Rumtopf maken met Le Roi

Het wordt niet vaak meer gemaakt, maar het was smullen rond de feestdagen bij opa en oma. Dan was de Rumtopf klaar die al vanaf de zomer stilletjes in de kelder stond te wachten. Ze hadden eigen fruit, veel te veel, en daarvan werd een gedeelte op deze manier ingemaakt. Het is heerlijk om zó op te snoepen, dronken als een lor kan je ervan worden, maar wij, de kleinkinderen, kregen het over eigengemaakt slagroomijs. Daar bovenop ook nog zelfgeklopte slagroom en advocaat.

We gaan het weer eens maken, er is weer volop vers fruit, dus aan de slag. Het helpt ook goed tegen de griep, net als mijn vliertinctuur, maar daar gaat dit recept niet over.

DE RUMTOPF VAN LE ROI
DE RUMTOPF VAN LE ROI

We hebben nodig: Rum met een hoog percentage alcohol van rond de 50%, ook wel Pottrum genoemd. Ben je rijk kan je ook Strohrum van 80% kopen. Als we nu eens een pot gaan maken van een liter of 3, lijkt me 2 liter drank wel genoeg. Verder kandij- of rietsuiker, een kilo of twee. Hmm.. nu ik het zo opschrijf snap ik niet goed hoe dat alles in die ene pot moet, het fruit moet er namelijk ook nog bij, maar dat zien we wel, wat we over hebben eten en drinken we gewoon nu al op, niet moeilijk over doen. Die potten heb je natuurlijk weer deftig enzo voor veel geld in dure kookwinkels, nergens voor nodig.

Die van mij komt van de rommelmarkt en kostte 1 euro. Gaat net zo goed. Er zijn een paar dingetjes die je echt wel moet proberen te onthouden, en anders kijk je nog maar eens naar dit recept:

1. Nooit rot fruit gebruiken en goed wassen, pitten en schillen mogen niet.

2.Vruchten moeten altijd onder de drank blijven staan, als ze omhoog willen floepen leg er dan iets van een schoteltje op.

Je kan bijvoorbeeld aardbeien, abrikozen, ananas, bessen, bramen, citrusvruchten, druiven, frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, nectarines, peren, perziken en pruimen gebruiken. Appels niet, waarom weet ik niet, maar die smaken gewoon niet.

Laagje aardbeien, suiker, bessen, suiker, perzik, suiker, enzovoorts. De verhouding kandij- of rietsuiker en fruit is ongeveer 0,5 op 1. Dus een halve kilo suiker op een kilo fruit. Meer suiker geeft niet, minder wel, dan krijg je trammelant in de sfeer van gisten, en dat zou jammer zijn.

Daarna giet je voorzichtig rum in de pot tot alles onder staat. Zelf wil ik het wel lekker hebben, maar heel veel gedoe vind ik maar niks, dus ik gebruik alleen aardbeien, bosbessen en donkere pruimen. Dan zet je de pot(ten) op een donkere koele plaats, en moet je minimaal vier maanden geduld hebben. Gewoon niet aan denken is het beste. Wel moet je zo nu en dan, om de 2 of 3 weken, vaker mag ook, even kijken of er geen rum bij moet. Je kan ook net als ik met aardbeien beginnen, en dan een paar weken later de bosbessen erbij doen. Alles tegelijk hoeft echt niet anders zou je de godganse dag bezig zijn met die pot. Succes!

19 gedachten over “Rumtopf maken met Le Roi”

 1. Nou nou, deze koning weet z’n lekkertjes te vinden. Wat een smulpaap zeg.Een goed idee van je om “potrum” te gebruiken.
  Waar haal je dat? Ikzelf ben gewend om Jamaicarum toe te passen. Minder sterk maar dat is aan te vullen met pure alcohol. En nog een waarschuwing: In verband met uittredende gasjes in het begin van het proces is het beter niet de pot met een lid af te dekken: de pot zou eens uit malkander kunnen knallen, en dat willen we niet toch? En pitten mogen best, je moet er alleen niet onverwachts op bijten: dat kost tanden. Veel geduld en snoep smakelijk.

 2. @1:

  Pottrum ( met twee p’s) kan je vinden bij sommige slijters of op het wereldwijdeweb. Pitten mogen niet, je moet niet zo lullen ;). Die van abrikozen kunnen namelijk vanwege dus want terzijde giftig zijn, en daarbij, je hebt gelijk, breek je je tanden af, zeker als je half teut van dat spul zit te lepelen.

  * blurp* Ik had veelsteveel rum gekocht * blurp*

  Hoezo die pot niet met een lid afdekken? Bedoel je vastschroeven ofwa? Er moet toch een deksel op die pot? Kom nou toch, ik maak dat spul al 100 jaar, pfff…

 3. Kersenpitten en pruimenpitten mogen dus wel want schijnen een speciale smaak af te geven. Met het lid bedoel ik , ouwe dronkaard, een cellofaantje of een schoteltje, dat het overtollige gas eruit kan vlieden. En ik heb van de oogst van het interbellum nog een potje voor je over. Hoe ouder hoe lekkerder, dat wel.

