Therapie voor slachtoffers van alledaags racisme

Mensen met een migratie-achtergrond ervaren enorme veel stress door de dagdagelijkse confrontatie met racisme. Maar wat als de stress zo hoog wordt en je het niet meer aankan? Antwerpse psychologe Birsen Taspinar experimenteert sinds enkele jaren met EMDR-therapie voor de behandeling van racisme gerelateerde stress.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor de behandeling van mensen die vastzitten door intense stresserende ervaringen en trauma’s.

Birsen Taspinar is enkele jaren geleden een opleiding EMDR-therapie gaan volgen in Turkije en is nadien deze therapie specifiek gaan toepassen voor racisme gerelateerde stress, met heel positieve resultaten.

Enkele weken geleden gaf ze een workshop op de moslimbeurs. De aanwezigen waren heel enthousiast maar de tijd was helaas tekort om de techniek echt te kunnen toepassen. Dan maar een interview met de hoogzwangere Taspinar na de workshop.

Wat is racisme-gerelateerde stress?

“Racisme gerelateerde stress kan je omschrijven als het alledaags racisme. Van expliciet tot heel subtiel racisme. Deze laatste vorm ervaar je bij interactie met de ander, wanneer die je het gevoel geeft dat je anders bent, dat je er niet helemaal bijhoort of niet welkom bent. Het gaat bijvoorbeeld om je bekeken voelen als je een winkel binnenstapt, of iemand die de handtas naar de andere kant schuift als je er naast gaat zitten. Of denk ook aan al dan niet subtiele uitspraken door de leerkrachten op school, door collega’s of in de media over jouw cultuur of anders zijn.”

“Vaak is de dominante ander zich door zijn/haar privileges niet altijd van bewust van de impact van daden of uitlatingen. Het zijn kleine ervaringen maar de opstapeling daarvan heeft een impact op het zijn en het gevoel er al dan niet bij te horen.”

“Als ik workshops geef aan hulpverleners rond omgaan met racismestress probeer ik bij hen het gevoel te laten oproepen van de eigen uitsluiting. Iedereen is ooit al eens gepest of buitengesloten geweest van een groep. Dat gevoel dagdagelijks meemaken, daarmee kan je racisme-stress vergelijken.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be