Staatssecretaris Weekers (VVD) dreigt Trouw over belastinggegevens

Staatssecretaris Frans Weekers wil dat Trouw gegevens over belastingvluchten van vermogenden aan de belastingdienst geeft. Maar Trouw stelt dat de krant gebonden is aan internationale afspraken.

“Maar we zijn gebonden aan afspraken met het International Consortium of Investigative Journalists, de wereldwijde organisatie van onderzoeksjournalisten, die aan dit project werkt. De afspraak is dat geen enkele deelnemende krant gegevens afstaat aan de overheden van haar eigen land.” (Trouw)

Het gaat tegen essentiële principes van persvrijheid in dat de politiek de journalistiek kan verplichten haar bronnen openbaar te maken. Dat houdt een reëel gevaar in voor degene(n) die de gegevens aan journalisten hebben verstrekt.

6 gedachten over “Staatssecretaris Weekers (VVD) dreigt Trouw over belastinggegevens”

 1. Politieke truukjes.

  Het is de handend in onschuld schoon wassen en officiële smoes en verklaring hebben waarom helemaal niets aan gedaan wordt om de miljarden belastingontduiking terug naar Nederland gehaald te krijgen.

 2. Als een handvol journalisten deze beerput kan ontdekken, kan Weekers’ ambtenarrij dat toch zeker ook, lijkt me. @1 Je hebt gelijk, dreigementen voor de bühne.

 3. Hoezo bronbescherming?
  Zover bekend is de bron anoniem en is en harde schijf afgeleverd.

  Maar wat belet Trouw volgens goed journalistiek gebruik om bewijs te leveren voor hun artikelen?
  De relevante documenten van de harde schijf zouden dan wel gepubliceerd kunnen worden zonder dat de bron blootgesteld wordt.
  Die documenten zijn van publiek belang.

 4. Opstelten heeft die dvd toch al lang gehad. Dit is afluisterland Nederland remember.

 5. De bedoeling is ook helemaal niet om de gegevens te krijgen , de bedoeling is om eventuele anderen te bang te maken voor arrestatie om hun gegevens nog met de pers te delen … Wanneer ze dan ook nog achter de naam van de “Verrader van onze Vrinden ” komen is dat alleen maar een leuke bijkomstigheid ..

 6. Ja Weekers die lijst zal dan ook uitsluitend bestaan uit VVDers en met name VVD prominenten.

  Rechts en de waarheid. Ach jah het behoeft geen uitleg meer.

Reacties zijn gesloten.