Schreeuwerig populisme van de SP

Per 1 januari zijn Roemenen en Bulgaren vrij om werk te zoeken in Nederland. De Nederlanders zijn er niet gerust op, ze zijn er met andere woorden massaal tegen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt gooit nog wat olie op het vuur.

Volgens het socialistische Kamerlid is het ’ongelooflijk onverantwoord’ wat Nederland boven het hoofd hangt. Potentieel honderdduizenden Roemenen en Bulgaren kunnen besluiten om deze kant op te komen om een gokje te wagen op de arbeidsmarkt. (Telegraaf)

Toevallig heeft Jaap de Paauw vandaag het boek van Ger Verrips over de geschiedenis van de CPN ‘De CPN, een geschiedenis‘ gerecenseerd. Daarin schrijft De Paauw:
“Bovendien wordt de lezer duidelijk, dat het schreeuwerige populisme waartegen anno nu zo te hoop gelopen wordt, van alle tijden is.”
Zijn opmerking past precies. De SP doet lekker schreeuwerig populistisch mee met sentimenten tegen Roemenen en Bulgaren.

28 gedachten over “Schreeuwerig populisme van de SP”

 1. Ik heb het Telegetver stukje ook met belangstelling gelezen. De SP dacht “wat Wilders kan, kunnen wij ook” en huurde een Hond in om hun sentimentenritje een democratisch tintje te geven.
  En daarbij moeten de overheid en de politiek, ook de SP, zichzelf bij de neus vatten. Het enige dat moet gebeuren om de Hordes uit het Oosten te voorkomen is een handhaving van het in Nederland geldende minimumloon. Schijnconstructies over uitzendorganisaties en zetbaasjes moeten KEIHARD AANGEPAKT worden, zodat iedereen voor hetzelfde werk ook hetzelfde in zijn loonzakje krijgt. Daar profiteert bovendien iedereen die in Nederland werkt.
  Overigens zijn de authoriteiten in Roemenie en Bulgarije ervan overtuigd, dat die POTENTIEEL 100.000-den het eerst voor Slavischtalige en Romaanstalige landen zullen kiezen.

 2. Mee eens. Reinste populisme omdat men de echte oorzaak niet durft te bestrijden – de heersende neoliberalisme die de oorzaak van de crisis is.
  Daarom lekker makkelijk een zondebokje aanwijzen en aan de zombies overleveren.

  Elke mogelijke wet wordt langzamerhand zonder stoten en blozen overtreden en in de prullenbak gegooid.
  Lag leve de decadentie en de eeuwige oorlog tegen de buitenlanders!

 3. Erg teleurstellend van de SP. Een dikke onvoldoende. Ze onderscheiden zich totaal niet van de rest. Bah!

 4. @Ralph:

  [ De SP en de nazi’s van Geert Wilders kunnen net zo goed fuseren ]

  Dat vind ik een boude uitspraak en tekort doen aan de intenties van de SP.

 5. Inderdaad. Soevereiniteit, protectionisme, xenofobie en het vermeende “opkomen voor de kleine man” zijn wel belangerijke overeenkomsten. De ene vanuit het socialisme, de ander vanuit het nationaalsocialisme. Ziet u de 10 verschillen? Ik steeds minder.

 6. Naast het gefaalde Nationaal Socialisme zijn er natuurlijk nog andere pogingen geweest om Nationalisme en Socialisme te verenigen .. Zoals Baathisme , de politieke stroming van zowel Saddam Hussayn als de Assads .. ( en indirect die van Nassr en Sadat ) ook die leidde to dictaturen maar in Syrië en Egypte in ieder geval niet ten koste van de minderheden …

 7. @Jan Fré,

  Je reactie is niet al te slim. Als je de Telegraaf niet vertrouwt – en dat is vaak terecht – check je toch even andere nieuwsbronnen. Heeft Ulenbelt inderdaad de geciteerde uitspraak gedaan?

 8. Kreeg gisteren bij primera een gratis chocoldeletter aangeboden van De Telegraaf. Heb dat ding geweigerd met de boodschap dat ik niets met de onderbuikkrant van Nederland te maken wil hebben. De verkoopster keek mij vreemd aan en zei “maar het is gratis”. Mijn reactie “al gaven ze geld toe, ik wil niets met die onderbuikkrant te maken hebben”

 9. Werkvergunningen hoeven er in mijn ogen niet te komen. Wel moet worden gecontroleerd of deze mensen conform CAO worden betaald zoals Nederlanders ook moeten worden betaald. Ik vraag me alleen af of die controle haalbare kaart is.

