Sommige moslima’s doen zich vitamine-D-tekort aan

Het is lente. Het zonnetje schijnt weldadig. De slome winter, die niet van wijken wilde weten, is ten langen leste op zijn schreden teruggetreden. De komst van mooie lentedagen inspireerde columnist Martin Bril ooit tot het populariseren van rokjesdag. Een dag waarop vrouwen massaal besluiten hun poes eens lekker meer lucht te gunnen.

Niet alle vrouwen vieren de dag. Hierin bestaat er gelukkig vrijheid, blijheid. Ofschoon er in Nederland een in het geheim opererende kledingpolitie op verkeerde kledingkeuzes let. Niemand weet wie er lid van is. Meestal doet die zich in stilte gelden maar af en toe treedt ze naar buiten. Zo gelastte toenmalig Tweede Kamervoorzitter Erica Terpstra in 2002 minister Aart Jan de Geus zijn colbertje aan te trekken bij de beantwoording van Kamervragen. Truttigheid van lang geleden? Onlangs nog verordonneerde een manager in Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam een verbod op korte rokjes, knielaarzen en diepe decolletés. Omdat men er ‘professioneel en representatief’, wat dat ook moge zijn, uit dient te zien.

Alleen al vanwege ingesleten, onnodige conventies is het optreden van Yanis Varoufakis verfrissend. Met een look van een lid van een motorbende lapt hij etiquetteregels aan zijn laars. Prima, want zolang er geen functionele reden is, zoals voor politieagenten, zijn ongeschreven kledingregels Quatsch.

Maar de vrijheid van kledingkeuze gaat te ver als daarmee je eigen gezondheid in het geding komt. Weldadigheid is niet voor niets genoemd in de tweede zin van dit stuk. Zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Het Nederlandse klimaat is helaas niet gunstig voor een donkere huid. Hoe donkerder, hoe meer zonlicht nodig is. Weliswaar kun je het tekort aan zonlicht compenseren door vitamine-D te slikken maar waarom zou je een dergelijke kunstgreep toepassen als je de aanmaak ervan op een natuurlijke manier kunt laten verlopen?

Een aantal vrouwen bedekt zich jammer genoeg grotendeels vanwege religieuze redenen. Voor alle geloven geldt echter: het maakt God echt niet uit hoe je eruit ziet. Het ware geloof zit in je hart. Bovendien, welke God is zo onbarmhartig dat hij van zijn gelovigen eist dat zijn geboden dienen te prevaleren boven hun gezondheid? Vanwege een religieuze overtuiging te veel zonwerende kleding aantrekken is simpelweg achterlijk.