Naar een permanent demissionair kabinet

Stil hè? Het lijkt wel alsof de radiostilte na de verkiezingen nooit meer opgeheven is. Ja even, maar na het zorgpremie-oproer durfde er niemand meer wat. Rutte hebben we sindsdien al helemaal niet meer gezien. Zelfs Hans Wiegel viel het op. Daarna bleek ook nog een substantieel deel van de plannen vast te lopen in de Eerste Kamer. In feite is dit kabinet al bijna demissionair. Demissionair I.

Zo gek is dat misschien niet eens. Is het u ook niet opgevallen dat de grootste ellende meestal pas begint als een regering echt wat gaat doen? Onveranderlijk worden de meest rampzalige en stupide plannen gelanceerd, waarmee de betreffende bewindspersoon zijn of haar stempeltje wil zetten. Alle provincies opheffen, inkomensafhankelijk zorgbijdragen bedenken, studieleningen afschaffen, woningcorporaties decimeren, mensen etnisch categoriseren, JSF-en aanschaffen, burkaverboden invoeren, niet-werkende treinen kopen, de economie kapot bezuinigen… Allemaal dingen die minstens de helft van de bevolking niet wil.

De belangrijkste, en misschien zelfs wel enige waardevolle, eigenschap van een representatieve democratie is dat de bevolking het een kabinet onmogelijk kan maken verder te regeren na verkiezingen, als dat het te bont heeft gemaakt. Regeringen doen namelijk zelden wat de burger wil, van enige positieve beïnvloeding op het beleid door de burger is nauwelijks sprake. Dus waarom zeggen we voortaan niet bij voorbaat dat de regering gewoon overal vanaf moet blijven en zijn bek moet houden? Een permanent demissionair kabinet. In België werkte dat ook een jaar lang uitstekend.

Rutte is ook de perfecte premier voor een dergelijk kabinet. Gewoon wat slap over helemaal niks lullen en maar optimistisch doen, dom lachen en de moed erin houden. Eigenlijk zo ongeveer wat de koningin en straks de koning doet. Waarom geven we met de inauguratie van Willem-Alexander behalve hem ook eigenlijk niet gelijk de premier een puur ceremoniële functie?

Het is in de huidige situatie ook het meest democratisch, de ene helft van het land wil immers uit alle macht voorkomen dat dat wat de andere helft van het land wil gebeurt. Dat was dan ook de uitkomst van de verkiezingen in september 2012 en de daarop volgende formatie. Dus laat ze maar netjes op hun handen gaan zitten daar in Den Haag tot de volgende verkiezingen. Gewoon op de winkel passen en verder niets. Gezond lesje nederigheid ook voor al die opgeblazen ego’s. Daarna kiezen we weer 50% links en 50% rechts, en voor mijn part wordt er gelijk een motie van wantrouwen aangenomen zodat ook die regering demissionair is: Demissionair II.

3 gedachten over “Naar een permanent demissionair kabinet”

 1. HoHo,
  ik wil met klem benadrukken dat ik en velen anderen zich niet herkennen in bovenstaande.
  Minister President Rutte, doet zijn stinkende best om Minister President van alle Nederlanders te zijn, ook wil hij een groot Staatsman zijn en niet op de laatste plaats een Kabinetsmanager met leiderscapaciteit en visionaire blik.

  Om dit alles in opperste concentratie te kunnen waarmaken is gepaste stilte op zijn plaats alsmede afwezigheid in den lande. Zo ging onze geliefde groot en machtig leider naar Brussel. Zal hij deze week bij de Paus op een achterbank zitten en vertrekt hij begin juli, in het zomerreces, naar Texas voor een handelsmissie met Vlaamse buurman en collega MP Kris Peeters om de deltaregio te promoten.

  In Holland Texas zijn de voorbereidingen al volop aan de gang om hun premier aldaar te mogen ontvangen.

  Ja, ja, de Hedwigepolder leek even een struikelblok dankzij Bleker en De Mos, maar nu werken Vlaanderen en Nederland vriendschappelijk en eendrachtig samen om te komen tot een bloeiende economie en een ” krachtig uit de crisis komen” vergezicht van onze miskende leider.

 2. Beter idee: kunnen we de ministers een staatssecretarissen van dit “kabinet” niet omvormen tot een rondreizende freakshow? Zoals de Carnavales in USA ten tijde van de Grote Depressie?

 3. @1 ‘een Kabinetsmanager met leiderscapaciteit en visionaire blik.’
  *proest*

  En 2, ik stem voor! Leveren ze nog wat op voor Nederland.

Reacties zijn gesloten.