Als partijpolitiek je niets meer te bieden heeft, wat dan?

De laatste partij waar ik me bij thuisvoelde was de PSP, voor de jonkies: De Pacifistisch Socialistische Partij. Die verdween in 1990 samen met de CPN, EVP en de PPR in wat nu nog GroenLinks heet. Je kan er lang of breed over kletsen, maar degenen die in de periode 1980-1985 al zeiden dat samenwerking een heilloze weg zou worden op weg naar één kapitalistische partij hebben gelijk gekregen. Wég zijn het socialisme en het pacifisme, wat overbleef is een neoliberaal GroenLinks partijtje, waar niets van belang van de oorspronkelijke vier partijen in terug te vinden is .

In 1985 was ik bij het congres in Wijk aan Zee waar Andree van Es in plaats van Fred van der Spek tot lijsttrekker van de PSP werd gekozen. Ik had het hier wel gezien en vertrok met mijn beste vrienden naar een ander land.

Op de site van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis kan je eventueel wat méér lezen over de geschiedenis van de PSP.

De SP voel(de) ik niets voor. Meer een gevalletje van “bij gebrek aan beter” stemde ik daar dan maar op. Zeker, er zitten bevlogen mensen bij met het hart op de juiste plaats, maar een brede visie op een socialistische samenleving en een intellectuelere discussie mis ik daar node. Verder krijg ik de kriebels zodra “de partij” en “zetelaantallen” er teveel toe gaan doen, die plastic tomaten vond ik ook maar niks. Dank u beleefd, daar wil ik niet bijhoren.

De spoeling is wel héél erg dun geworden als je links bent. Niet stemmen betekent automatisch dat rechts nóg verder en makkelijker de macht grijpt, wél stemmen dan krijg je eveneens dezelfde kapitalistische shit over je heen.
De PvdA pleegt bij voortduring verraad aan de Onderstand, en over de rest van het geboefte zwijg ik maar.

“De Partij voor de Dieren wil eerst laten uitzoeken wat ‘de rechten van het koningschap’ precies betekent”, en daarna pas beslissen of deze trouw aan de koning zal zweren.

Het koningschap, symbool van de ongelijkheid en de onderdrukking. Wat valt daar over te dubben? Ook de SP heeft maar liefst twee Kamerleden die twijfelen, guttegut, maar de SP vindt het allemaal wel goed verder, Socialisme en monarchie gaan per definitie niet samen. Het valt me op hoe moeilijk mensen verbanden nog kunnen zien, daar hoop ik later nog wat over te schrijven omdat ik denk dat het individualiseren met opzet door het kapitalistische systeem is gedaan, of dat deze fragmentatie op zijn minst een gevolg van het huidige systeem is. Zo krijg je dus ook geen opstanden meer vanwege deelbelangetjes ( zie 50Plus). Hoe krijgen we weer mensen die de samenhang-der-dingen zien?

Toch blijft het wringen. Voor het algemeen kiesrecht is flink gestreden, en eigenlijk hebben we dat pas goed een eeuwtje.

Is de partijpolitiek dood? Deze vorm van ‘democratie” ook? Zijn er alternatieven? Links EN rechts wenden zich af van de politiek, dat kan toch niet?

5 gedachten over “Als partijpolitiek je niets meer te bieden heeft, wat dan?”

 1. “Hoe krijgen we weer mensen die de samenhang-der-dingen zien?”
  Precies. Dat missen we!

  Jhim meende: “In een tijd van crisis zijn partijen met de zogenaamde brede vergezichten en brede hervormingsideeën minder en minder populair.”

  Het is Jhim, niet iemand die breed denkt, dus ik liet het maar. Doch je kunt je afvragen: “Over welke partijen met brede vergezichten heeft hij het in hemelsnaam?”

 2. Mensen die de samenhang-der-dingen zien worden tegenwoordig steevast weggezet als aanhangers van samenzweringstheorien.

 3. Mensen die onsamhenhangend, zonder enige verdere beargumenteerde onderbouwing, hun hersenkronkels ventileren worden gezien als ‘complottertjes’? Veelal terecht, me dunkt. De mens neigt nogal snel om het e.e.a. alszijnde ‘samenzwering/ complot’ te zien, waarmee ze uiteindelijk enkel en alleen hun gebrek aan verstandelijke vermogens/ begrip tonen.

  Voorbeeldje? De ‘EUSSR’. Vnl. aan de rechterzijde v/ h politieke spectrum misbruikt.
  Voorbeeldje? ‘Bilderberg/ Vrijmetselarij/ NWO/ Illuminatie’ – van deze het liefst alle tegelijk gemengd. Want dat staat wel interesant vanuit het theatrale van hun persoonlijkheid. (niet geheel te verwarren met het DSM-4 geclassificeerde ’theatrale persoonlijkheidsstoornis’).

  Oh, en laten ‘we’ de reptielen niet vergeten!!!1! De negatieve invloed van een David Icke toont zich nogal eens.

  –Kan hem zo niet terugvinden, maar ergens zit er iemand op youtube zijn leven te verkwisten, louter en alleen met het op videobeelden bekijken van ‘de ogen van personen’, waarbij hij op zoek is naar die zgn. reptielen. Om deze vervolgens op youtube te plaatsen. Een Nederlandse jongeman, zo rond de 22-23 jaar. Triest, maar waar.

  En zo een hele rits met wanen, die sommigen deels van het internet hebben opgepikt. En deels vanuit psychiatrische problematiek.

  Partijpolitiek? Volgens bepaalde lieden aan de rechterzijde van het politieke spectrum, is _alles_ de fout van ‘links’. Wat aantoonbare kolder is, aangezien de feiten keer op keer anders uitwijzen.

  Laat ik voor het gemak eens wat tekst van de bovenstaande auteur gebruiken.
  —-
  …omdat ik denk dat het individualiseren met opzet door het kapitalistische systeem is gedaan…
  —-
  …of dat deze fragmentatie op zijn minst een gevolg van het huidige systeem is…
  —-

  Bovenstaande valt op twee wijzen te intrepeteren.

  De gemiddelde complottertje zal zeer waarschijnlijk het eerste deel beamen. ’t is allemaal één groot complot.

  Anderen zullen het tweede deel beamen, aangezien die zinsdeel deel uit maakt van een groter proces (nml. die van het kapitalisme) waarvan de _mogelijke effecten_ werden beschreven.

  Een ieder die weinig tot geen kennis heeft over ‘het kapitalisme’, zal van beide niet veel kunnen maken en geeft aan deze weer een geheel eigen invulling.

  Oh, dat waren er drie…

  Meer ontopic…
  Zelf stem ik liever niet, omdat ik weinig op heb met de schijndemocratie waarin Nederland al decennia in verkeert. Ten tijde van de opkomst van die relnicht Pim F. gaat mijn stem naar de SP. Dit is de enige partij hier in het land, die voor _alle burgers_ opkomt, zo blijkt uit hun partijprogramma en veel meer.
  Het ego van velen laat het, spijtig genoeg, niet toe dat zij zich eens daadwerkelijk gaan verdiepen in de programma’s van _alle_ partijen. Maar ook hun luiheid. En zolang de gemiddelde Nederland lui blijft en zijn/ haar ego niet weet los te laten, zal ik op de SP stemmen.

Reacties zijn gesloten.