Rol van staatshoofd veranderen?

Vandaag kwam in het nieuws dat de PvdA de rol van het staatshoofd wil inperken tot een ceremoniële. Er zijn meer partijen die dat willen (D66, GroenLinks, SP en de PVV). Zelf ben ik wel gecharmeerd van het koningshuis, maar zou niet weten wat wijsheid is in deze. Als je een goed en wijs staatshoofd hebt, dan kun je er alleen maar baat bij hebben. Heb je een hollewaai als staatshoofd, ja, dan kun je altijd alles wat er gezegd wordt naast je neer leggen. Dus verandert er veel in de praktijk als je de functie ceremonieel maakt?

Maar als de PvdA zijn visie hierop gebaseerd heeft:

Begin deze week maakte de PvdA bekend de spelregels bij de formatie te willen herzien. Daarover zegt Heijnen nu: ‘De eerste stap na de verkiezingen moet een debat in de Tweede Kamer zijn. Met de nadruk op moet. Verder mogen er in de formatie geen nieuwe stappen worden gezet zonder debat. De koningin kan dan de procesbegeleider zijn, maar het hoeft niet.’

Dan is toch niet het huiswerk helemaal goed gedaan. Want dat recht heeft de Tweede Kamer al, maar maakt er nooit gebruik van. Dus Hup! Tweede Kamer ga eens aan je werk!

De Tweede Kamer heeft die bevoegdheid namelijk al veertig jaar.” Aantjes doelt op een aangenomen motie uit 1971 die de kiezer meer invloed beloofde bij het formatieproces. Volgens Aantjes is het juist de Kamer zelf die de hulp van koningin Beatrix inroept, terwijl dat niet nodig is.

3 gedachten over “Rol van staatshoofd veranderen?”

  1. 😈 handen af van een van de weinige slimme”” politica”” die nederland rijk is ,Beatrix is de meest onafhankelijke “”politica””die we hebben waarom zou ze anders al dertig jaar op de troon (stoel voor pvda) zitten,,,,Den Haag houd je eens bezig met dingen die ertoe doen, zoals het screenen van kamerleden , want dhr lucassen gaat ons ( lees de belastingbetaler) weer geld kosten ,,,,en Beatrix ieder jaar maar weer “”bedelen”” voor de 5 miljard die zij binnensleept,,,voor ons politiek Den Haag SCHAAM JE POLITIEK DEN HAAG , waar is jullie respect,normen en waarden ????

  2. Ik ben geen fan van het Koningshuis maar Nederland heeft wel groter problemen. Ik wacht nog altijd op dat wetsvoorstel dat partijen met maar 1 lid verbiedt…

Reacties zijn gesloten.