intern integriteitsonderzoek heeft gestart. Tevens heeft de gemeente Rotterdam een betrokken ambtenaar geschorst en een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rond deze aanbestedingen. De Rekenkamer van Rotterdam heeft verklaard eveneens een onderzoek in te stellen naar de ICT-aanbestedingen van de gemeente Rotterdam.

Maar Ton Elias, voormalig journalist en onafhankelijk parlementariër, weet van niets.

 

 

1 gedachte over “Ton Elias (VVD) wil niets weten van corruptie ICT-aanbestedingen”

  1. Pingback: Nieuw gevalletje maatschappelijke incest | Krapuul

Reacties zijn gesloten.