Rechtse PvdA’ers pleiten voor plutocratie

Willem Vermeend en Rick van der Ploeg behoren tot de uiterste rechtervleugel van de PvdA. Hun vooruitzichten voor de EU zetten ze duidelijk uiteen in – niet voor niks – De Telegraaf.

Zo is het voor de economische slagkracht van de EU niet nodig om van de EU een politieke unie te maken. De economische toekomst en welvaart van Europa kunnen ook zonder ingrijpende soevereiniteitsoverdrachten worden gerealiseerd, zoals met effectievere vormen van financiële en economische coördinatie tussen de eurolanden en een onafhankelijk toezicht op de Europese bankensector.

Het gaat hen om economische slagkracht. Geen woord over democratie. Als begrippen als ‘effectievere coördinatie’ worden gebruikt, is de eerste vraag: wie coördineert? Dat blijkt een onafhankelijke instantie te zijn. Dat komt in de praktijk neer op plutocratie – een bestuursvorm waarin een rijke elite de lakens uitdeelt.

5 gedachten over “Rechtse PvdA’ers pleiten voor plutocratie”

 1. De uiterste rechtervleugel van de PvdA; dat zou twee à drie decennia geleden nog te rechts voor de VVD zijn geweest schat ik zo ongeveer.

 2. Sjaak.
  Goed dat je kritisch bent.
  Wat de heren in het artikel zeggen is vaak onzin.
  Is nog niet eens de moeite waard om op te reageren.
  Het grote gevaar van de EU is de ondermijning van de democratie.
  Het is nu als het ware een dictatuur.
  Er is een veel grotere rol nodig voor het parlement.
  En juist daarover verschijnen artikelen die mij niet hoopvol maken.
  Voordat verder gegaan wordt MOET de democratie gewaarborgd zijn.
  Overigens is economie een begrip wat veel meer behelst als geld en groei.

 3. Of je het nu hebt over democratie, technocratie, aristocratie c.q plutocratie: Nederland is op weg naar een ochlocratie, de dictatuur van belangengroepen en de grootste schreeuwerds.Vooral het laatste.

Reacties zijn gesloten.