Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen

Theo van Doesburg kleine Dada soirée
Theo van Doesburg. Affiche Kleine Dadasoirée Haagsche K.K. [proefdruk]. December 1922 – 10 januari 1923. Lithografie. Afmetingen onbekend. Utrecht, Centraal Museum (inv.nr. ab4991).
Onze persvrijheid wordt gegarandeerd in de grondwet. De overheid mag zich niet met de inhoud van berichtgeving door pers en media bemoeien en dat is een groot goed. Het garandeert in ieder geval op papier een zeker onafhankelijkheid. Er zijn in Nederland heel veel media- en persagentschappen en er zijn naar schatting 15.000 journalisten. Op zoek naar Het Nieuws worden dagelijks berichten bij elkaar geharkt, verzonnen, overgetypt, opgeleukt en verspreid. Tegen onjuistheden en claims kun je je verzekeren dus schrijf maar wat. Om de aandacht te krijgen van het publiek gaat men soms zo ver dat een artikel over een nieuwsfeit meer weg heeft van een pamflet. In plaats van betrouwbare informatie worden we getrakteerd op interpretaties en meningen van de journalist of redacteur in kwestie.

Neem afgelopen week het Algemeen Dagblad. Die kopte op 13 juli met ‘Extra inzet politie tegen ‘Ramadan-criminaliteit’’, door de journalisten Ivar Penris en Robbert Salome, vrij geïnterpreteerd aan de hand van uitspraken van politiewoordvoerder Bernhard Jens, adviseur Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth en Karim El Bouayadi van de stichting Trendy, allen in Utrecht. In de papieren uitgave van het artikel zijn de aanhalingstekens weggelaten. Het ging eigenlijk over Nederlands-Marokkaanse jongeren in de traditionele probleemwijk Kanaleneiland in Utrecht, waar Rozema woont en Bouayadi probeert iets te doen voor jongeren. Nog dezelfde dag meldde zich Geert Wilders bij het AD, altijd bereid om zich op te offeren voor meer belangstelling voor zijn persoon. Via Twitter en het daaropvolgende begeleidende artikel in het AD riep de koning der marginalen dat ‘Ramadan-tuig’ hard moest worden aangepakt en ze zelf moesten betalen voor de extra politie-inzet. De PVV stelde vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD) over cijfers die hun vermoeden bevestigen. De regionale kranten typten allemaal braaf het bericht over. Men zal in Kekerdom gedacht hebben: ‘Zie je wel, ik wist het wel’. 
De rechtse media zoals de Telegraaf (‘Inzet tegen ‘Ramadan-boef’’), PowNed (‘PVV wil ‘ramadantuig’ aanpakken’) en Elsevier (‘Extra politie-inzet tegen criminaliteit rond ramadan‎’) melkten het voorval nog verder uit. De Telegraaf bood haar lezerspubliek zelfs de gelegenheid om met instemming van de redactie hun islamofobie, racisme en vreemdelingenhaat naar hartelust uit te leven in 668 reacties op Wilders uitspraken, zoals hiernaast. Der Ewige Jude is in Nederland nog steeds een kaskraker.

Een dag later bleek dat het verhaal in het AD met de suggestieve koptekst niet berustte op enige betrouwbare informatie, laat staan waarheid. De radiozender voor jongeren FunX had het hele verhaal ontkracht en de geciteerde politiewoordvoerder bleek verontwaardigd. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een toename van criminaliteit tijdens de Ramadan, integendeel. Hij nam afstand van de uitspraken van Wilders, die volgens hem niet alleen onjuist, maar ook kwetsend en stigmatiserend waren. Maar er gebeurde niets. Er verschenen nieuwe berichten vol verontwaardiging op webfora, zoals op Joop.nl. In de kranten en tijdschriften bleef het stil. Nou ja, stil… Wilders had een nieuw campagnespotje voor de aanstaande verkiezingen, waarin hij net als vroeger waarschuwt voor ’vliegtuigladingen vol kanslozen allochtonen’ en ‘de islamisering’. Tegelijkertijd had Telegraaf-dochter Spits een Bahreinse Sjeik gevonden die had voorgesteld om alle piramides te slopen, gebaseerd is op een tweet van een parodie-account. Ondanks dat dit een nep-bericht was, toch een mooie oogst van 54 reacties waarin het publiek mocht illustreren hoe men tegen de wereld aankijkt en niet hoeft na te denken. Ook Wilders Amerikaans neoconservative sponsor David Horowicz liet zich niet onbetuigd. Zijn FrontPageMag besteedde maar liefst twee pagina’s aan deze hoax met citaten van de expert uit eigen stal, Daniël Pipes. Men wist het zeker en zag in het bericht opnieuw het bewijs van het complot van de moslimbroederschap  tegen het ‘vrije westen’. 2012 is dichterbij dan je denkt…

