Rusland veroordeelt Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne

Het Amerikaanse besluit wapens te leveren aan Oekraïne is – niet geheel onverwacht – slecht gevallen in Rusland. In het oosten van Oekraïne woedt al ruim drie jaar lang een burgeroorlog tussen pro-Russische separatisten en het regeringsleger. De separatisten krijgen steun uit Rusland, o.a. in de vorm van de levering van zwaar wapentuig – al wordt dat uiteraard routineus ontkend door de Russen zélf.

Afgelopen vrijdag maakte de VS bekend zware wapens te gaan leveren aan Oekraïne. Volgens Associated Press gaat het daarbij o.a. om antitankgeschut. Oekraïne heeft in het verleden meerdere malen laten weten niet over effectieve antitankwapens te beschikken.

De Russen beschuldigen de Amerikanen ervan de akkoorden van Minsk te ondergraven. Die akkoorden werden in 2015 ondertekend door Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland, met als doel de oorlog in het oosten van Oekraïne te beëindigen. Het geweld is na de ondertekening inderdaad afgenomen, maar niet geheel gestopt. De akkoorden werden afgesloten over de hoofden van de separatisten. Sommige separatistische commandanten achten zich er dan ook niet aan gebonden.

Bron: Al Jazeera