Oorlogseconomie op volle toeren

Het schijnt niet veel mensen op te vallen. De steeds vaker verschijnende berichten over oorlog als motor voor de economie. Zoals deze. En laatst deze [link van redactiewege aangepast].

De wereld is in rap tempo aan het herbewapenen. Bij het Military Industrial Complex denkt men meteen aan de Verenigde Staten, maar lees dit volgende vrolijke nieuwsbericht van ‘Defensie’. Dit is de samenvloeiing van GrootKapitaal en Staat. Mussolini zelf zou het fascisme noemen.

5 gedachten over “Oorlogseconomie op volle toeren”

  1. Waarschijnlijk val ik nu in herhaling doch heb ik reeds aangegeven dat de huidige ultrarechtse neoliberalisme bestaat blijkbaar enkel bij gratie van onophoudelijke oorlogen.

    Oorlogen zijn de motor, omdat er blijkbaar heen eigen drijfkracht of energie is die de neoliberalisme voorts kan stuwen.

  2. Daarom ben ik altijd voor vreedzame duurzaamheid en kleinschaligheid die goed bij onze levensstijl passen.

  3. Er is een gezegde: de één z’n dood is de ander z’n brood. Om mensen onder controle te houden???? (of erger: uit te schakelen en in het ergste geval dood te maken) heb je wapens nodig. En wapens moeten gemaakt worden. En als er iets moet worden gemaakt, schijnt dat goed te zijn voor de economie. Dan maakt het niet uit of je voedsel produceert om mensen in leven te houden of wapens om ze dood te maken.

    Ik snap eerlijk gezegd niet dat mensen met een goed stel hersenen het goed vinden dat er wapens gemaakt worden. Maar ja, geld regeert de wereld.

  4. Tyler Owen uit link twee is gelukkig wel zo reëel te stellen dat de voordelen van vrede die van minder economische groei verre te boven gaan.

  5. Ja, die andere fascistische club – VVD – had zoiets ook in haar verkiezingsprogramma staan: ‘Kanonen statt Butter’ o.i.d.

Reacties zijn gesloten.