Tientallen doden bij aanslag in Kaboel

Bij een bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn tenminste 40 mensen om het leven gekomen. Meer dan 100 mensen raakten gewond. Naar verwachting zal het aantal doden nog stijgen, veel gewonden zijn er slecht aan toe.


De aanslag vond plaats bij een gebouw waarin zich een persagentschap, een sjiitisch cultureel centrum en een – eveneens sjiitische – religieuze school bevinden. Het tijdstip was zorgvuldig uitgekozen: op het moment van de aanslag bevonden zich honderden bezoekers in het cultureel centrum.

De aanslag is inmiddels opgeëist door ISIS, overigens zonder dat daar bewijzen voor werden geleverd. Enig cynisme wat betreft de claims van ISIS is wel op zijn plaats, maar in dit geval lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de daders inderdaad in de kringen van de Islamitische Staat gevonden moeten worden. ISIS beschouwt sjiieten als ketters en pleegt regelmatig aanslagen op sjiitische doelwitten. Ook de Taliban pleegt regelmatig aanslagen, maar die zijn nooit specifiek gericht tegen sjiieten.

Kaboel is één van de meest onveilige steden ter wereld. Sinds oktober zijn bij zelfmoordaanslagen 130 mensen om het leven gekomen, wat de bestempeling van Afghanistan tot een ‘veilig land’ waarnaar je vluchtelingen rustig terug kunt sturen wel in een wat ander daglicht stelt. Aanslagen komen zó vaak voor, dat ze meestal het nieuws niet eens meer halen. Mogelijk heeft ISIS juist om die reden een persagentschap tot doelwit gekozen: journalisten besteden heel wat meer aandacht aan aanslagen wanneer de eigen beroepsgroep het doelwit is.

Bron: Al Jazeera