De biologische landbouw van Cuba ontstond deels uit noodzaak. Toen in 1991 de chemische producten uit de Sovjet-Unie en de Oostbloklanden wegvielen, moesten de Cubanen immers een alternatief zoeken. De dooi van de relaties met de VS kan dat veranderen, vrezen voorstanders van deze vorm van landbouw.
Humberto Ríos, een van de pioniers van de biologische landbouw in Cuba, won in 2010 de winnaar de Goldmanprijs, ook wel de groene Nobelprijs genoemd, voor zijn aandeel in de verbetering van zaden en andere ecologische technieken in een groot deel van Cuba.
Hij meent dat de biologische landbouw in Cuba niet klaar is voor de nieuwe mogelijkheden die de vraag in de VS naar biologische producten zal creëren. Bovendien vreest hij een “invasie van conventionele landbouw”, die “meer dan 25 jaar biologische landbouw zal opslokken.”
Sinds de dooi tussen de VS en Cuba eind 2014 inzette, waren er al enkele Amerikaanse initiatieven om de landbouwmarkt op het eiland te openen. De verwachting is dat die nog zullen toenemen na het historische bezoek van president Obama op 21 en 22 maart 2016.
In de noordwestelijke gemeente La Palma, waar Ríos destijds pionierswerk verrichtte met een handvol lokale boeren, werken vandaag 500 van de 1127 landbouwbedrijven zonder chemische meststoffen. Elsa Dávalos, lokaal lid van de Asociación Nacional de Agricultores Pequeños (ANAP – Nationale Vereniging van Kleine Landbouwers), ziet al de eerste tekenen van een oprukkende conventionele landbouw. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be