Protesten tegen Trump in New York en Washington


In New York en Washington zijn mensen in grote getale de straat opgegaan om te protesteren tegen de inauguratie van Donald Trump. In New York verzamelden duizenden mensen zich bij de Trump Tower waar ze luisterden naar toespraken van o.a. Michael Moore, Alec Baldwin en Robert de Niro.

Iets minder bedaagd ging het er aan toe in Washington, waar linkse groepen een betoging georganiseerd hadden tegen het door de ‘alt-right’ (lees: nazi’s met een stropdas) georganiseerde DeploraBall, een verwijzing naar Hillary Clinton’s gebruik van de term ‘a basket of deplorables’ voor (een deel van) de Trumpaanhang. De beweging kreeg veel media-aandacht nadat diverse aanwezigen tijdens een bijeenkomst in december 2016 de nazigroet brachten. De bezoekers van het evenement in Washington werden door de betogers uitgejouwd,  waarop de politie weer eens ouderwets te keer ging met pepper spray en traangas. C2k4z4XUAAAWJ76.jpg large

De officiële inhuldiging vindt vandaag plaats. Een groep genaamd DisruptJ20 heeft zich voorgenomen de inhuldiging grondig te verzieken. Wij wensen hen veel succes, maar gezien alle veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn, lijkt ons dat wel wat érg ambitieus. Ook andere groepen hebben opgeroepen te demonstreren tegen de inhuldiging van de Oranje Fascist, waaronder de anti-oorlogsgroep The Answer Coalition. In Nederland vindt morgen een demo tegen de inhuldiging plaats. Om 12:45 verzamelen bij het Rijksmuseum voor een korte mars naar het Museumplein.