Is het hier oorlog?

is het hier oorlogVandaag is de vierdaagse in Nijmegen weer begonnen, en ik ben weer eens een kijkje gaan nemen. Zomaar. De laatste keer was zo’n dertig jaar geleden toen ik met een spandoekje ging protesteren tegen het militaire vertoon tijdens die mars. Daar waren wij van de pacifistische club IHHO ( Is Het Hier Oorlog) niet van gediend. En de lopers en marcherenden niet van ons, die vonden dat wij de boel saboteerden en politiek bedreven, dat mocht niet. Militairen met wapens bejubelen is blijkbaar geen politieke uiting, dat zagen wij toen niet goed volgens veel omstanders die zelfs begonnen te slaan, je verrot scholden en van alles naar je harses gooiden, flessen enzo.

Nou, die militairen zijn er nog steeds, maar ik vind ze zieliger geworden. Ze brullen nog even stompzinnige onverstaanbare strijdkreten als toen. De “teksten” ontsnappen mij moet ik bekennen, want ze schreeuwen in allerlei talen.

Het hele gedoe boeide me weer niets. Ik snap sowieso niet waarom mensen in rare rijen moeten marcheren, zich af moeten peigeren, want pas dán is er een prestatie geleverd of zoiets. Daar heb ik als Einzelgänger per definitie een hekel aan, zal misschien ook wel iets met een anarchistische inslag te maken hebben, ik maak zelf wel uit waar en wanneer ik loop, en hoe lang ik dat wens te doen.

Over oorlog gesproken, ja dat is het er nog steeds. Gigantische reclamezuilen van vooral de Telegraaf, de bierbrouwerijen en verder allerlei vunzige reclames van bedrijven die je geld willen hebben. Maar dat zijn vast geen politieke uitingen, gezellig die borden, toch? Misschien iets om een andere keer tegen te protesteren. Kan je weer op je smoel getimmerd worden, want je bederft de leuke sfeer met je kritische opmerkingen en dat mag niet, het moet en zal gezelllig zijn.

48 gedachten over “Is het hier oorlog?”

 1. Waarom zijn de militairen zieliger?

  Zo’n vierdaagse in de hitte is in ieder geval een goede oefening als je in Mali – ik noem maar een willekeurig oord – de democratie moet verdedigen.

 2. Mooi geschreven. Ja, ook bij dat soort evenenmenten geldt – net als met kerst – het ultieme Hollandse dwangbevel namelijk dat je ‘gezellig moet meedoen’.
  Verheerlijken van massamoord mag, ‘niet gezellig zijn’ is een halsmisdaad.

 3. Tegenwoordig voer je toch gewoon oorlog vanuit je leunstoeltje met je joystickje?

 4. @4 jvdheuvel,

  Ssst, dan wordt Defensie nog meer in het defensief gedrukt. Zelfs het aantal te bestellen JSF’s gaat langzamerhand omlaag.

 5. @3: JvdH:

  Dat durf ik niet tegen die militairen te zeggen, dood moet ik dan, hun ellende is té belachelijk.

  Een leuk idee voor een nieuw spandoek ; )

 6. @3, de techniek om drones _letterlijk_ uit de lucht te laten vallen, is er al geruime tijd. Qua ‘oorlogsvoering’ hebben die dingen niet veel waarde.

  Maar ja, de wapenindustrie wil miljarden verslinden.

  Oh, en onschuldige burgers uit Islamitische landen vermoorden.

 7. Mede vanwege het militaristische karakter van Nijmegen heb ik dit jaar de vierdaagse van Apeldoorn gelopen. Veel mooier, zwaarder en geen militair te bekennen.

 8. @6: Marc:

  [ de techniek om drones _letterlijk_ uit de lucht te laten vallen ]

  Dat lijkt me leuk, is dat moeilijk te doen?

 9. Over drones gesproken: een stadje in Colorado overweegt beloningen uit te loven voor het uit de lucht schieten van drones die het luchtruim boven dat plaatsje schenden.
  Drones, zo zegt men, zijn een daad van oorlog en in strijd met “de Amerikaanse idealen van vrede en vrijheid”.
  Kijk, dat lijkt me ook iets voor hier: elke drone die Ivo ehhhhhhhhhhhhh Opsteltuh de lucht instuurt om ons te bespioneren, uit de lucht schieten: ‘Overwegende dat drones, Nederlands of buitenlands, een daad van oolrog voorstellen en strijdig zijn met de door mij gehuldigde principes van vrede, vrijheid en privacy, behoud ik mij het recht voor de voornoemde drones met alle middelen die mij nu of in de toekomst ten dienste staan, uit het luchtruim van de staat waar ik mij bevind, te verwijderen.”Zoiets. 🙂
  http://dailycaller.com/2013/07/16/colorado-town-considers-licensing-bounty-hunters-to-shoot-down-drones/

 10. Kijk, voor de soldaten is het een leuke afwisseling dat ze tussen de burgers mogen bewegen. Het is gezelliger voor hen.

  Van de andere kant begrijp ik ook wat jij bedoelt – dat de gewone burgers hoeven in hun tocht niet steeds te schrikken van de militaire uniformen overal.