 4. @4: JvdH:

  Met mate en extra insuline kan dat wel hoor. Ook diabetici “mogen” tegenwoordig suiker eten in tegenstelling tot wat vroeger algemeen beleid was, de hoeveelheid is uiteraard voor iedereen verschillend.

 5. @6: Joke:

  ” Suikervrije producten zijn in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, niet nodig.”
  Alcohol met mate. Neem niet meer dan twee glazen alcohol per dag. Alcohol kan het bloedglucosegehalte ontregelen”.

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/Aangepast-dieet/wat-mag-ik-eten-als-ik-diabetes-heb-.aspx

  Geraffineerde suiker is waarschijnlijk voor niemand goed, je krijgt al genoeg andere soorten suikers binnen met je gewone voeding. Als je insuline neemt én geen suikers heb je veel te snel hypo’s en te weinig verbranding om je lichaam aan de praat te houden.

  Ik vermoed dat velen met een goed dieet en beweging helemaal geen insuline nodig hebben. Iedereen is uiteraard anders en ook de diverse vormen van diabetes zijn verschillend. Ik spreek een beetje uit eigen ervaring met CFRD ( Cystic Fibrosis Related Diabetes) en zo’n 100-150 Eenheden insuline per dag.

  Het advies is in grote lijnen om het eten van “zoet” wat uit te proberen, hetzelfde geldt voor alcohol.
  Voor kinderen is het ook niet goed denk ik om nooit eens mee te kunnen doen met feestjes enzomeer.

 6. @7: Jawel, maar je hebt ook nog allerlei andere aandoeningen (m.n. van het immuunsysteem) waarbij een suikervrij dieet (of beter gezegd: zonder geraffineerde koolhydraten) wonderen kan verrichten.

 7. Suikervrij is wat anders dan een kilo suiker in de alcohol donderen. 😀

  Verder uiteraard +1 voor dit recept.

 8. @9: JvdH:
  [ +1 voor dit recept ]

  Je hebt het vanmorgen gemaakt en nu al op? Dat is niet de bedoeling ; )

 9. Nou, als je bv. ruwe rietsuiker zou nemen valt het nog wel mee. Maar het klinkt eigenlijk nogal dubbelop om èn suiker èn alcohol te nemen. Een van mijn vrienden maakte vroeger wel eens drank van citroenen en suiker – en verder niets. Na een week of 6 had je dan best een aardige borrel, maar in de praktijk hadden we nooit het geduld om daarop te gaan zitten wachten – ondanks dat het dan nog heel vies smaakte en je er geeneens dronken van werd.
  Maar pottrum geldt wellicht ook als een tamelijk ‘wilde’ c.q. op natuurlijke wijze gebrouwen alcoholsoort.

 10. Rum haal je dus gewoon uit Duitsland.
  Een fles 0,7 jamaica rum van 57% kost daar € 8,50

 11. @12: Joke:

  Het gaat er niet om een soort van borrel te maken of een likeurtje, welnee joh! Dit is echt smullen.
  Ik weet het goed gemaakt met alle lezers hier. Degene die de lekkerste Topf maakt ( aan mij ter beoordeling) krijgt het Grote Fruitboek deel 28 cadeau.
  Inzendingen van minimaal een halve liter zo halverwege december, adres volgt nog.

  @13:

  Ja, handig als je in den Haag woont zeg, ik maak geen hectoliters van dat spul.

 12. Hoi Met jullie gezellige gebabbel is het mij nu nog niet duidelijk of ik nou een luchtdichte pot moet hebben of juist niet. Die leuke potten van aardewerk sluiten nooit helemaal af. Als dat nodig was dan zou er wel een siliconenrandje aan de deksel zitten denk ik dan. Maar nu hoor ik jullie over cellofaantjes. Dus beste mensen wat is wijsheid???

 13. Betty,

  Nee, de pot niet luchtdicht afsluiten omdat deze dan kan ontploffen, tenzij dat je opzet is.

 14. Oei! Niet dat je nu een paar Möchte-gern-Terroristen op ideeen hebt gebracht 😉

 15. Hmm, Cornelis, met de toevoeging van enkele andere leuke ingrediënten kan ik zeker wel iets leuks laat knallen.

  Maar ik zal mij verder maar niet uitlaten over flatulentie. ;-]

  LrD, dank voor dit recept. In gedachten kwam ik even weer bij mijn grootouders thuis. Oh, de overheerlijke geuren prikkelen nog..

 16. Lekker spul hoor met roomijs en toefje slagroom. Mag pas met Kerstmis, maar ik kan nooit zo verschrikkelijk lang wachten en dan ga ik allerlei smoesjes verzinnen zoals: Ja maar, wie weet haal ik dat feessie niet, dus eet nu maar lekker vast wat hapjes. En dan is die Topf al snel weer zomaar leeg zeg.

Reacties zijn gesloten.