  En nee, ik heb het op dat punt zeker niet eens met de SP.

 10. Een principieel punt. Ik ben tegenstander van landsgrenzen en voorstander van bewegingsvrijheid. Ik voel me geinspireerd door Von Kleist (17, auteur van ‘Michael Kohlhaas’, een paardenhandelaar die in opstand kwam toen hij afgeperst werd bij het passeren van een tolpoort. http://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_von_Kleist

  En let wel mensen, de tolpoorten groeien als kool, bewaakt door ‘handhavers’ die anders geen werk zouden hebben.

  Wat betreft de fusie SP-PVV, inderdaad een boude uitspraak en ook niet onderbouwd door historische ervaringen. De behartiging door beide stromingen van de belangen van dezelfde groep zal eerder tot conflict leiden.

 11. Je kan smalen, Liera, maar individueel verzet is ook verzet. Kleinvieh macht auch Mist.
  Goed gedaan, Jan Cleton.

 12. @ Cornelis. Dat is wel een geweldig spreekwoord. Kleinvieh macht auch Mist. Uit het land van de Ostkanzlerin. Alwaar ik vorig jaar zomer voor € 1,- een chocolade-ijsje kocht dat werd aangeprezen als “Eisneger” € 1,-.
  Hebben we hier een Zwarte Piet-discussie !!!

 13. Hey Liera nu even je mening over andere partijen for a change. Opstelten en zijn “vertrouw me maar op me blauwe ogen” topic. Ga je daar ook nog eens over hebben. De VVD die rechtse ratten partij is iedere dag negatief in het nieuws maar waar is meisje Liera te vinden. Precies enkel op een SP topic. Selectief posten is wat je doet en dan nog steeds heb je niks te zeggen.

  Je valt weer door de mand as usual.

 14. @Leo Smit , Sadam heeft in Iraq ( in tegenstelling tot de Syrische situatie ) zijn powerbase altijd tot 2 groepen beperkt , beide hoofdzakelijk uit midden Iraq , namelijk de Sunni Moslims en de Christenen … Shia in het zuiden werdt het recht op veel van hun eigen feesten ontzegt… Daarom is Iraq een uitzondering …

 15. @Liera,
  tja, jullie hebben de Zwarte Pieten-discussie, wij de Eisneger- en Negerküsse-discussie. Allebei terecht dat die gevoerd worden. En over Angie kan je zeggen wat je wil, maar Duitsland doet het stukken beter dan Nederland, niet alleen in economisch opzicht.
  Maar wat heeft dat alles met het populisme van de PVV, pardon, SP, of het kleine verzet van Jan Cleton van doen? Wat een zinloos gebral …

 16. @Jan Fré Boven
  [Sinds wanneer kunnen we nieuws, dat de Telegraaf schrijft, serieus nemen?]
  Sinds je nieuws op krapuul ook serieus neemt.

 17. Wat Cornelis stelt in zijn eerste opmerking is waar. De Nederlandse overheid moet er op toezien dat de men de CAO juist in deze tijden handhaaft. En wel op een keiharde manier, ook in de land/tuinbouw. Daarnaast moet men ook stellen dat de SP en de PVV van populisme beschuldigd worden. Ik ben geneigd om dat ook te vinden, maar aande andere kant als de hele straat binnen een paar jaar vol zit met immigranten, zou ik dat ook niet leuk vinden. Het is ook zo dat vele mensen die deze partijen beschuldigen van populisme enkel een immigrant hebben gezien op hun werk als schoonmaker of zwart bij hun thuis als werkster.
  Het is wel steeds dezelfde maatschappelijke laag die de immigranten als buren krijgen en dat zijn niet de mensen uit het Gooi, grachtengordel enz. Daarom is het ook begrijpelijk dat vele mensen uit de onderlaag stemmen op deze partijen.
  Cornelis neemt Duitsland als lichtend voorbeeld waar dan geen soort sp/pvv zou zijn, maar dit land kent ook vele zaken die vreemd zijn
  Nu pas een minimumloon.
  In vele bedrijfstakken geen CAO
  Een soort belastingvrije zone/fabrieken waar een werkgever met zijn personeel kan knikkeren op een 19e eeuwse wijze.

 18. @frank

  Het is inderdaad begrijpelijk dat mensen de simpelste oplossing kiezen en Bulgaren en Roemenen als zondebokken aanwijzen. Maar zij zijn niet de oorzaak van de problemen. Als serieuze politieke partij vertel je hoe het echt in elkaar zit en wie vooral profiteert van de komst van de immigranten. Maar de SP doet dat niet en gaat op de populistische toer.

Reacties zijn gesloten.