Schaalgrootte is gerelateerd aan macht

De buren vertellen soms in één lang verhaal (3220 woorden) voor een groot deel hetzelfde wat ik in tientallen artikelen en berichten voor het voetlicht heb proberen te brengen. De crux daarbij is dat schaalgrootte gerelateerd is aan macht. Het volgende gebeurt:

Globalisering heeft trouwens een onvermijdelijkheid geschapen: men moet vandaag politieke en economische macht op een zeer hoog, globaal schaalniveau beoefenen, en dat proces is onomkeerbaar, want van zodra je een aantal spelers in het veld brengt die op een zeer hoog schaalniveau opereren moeten de andere spelers eveneens op dat schaalniveau werken om hun belangen effectief te behartigen.

Die gedachte ligt mee aan de basis van de Europese gedachte en men vindt ze in zowat alle grote Europese verdragen terug. In dat opzicht lopen nationalisten en nationaal-chauvinisten de feiten hopeloos achterna: kleinere politieke en economische eenheden zijn een bijzonder groot deel van hun macht onherroepelijk kwijt; ons wijsmaken dat dit niet zo is, is een grove leugen. (DeWereldMorgen)

Ook al word je de EU en de dicussie erover spuugzat, de EU is de belangrijkste politieke beslisser aangaande ons dagelijks leven. Die uitkomst is onomkeerbaar.

2 gedachten over “Schaalgrootte is gerelateerd aan macht”

  1. [ de EU is de belangrijkste politieke beslisser aangaande ons dagelijks leven. Die uitkomst is onomkeerbaar ]

    O, je hebt eerst een uitkomst en dan de discussie. Heb je nog steeds geen baan daar?

  2. Misschien sla ik de plank volledig mis, maar het doet me denken aan het steeds groter worden van auto’s. Dat is om ze veiliger te maken. Mensen in een kleinere auto lopen als gevolg daarvan steeds meer gevaar bij een eventuele “veilige” auto.

    Ook onomkeerbaar. Nog een kleine aanvulling. Met dank aan het steeds groter worden consumeert menig auto nog steeds (veel) meer dan een Eend van 1955.

Reacties zijn gesloten.