Syrië: aanval op konvooi met hulpgoederen, einde bestand

Aan het toch al wankele bestand bestand in Syrië lijkt een einde te zijn gekomen,  na een bombardement op een VN-konvooi dat met hulpgoederen onderweg was naar Aleppo. Volgens het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) zijn bij het bombardement 12 mensen om het leven gekomen. De VN heeft dat aantal inmiddels bevestigd.

Op sociale media waren gisteren foto’s te zien van de gevolgen van de aanval. De Witte Helmen, een Syrische hulporganisatie, plaatste een video op Youtube waarop brandende vrachtwagens en verkoolde restanten van hulppakketten te zien zijn.

Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanval, Rusland of Syrië. Volgens de VS zijn de Russen hoe dan ook verantwoordelijk: aan hen de taak Assad in toom te houden.

Eerder op de dag had een woordvoerder van het Syrische leger het bestand al opgezegd. Hij weet dit aan de ‘voortdurende schendingen’ van het bestand door rebellen. Het bestand heeft overigens nooit veel kans van slagen gehad. Enkele van de belangrijkste rebellengroepen, waaronder Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige (*kuch*)  filiaal van Al Qaeda in Syrië waren door de VS en Rusland expliciet uitgesloten van het bestand en achten zich er ook niet aan gebonden. Gezien de merkwaardige, door praktische overwegingen ingegeven bondgenootschappen in Syrië was het bestand daarmee eigenlijk al van tevoren gedoemd. De VN heeft inmiddels aangekondigd voorlopig geen konvooien met hulpgoederen meer naar Syrië te zullen sturen.

De woede bij de VN is – terecht – groot. De route van het konvooi was bij alle partijen bekend, ook bij het Syrische regime en haar Russische bondgenoot. Jan Egeland, de hulpverleningscoördinator van de VN in Syrië, zei dat het konvooi was gebombardeerd ondanks het feit dat er met alle partijen overeenstemming was bereikt over route en bestemming.

In het bestand was overeen gekomen dat:

– Alle militaire operaties in Syrië gestaakt zouden worden, met uitzondering van acties tegen ISIS en andere militante, extremistische organisaties

– De VN in staat zou worden gesteld hulpgoederen af te leveren aan de burgerbevolking in belegerde enclave’s

– De VS en Rusland een gezamenlijk commando op zouden zetten voor de strijd tegen ISIS.

220px-banyas_demonstration_%d9%85%d8%b8%d8%a7%d9%87%d8%b1%d8%a7%d8%aa_%d8%a8%d8%a7%d9%86%d9%8a%d8%a7%d8%b3_%d8%ac%d9%85%d8%b9%d8%a9_%d8%a7%d9%84%d8%ba%d8%b6%d8%a8_-_29_%d9%86%d9%8a%d8%b3%d8%a7%d9%86
Anti-Assad betoging in Baniyas, april 2011

Het bestand kwam al onder zware druk te staan nadat de door de VS geleide coalitie zaterdag stellingen van het Syrische leger bij Deir Ezzor bombardeerde. Daarbij kwamen 62 Syrische militairen om het leven. Bij Deir Ezzor wordt al geruime tijd hevig gevochten tussen het Syrische regeringsleger en ISIS. De Amerikanen hebben hun excuses aangeboden voor het bombardement en gezegd dat het een vergissing was, maar daar nam het regime geen genoegen mee.

Met het bombardement op het hulpkonvooi en het opzeggen van het bestand lijkt het einde van de burgeroorlog – en het einde van het lijden van de burgerbevolking – verder weg dan ooit. Inmiddels duurt de Syrische burgeroorlog, die begon toen Assad het vuur liet openen op vreedzame betogers, al meer dan 5 jaar.

1 gedachte over “Syrië: aanval op konvooi met hulpgoederen, einde bestand”

  1. Pingback: VS beschuldigen Rusland van aanval op VN-konvooi | Krapuul

Reacties zijn gesloten.