Protestsong du jour: Peter Gabriel – Biko

Steven Biko was de leider van de Black Consciousness Movement en een van de belangrijkste critici van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. In 1977 overleed hij aan de verwondingen die hij opliep tijdens een verhoor door de veiligheidspolitie van Port Elizabeth,  die qua gewelddadigheid destijds voor niets en niemand onderdeed.

StevenBantuBiko'sGrave
Het graf van Steve Biko

Biko was een buitengewoon charismatische en getalenteerde spreker en schrijver. In 1973 legde het apartheidsregie hem een spreek- en publicatieverbod op, waarop hij zijn werk ondergronds voorzette. In augustus 1977 werd hij voor de vierde keer in korte tijd opgepakt. Hij werd meegenomen naar het politiebureau in Port Elizabeth en ondervraagd in kamer 619. Het folteren van politieke tegenstanders was een standaard onderdeel van het repertoire van de Zuid-Afrikaanse politie en voor prominenten als Steven Biko werd geen uitzondering gemaakt. Als gevolg van klappen op het hoofd met een knuppel raakte Biko in een coma. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Pretoria, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

De politie beweerde dat hij was overleden als gevolg van een hongerstaking, maar een autopsie wees uit dat hij was overleden aan een hersenbloeding als gevolg van zware verwondingen aan het hoofd. De daders zijn nooit vervolgd, ook niet nadat het apartheidsregime gevallen was en het ANC aan de macht kwam.

The most potent weapon of the oppressor is the mind of the oppressed – Steven Biko

September ’77
Port Elizabeth weather fine
It was business as usual
In police room 619
Oh Biko, Biko, because Biko
Oh Biko, Biko, because Biko
Yihla Moja, Yihla Moja
-The man is dead

When I try to sleep at night
I can only dream in red
The outside world is black and white
With only one colour dead
Oh Biko, Biko, because Biko
Oh Biko, Biko, because Biko
Yihla Moja, Yihla Moja
-The man is dead

You can blow out a candle
But you can’t blow out a fire
Once the flames begin to catch
The wind will blow it higher
Oh Biko, Biko, because Biko
Yihla Moja, Yihla Moja
-The man is dead

And the eyes of the world are
watching now
watching now