Positief geluid is geen nieuws.
Op zaterdag 27 februari kwamen wij samen in 32 landen en in meer dan 120 steden. In al deze landen gingen mensen de straat op om actie te voeren en te demonstreren voor een humaan Europees vluchtelingenbeleid. Ook in Nederland. In Amsterdam kwamen maar liefst 600 mensen naar het Museumplein voor een vredige, maar kritische samenkomst en een protestmars van betrokkenen, hulpverleners, bezorgde burgers en activisten. De laatsten kozen uiteindelijk toch voor het Museumplein in plaats van stelling te nemen tegen de varkensmutsen bij de Stopera. Grote namen zoals Amnesty International, Oxfam Novib en Artsen Zonder Grenzen en vluchtelingeninitiatieven zoals Stichting Bootvluchteling, Hulpkaravaan naar Griekenland, Loket Leros en Because we Carry ondersteunden dit burgerinitiatief.
Naast de manifestatie in Amsterdam werden er in Groningen symbolische bootjes van papier te water gelaten en vanuit Utrecht ruim 2.500 ansichtkaarten verspreid om aandacht te vragen voor de veiligheid en rechten van vluchtelingen. Een voor een initiatieven met als belangrijkste gedeelde drijfveer de medemenselijkheid en een positief, humanitair geluid waar het in het publieke debat grotendeels aan ontbreekt.
Dat veel mensen hier behoefte aan hebben blijkt uit het feit dat deze beweging in minder dan een maand tijd wist uit te groeien tot duizenden deelnemers overal ter wereld. Veel mensen zijn klaar met de onophoudelijke negatieve berichtenstroom. Zij willen geen doden meer aan onze grenzen. Zij kunnen het niet verkroppen dat Europa meer dan 10.000 vluchtelingenkinderen is “kwijtgeraakt”. Allemaal mensen die vinden dat zolang er geen vreedzame oplossing is voor de conflicten en oorlogen waar zovelen vandaan moeten vluchten, Europa de wettelijke en morele plicht heeft om mensenrechten en vluchtelingenrechten te respecteren, zoals vastgelegd in internationale verdragen.
In de Nederlandse media werd geen aandacht besteed aan dit unieke Europese burgerinitiatief. Hoewel alle deelnemers via persberichten hun lokale en nationale media ingelicht hadden om het bereik van hun positieve geluid zo groot mogelijk te laten zijn, bleef het stil. Oorverdovend stil. In schril contrast met vrijwel alle andere deelnemende landen waar het initiatief en de 120 evenementen wél in het nationale nieuws zijn gekomen, lieten de nationale Nederlandse media dit evenement links liggen.
Nederlanders die zich afvragen hoe het debat in ons land toch zo verzuurd, agressief en liefdeloos is geworden, kunnen uit bovenstaande wellicht hun eigen conclusie trekken.
Voor wie meer wil weten over onze manifestatie in Amsterdam, verwijzen wij graag naar onze eventpagina op Facebook
En de initiatieven van duizenden Europeanen en mensen uit alle windstreken van de wereld kunt u hier en hier terugvinden.
Met vriendelijke groet,
Lee A. Tolman
Diana Kretschmann
Initiatiefneemsters #safepassage Amsterdam