Staakt-het-vuren in Gaza grote overwining voor Hamas en Egypte

Clinton en de Egyptische minister Mohammed Kamel Amr op de persconferentie (screenshot Times of Israel)
Updated. Vanaf vanavond 9 uur (donderdag 22 november 20.00 uur NL tijd) is een staakt-het vuren van kracht in Gaza. Het bestand werd door de Amerikaanse minister Hillary Clinton en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie in Cairo.

Ma’an News meldde op gezag van een Egyptische functionaris dat het bestand inhoudt dat Israel stopt met invallen en moorden vanuit de lucht, en dat de Palestijnen ook meer bewegingsvrijheid krijgen. Egypte stelt zich garant dat het bestand zal worden nageleefd, voegde hij eraan toe.

Ma’an bleek gelijk te hebben (zie de tekst van staakt-het-vuren) en dat houdt in dat dat Gaza weliswaar zwaar geleden heeft onder de Israelische bombardemenenten, maar dat Hamas een geweldige overwinning heeft geboekt. Israel heeft erin moeten berusten dat de blokkade met onmiddellijke ingang wordt opgeheven. Bovendien heet het moeten accepteren dat het geen acties meer kan uitvoeren zonder in botsing te komen met het grote buurland Egypte. Ook het Egyptische prestige, en het prestige van president Morsi persoonlijk, is met het bereiken van dit resultaat geweldig gestegen.

Eerder op de dag was de situatie echter verre van vrolijk. Israel ging onverminderd door met het zinloos zaaien van dood en destructie. Vernield werd onder meer het Yarmouk-stadion in Gaza-stad en de nodige woningen van burgers in de stad of in de kampen. Opnieuw waren er onder de slachtoffers twee peuters, een tiener, en op zijn minst één vrouw. Het totaal aantal doden zou nu 162 zijn. van wie 41 kinderen en 11vrouwen. Het aantal gewonden ligt ruim boven de 1200. (Ik meld dit op gezag van anderen. Zelf ben ik de tel kwijt, maar ik kom erop terug). De lijst van slachtoffers woensdagmiddag luidde als volgt:

Twee motorrijders werde gdood in Rafah. Vijf doden kwamen onder het puin vandaan na een bombardement in Mughraqa, Muhammad Abu Uteiwi, Ahmad Abu Kamil, Saadi Abu Kamil, Nidal Hassan and Muhammad Abu Ubeid. Het lichaam van Ibrahim Muheisin werd gevonden in het puin na een aanval in Jabaliya. Muhammad Bakr, 27, stierf aan verwondingen die hij twee dagen geleden opliep bij een bombardement in de wijk Sabra van Gaza-stad. Ilham Nabahin (4) ging dood aan verwondingen die ze eerder opliep bij een bombardement waarin haar moeder gewond raakte. Abdul Rahman Naem (2 jaar) werd gedood bij een Israelische luchtaanval op een woonblok in Gaza-stad. Talal al-Asalai, zijn zoon Ayman en dochter Hadeel werden slachtoffer van een aanval in Beit Hanoun. Mubarak al-Ghoula kwam om bij een luchtaanval in het Nuseirat kamp. En door een aanval vlakbij het Khanzandar bezinestation stierven Mohammad al-Shqar, 22, en de tiener Mahmoud Abu Khusa (13).

De raketbeschietingen vanuit Gaza gingen ook gewoon door. Twee mensen raakten gewond in Eshkol en later nog eens vier soldaten op dezelfde plaats.

Het Witte Huis betuigde intussen zijn medeleven. Nee, vanzelfsprekend niet met de slachtoffers in Gaza, maar met de gewonden die eerder op dag vielen bij de aanslag op de bus in Tel Aviv (zie bericht hieronder). Israels veiligheiddiensten zijn er intussen van overtuigd, schijnt het, dat dit het werk van een ‘loner’ was, een niet aan enige organisatie gelieerd iemand die het op eigen houtje deed. Perschef Jay Carney van het Witte Huis gaf de volgende verklaring uit: “The United States will stand with our Israeli allies, and provide whatever assistance is necessary to identify and bring to justice the perpetrators of this attack.’

Ook het bureau van VN-secretaris geeraal Ban Ki Moon kwam overigens met een verklaring: “The Secretary-General was shocked at the news of the terror attack on a bus today in the centre of Tel Aviv. He condemns this attack in the strongest possible terms. There are no circumstances that justify the targeting of civilians. The Secretary-General is saddened and expresses his sympathy to those injured in the blast.”

Waarmee maar weer eens is aangetoond dat er een geweldig verschil is tussen burgers en burgers. Sommige burgers zijn Joods en als die gewond raken is dat een factor van belang in de internationale politiek. Sommige andere burgers zijn Palestijns en als die sterven is dat collateral damage van wat opruimwerkzaamheden die door een staat worden verricht ‘uit zelfverdediging’. En vooral als die staat Israel is doet het er dan allemaal niet zoveel toe.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.

3 gedachten over “Staakt-het-vuren in Gaza grote overwining voor Hamas en Egypte”

  1. Gaza is eigenlijk een stukje Egypte dat in 1967 door Israël is veroverd. Daarnaartoe heeft Israël in 1993 als gevolg van de Oslo-akkoorden een groot deel van de Palestijnen verlokt, die voordien in Israël woonden. Een prima zaak dat Egyptisch president Morsi zijn verantwoordelijkheid neemt in welbeschouwd een deel van Egypte.

  2. Ja Israël weet hoe ze land moeten veroveren.
    Dat deden ze in de oudheid al toen zo’n zeven volkeren het onderspit moesten delven om de staat Israël te stichten.

  3. @2 Hoeveel overlevenden ook al weer in Jericho ? : 1 familie die verraad aan de Joden had gepleegd , en dat was t … en hoe heten Palestijnen ook al weer in het Arabisch : Filestin ….

Reacties zijn gesloten.