Hoe ga je om met berichtgeving die apert onjuist is, waarin de inhoud dusdanig wordt gemanipuleerd dat hierdoor een andere betekenis ontstaat, onschuldige groepen mensen worden weggezet als criminelen en waardoor mensen opzettelijk bang gemaakt worden met spoken? Er bestaat in Nederland geen autoriteit waar je valse berichtgeving kunt melden. Er is een commissariaat voor de media, maar dat houdt zich niet met de dagbladpers bezig. Er waren plannen voor een persmonitor, maar dat initiatief is een stille dood gestorven, want journalisten zien hierin een bedreiging van hun rol als zogenaamde kritische waakhond van de politiek. Sommigen, die zich soms jonge liberalen noemen, zien in zo’n persmonitor zelfs een gevaar. Een onafhankelijk orgaan dat journalisten en uitgevers op de vingers tikt als het gaat om onjuiste verslaggeving vol stereotypen en vooringenomenheid, dat staat gelijk aan censuur en bedreigt de persvrijheid, vinden ze.

Het AD heeft tot op heden het artikel niet gecorrigeerd of weggehaald. De Telegraaf heeft nog de moeite genomen drie dagen later een beknopte versie van politiewoordvoorder Bernard Jens te plaatsen, natuurlijk gesloten voor commentaar. En het gif verspreidt zich. In Nederland is criminaliteit tijdens de Ramadan door ‘Ramadan-tuig’ nu volgens sommigen een feit, want het stond in de krant en de immens populaire PVV maakt er een punt van. Niet omdat het waar is, maar omdat een krant en een politieke beweging het ons willen doen geloven en hun positie misbruiken om die boodschap uit te dragen. Er is blijkbaar een markt voor zulke rommel met een leger aan domheid verslaafd volk, dat niet in staat is zulke berichten op hun werkelijke waarde en inhoud te schatten en niet in staat is tussen de regels door te kunnen lezen. Het AD en de journalist in kwestie zijn niet van zins zich te verontschuldigen voor de onjuiste berichtgeving en het stigmatiseren van Marokkaans-Nederlandse jongeren en moslims en ook niet van plan vragen hierover te beantwoorden. Een onsmakelijke, misleidende en respectloze riooljournalistiek waarmee stemmingmakerij en politiek bedreven wordt.

Wordt vervolgd…

wltrrr pleit al langer voor een pers- en mediamonitor, die het bewust verkeerd informeren van publiek voor politieke en/of commerciële doeleinden aan de kaak stelt. Of er al journalisten, marketeers en zij-die-zich-liberalen-noemen om politiek asiel hebben gevraagd in Noord-Korea is nog niet bekend.
Holland ist dada!

Update 3:13: Heleen Hüpscher meldde dat RTV Utrecht al op vrijdagavond het verhaal in het AD had ontkracht.

20 gedachten over “Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen”

 1. Psies wltrrr, ben het helemaal met je eens. De enigen die dit in de gaten houden zijn zelfdenkende sites als Krapuul, want hier heb je mensen voor nodig die niet alles zo maar slikken. Daar doen wij het voor, blijven rammelen, tot we er bij neer vallen.

 2. past deze link bij

  Nederlandse burger wil professionalisering van de journalistiek

  Het Nederlandse publiek is voorstander van een professioneel aansprakelijkheidsmodel in de journalistiek. Op grond van een dergelijk model moeten aan journalisten, die zich niet aan journalistieke gedragsregels houden, stevige sancties worden opgelegd. Deze sancties kunnen uiteenlopen van het financieel aansprakelijk stellen van de betrokken media voor schade door onjuiste berichtgeving tot een verbod voor journalisten om nog langer hun beroep uit te oefenen.