  Het is een organisatorische kwestie. Men zou misschien een aparte militaire tocht moeten organiseren.

 11. Dat er nog mensen zoals jullie bestaan, wat grappig. Ik dacht dat jullie hippies alleen nog op oude foto’s bestonden. De laatste stuiptrekkingen van een oude vergaande glorie denk ik. Grappig, je ziet ze nergens meer. Kunnen ze niet een paar van jullie in een museum zetten. Kunnen mijn kinderen ze ook eens zien…die lachen zich suf!

 12. @12
  de hippies wilden een ander soort samenleving.
  Helaas legden ze de basis voor o.a. Goenlinks etc.

  of het netwerk van welszorg instituten die ons land teisteren. omdat ze wel praten maar niet de handen uit de mouwen staken.

  kortom een vierdaagse georganiseerd door de wandelaars zelf is de oplossing

 13. @12, ach, wat een guitige reactie van je. En ook zo doordacht. Zorg je er wel even voor dat je kinderen een gedegen opleiding krijgen, want jou als “leraar” is een lachertje, getuige je stompzinnige reactie.

  Rot op, trol.

 14. @15, hanteert dat triest trolletje nog meer pseudoniemen, naast Marcus & Johan? Ik wil eigenlijk zijn/ haar verdere proza wel ‘es lezen. Iets met syntaxis en de voorspelbaarheid van trieste trolletjes zoals deze @12, enzovoorts. En, tja, ik heb ook best wel een beetje honger. 😆

 15. Door dat soort gedachten rolden de Duitsers destijds zo Nederland binnen…ach wat heb je nu aan defensie… Natuurlijk waren we niet opgewassen tegen de Duitsers maar we hadden in ieder geval wat meer strijd (en tijd) kunnen boeken om vele joden te redden. Nu doen we precies hetzelfde…ach er is geen dreiging…we voelen ons zo veilig, totdat…De wereld is nog nooit zo onstabiel geweest als nu. Het is naief om te denken dat het meevalt…ja, als je lekker met je luie reet in je tuin blijft, dan valt het mee.

 16. @17

  Weet niet of het mogelijk is hoor, maar…

  Zou er een mogelijkheid zijn, om een “troll sectie” te maken op Krapuul? Wanneer ik naar ‘de bovenkant van deze site/ layout’ kijk, dan heb je daar meerdere secties (Home/ Buitenland/ etc.). Trieste trolletjes zoals Marcus/ Johan daarin plaatsen, louter ter (toekomstig) naslagwerk en verdere hilariteit (in het huidige). Een kek gekleurde troltag erbij, en klaar.

  Een digitale schandpaal moet kunnen… toch? 😆

 17. @18,
  “Door dat soort gedachten”

  Louter je eigen gedachten, mede omdat het je aanhef is.

 18. @18 Marcus,

  Je kunt een soort van argumentatie ontwikkelen. Daar wil ik toch even bij stilstaan. Dat is namelijk vrij zeldzaam in trollenland.

  Overigens heeft tot nog toe niemand beweerd dat defensie niet nodig is. Le Roi was vroeger betrokken bij een pacifistische club, maar in zijn stukje gaat hij niet op het pacifisme in.

 19. @21: Sjaax

  [ maar in zijn stukje gaat hij niet op het pacifisme in ]

  Nou dan doe ik dat alsnog, geen punt:

  “Geen man geen vrouw geen cent voor het leger”

  en

  “Het leger moet leger”

  ( de laatste is door mijzelve verzonnen, mooi hè?, scandeert en galmt geweldig uit duizenden kelen tegelijk )

 20. @22,

  Ik daag een ieder uit, om mij één (1!) ’tik op m’n muil’ te geven.

  Deze ‘daad’ volledig doordacht; alle aspecten ‘middels contemplatie’ (lol..hoi hippie Marcus/ Johan) _bewust geworden_.

  Ik gééf twee (2) klappen terug. Vanuit vier (4!) min of meer beweegbare lichaamsdelen – en een beetje meer, uiteraard.

  Wie zou zelfs maar zo’n geschetste situatie willen? Los van sport.

  Vrijwel ieder mens is pacifist. En gelukkig maar!

 21. Sjaax; Ik word hier direct als trol gezien omdat ik een grapje maakte…wordt hier niet gewaardeerd. Andersom kan altijd maar owee als je een kritische opmerking plaats maargoed…uit het stuk van ‘danse’ kreeg ik deze indruk en later wordt deze, door hemzelf, bevestigd. Het zou geweldig zijn als defensie niet nodig zou zijn maar…je kunt hoog of laag springen…mensen bevechten elkaar al vanaf dat ze bestaan. Je kunt dapper roepen geen leger maar stel dat we alles van defensie zouden opdoeken…alles. Ik garandeer je dat we in een nachtmerrie wakker worden vanwege de simpele reden…sommige mensen willen alleen maar terreur, dood en verderf en voelen alleen maar haat. Je laat ook niet je voordeur openstaan…je kunt het wel doen maar vroeg of laat….!!!

