Steeds meer aanwijzingen dat Rusland clusterbommen gebruikt in Syrië

Meerdere op internet circulerende video’s en foto’s lijken te suggereren dat Rusland clusterbommen gebruikt bij  bombardementen op rebellen in Syrië.  Clusterbommen zijn door vliegtuigen afgeworpen bommen die tot 200 kleine bommetjes uitstrooien over een groot gebied. Ze zijn hevig omstreden omdat ze veel burgerslachtoffers maken. In veel landen – waaronder Nederland – is het gebruik van clustermunitie dan ook verboden. Weinig verrassend hebben de grote producenten van clusterbommen zich fel verzet tegen een algemeen verbod op dit type munitie. Tot die producenten behoren o.a. Rusland, de VS, China en Israël.

Een video opgenomen bij een kamp van Jabhat al-Nusra toont hoe een vliegtuig bommen afwerpt, gevolgd door een serie ontploffingen vlak boven de grond.  Dit patroon is consistent met dat van clusterbommen.

Ook circuleren er op internet foto’s van niet ontplofte clusterbommen die gebruikt zouden zijn in de omgeving van Kafr Halab. Enige voorzichtigheid is geboden omdat deze foto’s afkomstig zijn van Syrische rebellen en er geen beelden zijn van Russische vliegtuigen in dit gebied.

Lees verder bij bellingcat

1 gedachte over “Steeds meer aanwijzingen dat Rusland clusterbommen gebruikt in Syrië”

  1. Pingback: Human Rights Watch beschuldigt Rusland van het gebruik van clusterbommen in Syrië | Krapuul

Reacties zijn gesloten.