  http://goo.gl/UB49s

 3. En zo zijn er helaas nog honderden andere voorbeelden die allemaal niet waar bleken te zijn (soms dezelfde dag al), maar die nog steeds op fora (etc.) worden aangehaald als voorbeeld van het gedrag van “de” moslim / “de” niet-Westerse allochtoon en wat ze hier allemaal gratis & voor niks voor elkaar krijgen:

  Om maar wat te noemen: vlinderreisjes voor criminele Marokkaanse hangjongeren, blote kunst weggehaald na klachten van moslims, klachten van moslims over bouwvakkers in korte broek, Wilders die volgens een imam moest worden gegeseld, gehandicapte allochtonen die gratis per taxi naar fietsles gingen, gratis taxi’s voor moslims tijdens Suikerfeest (wat? ook voor niet-moslims?), intocht Sinterklaas in Den Haag afgeschaft wegens moslims (was een fantasiepraatje van iemand die aandacht wilde voor jeugdproblematiek, waarbij de Telegraaf zich voor een tweede keer aan dezelfde steen stootte omdat de betreffende vrouw het kunstje al eens eerder had geflikt), Gemeente Amsterdam schaft kerstmis af wegens allochtonen (één GVB-garage had geen geld voor zowel een kerst- als een nieuwjaarsfeestje en het personeel had democratisch voor nieuwjaar gekozen), kinderen tijdens lampionoptocht met stenen bekogeld door Marokkaanse reljeugd (1 kutjochie gooide 1 ei naar 1 agent), homomodel van catwalk gesleurd door “moslimjongeren” (hij bleek later zelf de eerste klap te hebben uitgedeeld), dode bij Marokkanen op mensenjacht na nieuwjaarsparty (waren geen Marokkanen, het slachtoffer was zelf het spoor opgelopen om een ruzie te sussen en zag de trein niet aankomen), gratis parkeren voor moslims (wat? ook voor niet-moslims?), gratis vliegtickets voor Marokkanen na aardbeving (wat? ook voor niet-Marokkanen? en alleen als zich 1e graads familie bij de slachtoffers bevindt EN je kunt aantonen dat je een minimum-inkomen of lager hebt? en in principe alleen als lening?), brute straatroof door Marokkanen: “je pinpas of je baby”….

  En rectificeren, ho maar. 😐

 4. Wltrrr, sluit ik me bij je aan over de vraag voor een mediamonitor.

  Ook dit: Der Ewige Jude is in Nederland nog steeds een kaskraker.
  Zonder twijfel – vaker betreft het Der Ewige Auslender. (k*tbuitenlanders, weetjewel).

  Wat de kroon spaant zijn de eindeloze leugens en verzinsels vol zwart gal over de buitenlanders/allochtonen, verzinsels die geen wortels in de realiteit hebben, wel in de ziel van de zombies die het verzinnen met hun pathologische mentaliteit afwijking die zich in eindeloze leugens uit.

 5. goed verhaal!

  Nog een radio-interview met o.a. Karim El Bouayadi van de Stichting Trendy op 13 juli waar het artikel in het AD wordt ontkracht : http://dichtbijnederland.ntr.nl/page/detail/794237/Politie+met+ramadan+'s+nachts+meer+ingezet
  bovendien hebben de journalisten hem ook verkeerd geïnterpreteerd.
  Er is meer sprake van overlast dan van criminaliteit en het zijn geen grote groepen jongeren. Enfin, zie het radio-interview (duurt niet zo lang).

  Toevallig ken ik de Stichting Trendy wat van dichtbij en in het AD staat eigenlijk ook verkeerd waarvoor de Stichting is opgericht, bovendien staat er niet vermeld wat de Stichting allemaal doet!
  Stichting Trendy:

  http://www.stichtingtrendy.nl/v1/index.php?option=com_k2&view=item&id=2:over-ons&Itemid=2

 6. Er is wel degelijk een instantie waar je terecht kunt met klachten over onjuiste berichtgeving: de Raad voor de Journalistiek (http://www.rvdj.nl/) en je kunt natuurlijk ook aangifte doen wegens aanzetten tot haat (wat het is als het onjuist is en zeker als het dan ook nog eens niet wordt gecorrigeerd).

 7. Stel je van deze “Raad niet al te veel voor.

  De journalist moet wel heel veel gefantaseerd hebben wil deze “Raad van beroepsgenoten”tot rectificatie = klein berichtje achterpagina hem/haar veroordeelt.

