Russische luchtmacht richt slachting aan onder Syrische burgers

De Russische luchtmacht heeft de afgelopen week zware bombardementen uitgevoerd op een aantal dorpen in de door rebellen beheerste Syrische provincie Idlib. Rusland zegt uitsluitend stellingen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – het voormalige filiaal van Al Qaida in Syrië – bestookt te hebben, maar getuigenverklaringen spreken dat tegen. Zo zijn er zware bombardementen uitgevoerd op het dorp Hwair al Ess waar zich volgens deze getuigen geen eenheden van HTS bevinden. Een van de getuigen, een 33-jarige ambtenaar, verklaarde tegenover Middle East Eye:

De 27-jarige vrouw van mijn neef en haar zesjarige kind werden in hun huis gedood. Mijn neef bevond zich in de kamer ernaast, hij overleefde het. Zijn 10-jarige zoon is nu in kritieke conditie in het ziekenhuis van Antakya…Iedereen hier verkeert in een shock. Dit is een bloedbad, iedereen in ons dorp is getroffen. we zullen deze dag nooit vergeten.

’s Middags vlogen er Russische en Syrische vliegtuigen over. Iedereen zat binnen. We hoorden de eerste inslag, gingen naar buiten en zagen dat een aantal huizen geraakt was. Dit is een woonwijk en in die huizen woonden burgers.

Dit is een klein dorpje, hier wordt niet gevochten. We hebben hier geen extremisten, geen Daesh, geen Nusra, niks!

Twee uur na het bombardement op Hwair al Ess  bestookte de Russische luchtmacht het dorp Al Muhandiseen Al Awal, in de provincie Aleppo. Ook hier bevonden zich volgens journalisten geen rebellen. Volgens MEE zijn de afgelopen week tenminste 3000 burgers het gebied ontvlucht als gevolg van de hevige bombardementen.