Rechtse kiezers zijn het vaak oneens met hun partij

Het glossy van Maarten van Rossum publiceerde vandaag een onderzoek naar de voorkeuren van kiezers en de standpunten van hun favoriete partijen. Daaruit blijkt dat kiezers op de PVV en het CDA het minst vaak eens zijn met de koers van hun partij, maar desondanks toch de partij trouw blijven en erop stemmen.

Bij het CDA heeft dat een traditionele achtergrond, ben je christelijk, dan stem je CDA, wat er ook gebeurt. Stemmers op de PVV kiezen blind op Wilders ook hij zegt hij morgen het tegenovergestelde van vandaag. Christelijke en populistische partijen zorgen voor veel euforie en als het dan allemaal anders wordt na de verkiezingen voor veel verwarring. Desondanks blijft men de partij trouw

De PVV wil coffeeshops sluiten, de meeste PVV-kiezers zijn voor het openhouden van coffeeshops. De PVV wil het VMBO afschaffen en de oude ambachtsschool herinvoeren, maar een meerderheid onder de aanhangers van de PVV wil het VMBO behouden.

De kiezers van de PvdA zijn het vaakst eens met de standpunten van hun partij, gevolgd door de VVD. Dat maakt de PvdA en ook de VVD veel gevoeliger. Wijkt het partijstandpunt af van de voorkeuren van de kiezers, bestaat het risico dat men niet meer op de partij stemt. Voor de PVV en het CDA geldt ook dat men afwijkende standpunten accepteert zolang het ene centrale standpunt maar overeenkomt.

Bron: Rechtse kiezers zijn het oneens met hun partij, in Maarten!, 1-2011

2 gedachten over “Rechtse kiezers zijn het vaak oneens met hun partij”

  1. jvdheuvel Schreef:

    Ik ken ook een linkse partij waarmee de kiezers het oneens zijn

    De S.P. ?? of vind je GLibberaal nog steeds Links ?? 😈

Reacties zijn gesloten.