 8. Hahahaha, naiëvelingen………..tijdens de Ramadan zijn het allemaal schijnheiligen! En jah, de Ramadan boef bestaat! Schijnbaar ontekkennen jullie hier iets!

 9. De Raad voor de Journalistiek noemt zich onafhankelijk maar bestaat voor de helft uit journalisten. Wat ik met een persmonitor bedoel is een onafhankelijk orgaan voor wie het enige belang waarheidsgetrouwe berichtgeving is en zichtbaar maakt waar dat met opzet niet gebeurt.

 10. Marcouch wil m,i. gedrags problemen van jongeren rond de ramadam als niet kloppend met de leer vd Islam betuigen ,cq reli tuig benoemen.
  Ik ben van mening dat onze zorg naar onze jongeren ongeacht confessioneel geloof van ouders uitgaat.
  Om deze zorg bij de moslim gemeenschap als mede verantwoordelijk of aangetoond effectiever te leggen gaat Marcouch voorbij aan de vraag waarom ..

  Marcouch wil m,i. gedrags problemen van jongeren rond de ramadam als niet kloppend met de leer vd Islam ,cq reli tuig daarvan benoemen.
  Ik ben van mening dat onze zorg naar al onze jongeren ongeacht confessioneel geloof van ouders uitgaat.
  Om deze zorg bij de moslim gemeenschap als mede verantwoordelijk of effectiever te leggen gaat Marcouch niet in op de vraag over het waarom daarvan .

 11. #13 Al Bakrastani

  Oke sorry , “allemaal” is overdreven, het zijn er héél véél! En dat is écht érg om te zien bij zo’n grootte (zogenaamd vooaanstaande) religie in dit land!

  Én natuurlijk ben ik een racistische haatboef! Wat dacht je dan? Ik vindt het leuk om te stigmatiseren! Dat is een hobby van me!

  Kom op zeg…

 12. @10 Marcouch is gewoon een huismocro die solliciteert naar een plekje in Kunduz+ … De politie heeft verklaard dat er , met uitzondering van suikerfeestdag wanneer de jongeren opgefokt van al die zoetigheid zich misdragen in bioscopen en zo er juist MIN DER problemen zijn met Ramadan …

 13. Robbert Salome, de zelfde auteur van dat leugenachtige verhaal over Marc Kalmann. Een jood die na vele mishandelingen/bedreigingen door Marokkanen vanplan was om naar Israel te verhuizen. Verhaal klopte niets van achteraf.

  Robbert Salome kan beter stukkies gaan schrijven voor geenstijl…

 14. Zo is het altijd geweest, alleen de hype over de islam, terroristen en marokkanen is de laatste jaren meer aangewakkerd en bewust geactiveerd!
  Zo lang je de media in handen hebt, dan heb je veel macht! Bijna iedereen in dit land heeft praktisch gezelfde dagbesteding.. waarom? Praktisch iedereen werkt, dan kom je tussen 5-7 uur thuis, wat doe j vervolgens? Je maakt je eten klaar en ploft soms zelfs etend op de bank! Wat zie je tussen 5-7uur? Veel nieuws! Dus zo wordt iedere burger onbewust beïnvloed en alles op in je onder bewustzijn opgeslagen! Vroeg of laat gaat dat de overhand krijgen en/of ga je later dingen herkennen en linken… hier heb je een voorgeprogrammeerd burger die het zonder het zelf in de gaten te hebben (en het zelf NOOIT te hebben meegemaakt) een idee/overtuiging/mening over islam, terroristen en marokkanen!
  So be it in dit wereldse en wie het wereldse begeert (macht/geld) die zal het ook nastreven en krijgen alleen je hoofd/hard is niet meer te redden!

 15. Ik heb toevallig net een relaas uit adam meegemaakt waar ramadam , adamse jongeren rond 4 uur boos werden, vet waan het etteren gingen .
  Het liep niet uit de hand om dat het in een beschaafd stukje adam plaats vond , ze als pre puberale jongeren aan de islam gezien werden , een beetje zomer fruit aa n het water delen zat er niet in .
  #18Al Bakrastani

  Ga je gang, ik zie marcouch als bewogen voor moslim gemeen schapppen, verdenk hem niet van alterior motives.
  Ik ben het niet met hem eens, nogmaal onze jongeren zijn onze aller zorg.

Reacties zijn gesloten.