Rutte: Leger moet slimmer

Mark Rutte wil de soevereiniteit over ons leger verder een lege huls maken. Het bericht is door het nieuws over de bankenunie enigszins onderbelicht, maar Rutte is weer echt zichzelf, dus schizofreen. Hij zegt het ene in Nederland en doet het andere in het buitenland – nou ja buitenland – in Brussel.

De Europese landen moeten hun defensiebudgetten slimmer en meer in samenhang besteden om schaalvoordelen beter te benutten, vond minister-president Rutte. (defensie.nl)

Dat betekent nauwere samenwerking in Europa. De inspanningen zijn te veel versnipperd en de landen schieten op essentiële terreinen tekort, vindt Rutte.

Is het een wonder dat de beslissing over de JSF er nog even snel is doorgedrukt, voordat Europese samenwerking meer prioriteit krijgt?

11 gedachten over “Rutte: Leger moet slimmer”

 1. Ah, dus vijf Joint Fyrra’s voor de prijs van vier of zoiets.
  Maar volgens mij is het slimste leger nog altijd een leger dat niet bestaat. Dus moet het daar naar toe. Al het andere is pr voor de wapenindustrie.

 2. Rutte wil dar Asscher de andere Europese landen een participatiecontract voor Defensie laat tekenen.
  Dan lukt het met kleinere bedragen en wat vrijwilligers werk hetzelfde efficiëntie te bereiken.

 3. @Nrosa,

  Drie hoeraatjes voor Rutte dus. Noteer het maar, want dit zal ik niet vaak herhalen. 🙂

 4. Helemaal afschaffen, dat leger!
  Costa Rica heeft geen leger en dat gaat prima. Mijn schoonzusje woont er (getrouw met een Costariquino). Zij en haar gezin hebben een premie-vrije zorgverzekering, haar kinderen genieten gratis onderwijs en ze hebben van de overheid een casco-woning cadeau gekregen (moest wel op eigen kosten worden afgewerkt).
  Kan allemaal van geld dat de staat uitspaart door het niet hebben van een leger.

 5. @Angy

  En morgen annexeer ik Costa Rica bij Colombia of Nicaragua met mijn privé leger en schaf al die voordeeltjes af en knijp de mensen uit!

  GOed om te weten dat er staten zijn zonder enige vorm van zelfverdediging!

 6. Er is helemaal niets mis met een verdere samenwerking tussen de diverse militaire eenheden binnen Europa. Ook op commando niveau niet.

  Wat er wel mis is zijn de verregaande bezuinigingen op het leger die slagkracht weghalen.

  Maar over een Belgische inval hoeven wij ons voorlopig echt geen zorgen te maken.

 7. @ Jan Jaap, in wezen wordt de keuze gesteld – of NAVO of Europese militaire macht (zelfstandig). Daar draait het allemaal om.

 8. Angy, IJsland ook niet en ook daar gaat het een stuk beter. Ron, hoe zie jij de ‘verdediging’ van een land als Nederland, zoiets als bij de inval door de Duitsers in ’40?

 9. @Ron:
  Noch voor Colombia,noch voor Nicaragua zou dat de moeite waard zijn.
  De economie van Costa Rica draait grotendeels op offshore banking. Daar hebben beide landen veel meer van dan Costa Rica.
  CR heeft nauwelijks grondstoffen.
  Ze gaan er echt niet binnenvallen voor de vruchtenteelt,ook daar hebben ze zelf meer van.
  En evenmin vanwege de toenemende immigratie van buitenlandse pensionado’s die gelokt worden met vrijstelling van inkomstenbelasting.

 10. Nexus, dat is inderdaad een goede analyse van het hele verhaal. Ook bij NATO wordt hier over gesproken. Maar een echte Europese defensiemacht is nog heel ver weg, net als de Federale Staat Europa (in mijn ogen de enige manier dat het ooit zou gaan werken).

  Dus voorlopig blijven we met zijn allen het schoothondje van Amerika.

Reacties zijn gesloten.