SP worstelt met de Europese vierkante cirkel

De SP realiseert zich dat Brussel veel ten goede zou kunnen veranderen in verschillende EU-lidstaten. Maar tevens realiseert ze zich ook dat ze geen bemoeienis van Brussel met Nederland wil. Dennis de Jong schrijft:

Toch is het onbegrijpelijk dat er in de Europese Unie landen zijn, waar de gezondheidszorg ver beneden de maat is. Daar wil je natuurlijk wat aan doen. Bij al dit soort overwegingen kom ik toch steevast tot de conclusie dat het eigenlijke probleem in de EU ligt in de Europese Commissie. Zodra je de EU meer bevoegdheden geeft, wil de Commissie die macht onmiddellijk pakken. Doordat lidstaten met gekwalificeerde meerderheid besluiten, kunnen sommige nationale parlementen overruled worden. Dat zien we als SP niet zitten. (SP-website)

Grappig is de zin: “Zodra je de EU meer bevoegdheden geeft, wil de Commissie die macht onmiddellijk pakken.”
Dat suggereert dat je de EU bevoegdheden zou kunnen geven, maar verwacht dat ze daar geen gebruik van zal maken.

De slotconclusie van de SP is dat ellende in de EU dan maar moet blijven voortduren.

4 gedachten over “SP worstelt met de Europese vierkante cirkel”

 1. ehhh, de EU is niet de EC natuurlijk.
  Daar maakt ie toch echt een duidelijk onderscheid dat jij even weglaat. Hij heeft kennelijk problemen met de EC, niet zozeer met de EU.

 2. @1 GJ,

  Wat is jouw interpretatie van dat verschil? Wat maakt het uit?

  @2 richard,

  Oei, knap geformuleerd, bijna had je nationaal socialisme geschreven. 👿

 3. Ik vind het ook zo schandalig dat het Nederlandse parlement beslissingen van provinciale besturen overruled .. en provincies die van gemeenten en gemeenten die van wijkraden .. en de wijkraad mijn beslissing een schuurtje neer te zetten ..

Reacties zijn gesloten.