 22. @24:

  [ sommige mensen willen alleen maar terreur, dood en verderf en voelen alleen maar haat ]

  Ja, en daarom moet dat leger juist weg, maar vermoedelijk heel erg moeilijk voor je om te snappen.

  [ Je laat ook niet je voordeur openstaan…je kunt het wel doen maar vroeg of laat….!!! ]

  Dan is er gelukkig een JSF die voor je deur staat geparkeerd, bedoel je dat?

 23. @24
  ” Ik word hier direct als trol gezien omdat ik” @14 + aanhef.

  Je (overigens zelfopgelegde ) “slachtofferrol” is op een gebruikelijke wijze extreemrechts hilarisch. Niets wat reeds toonde, gedurende meerdere decennia. Gaap!

  “wordt hier niet gewaardeerd.”
  Iets met Arondëus én lezing én PVV/ Wilders/ Dronkeman – én de rest van die PVV-vaandel-likkers, welke vía http://www.kafka.nl evt. ’te bewonderen’ zijn. Ah, Jhim was here – also. Waar heb je het nog maar over?

  Zie @20 ook.

 24. Mensen die hier direct als trol gezien worden zijn, zo leert de jarenlange ervaring, in 99,8 procent van de gevallen gewoon ordinaire trollen.

 25. ‘Danse’ ik bedoel te zeggen…wat is het alternatief? Sommige mensen hier roepen dat de politie weg moet. Stel je voor, geen politie meer…hetzelfde zie ik zonder leger. Ik heb een keer een discussie gehad met Remi Poppe, hij zag als alternatief hulporganisaties in Afghanistan…Lui als de Taliban zien daar geen verschil in…je kop gaat er toch wel af als westerling. Daarom mijn vraag aan jouw, wat is het alternatief voor geen leger maar wel veiligheid?

 26. @28:

  [ Daarom mijn vraag aan jouw, wat is het alternatief voor geen leger maar wel veiligheid? ]

  Vanaf nu vind ik dit off-topic gereutel waar ik in ieder geval niet langer op antwoord, dus zoek het lekker uit, je hebt je drol nu wel kunnen leggen.

 27. @marcus geef 1 (één) voorbeeld dat het Nederlandse leger voor Veiligheid heeft gezorgd. Waar dan ook ter wereld. Wanneer dan ook. En wel een beetje relevant graag. Niet dat ze een puppy uit de sloot hebben gered.

 28. ” je hebt je drol nu wel kunnen leggen.”

  Digitale obstipatie, mijn beste. Onderschat den Pavloviaanse onderbuik, nimmer.

  😆 @20

 29. Jvdheuvel@ de MIVD heeft de afgelopen jaren meerdere terreurcellen opgedoekt. Dit werd gedaan in samenwerking met observatieteams van het KCT en BSB hierbij zijn ‘directe’ dreigingen op Nederlands grondgebied en de Nederlandse bevolking voorkomen.
  In Kabul stierven tijdens het bewind van de Taliban 6 kinderen per dag in het ziekenhuis. Nadat Nederlandse medic-teams zich vanaf 2002 zich gingen bezighouden met dit ziekenhuis waren dat begin 2003 nog (helaas) 2 kinderen per week, 2 te veel maar toch! Niet alles is slecht wat Defensie doet!

 30. @24 marcus,

  Je had gelijk met je gevoel. Le Roi is verregaand naïef met betrekking tot defensie.

 31. Ik weet het nog goed die ene bijzondere keer dat Nederland een gruwelijk lot werd bespaard door “defensie”. Wanneer was het ook al weer?

 32. @36 jvdh,

  Zonder defensie is het tricky, zoals al verwoord door marcus in #24.
  Wat hij opmerkt over de goede daden van de Nederlandse militairen in Afghanistan in #32 is natuurlijk naast de kwestie. Het leger is er niet voor om ontwikkelingswerk op te knappen.

  Een andere zaak is de overkill van de NAVO en daarin met name de VS ten opzichte van de rest van de wereld. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_militaire_uitgaven)

  Van de NAVO-defensieuitgaven kan gerust 90% af.

 33. @39 Louis,

  Als we een wereldregering hebben.

  Maar dat duurt waarschijnlijk nog even. Een EU-regering levert al veel moeilijkheden op.

 34. Ik begrijp echt niet hoe je voor de Nato kunt pleiten. Gewoon een ecuus voor de amerikaanse oorlogsmachinerie.

 35. @32, Misschien kan je even een paar bronnen vermelden zodat wij het zelf even kunnen nalezen.
  En ik kan je wel een goede daad noemen van de kant van het Nederlandse leger, meerdere zelfs. Ik zal me beperken tot twee:
  Het van de kaart vegen met pantser houwitzers van hele dorpen tijdens de slag om Chora en het uitmoorden van Rawagede in Indonesië….
  En daar kan nog een lange lijst met ‘goede daden’ aan toegevoegd worden!

 36. Zowel Sjaax en Marcus, alswel hun oppositie hebben niet geheel gelijk, of ongelijk. Een verband als de Navo is levensgevaarlijk. Zeker als die zo nodig in andere landen wil ingrijpen en er niets anders dan een onbestuurbare puinhoop achterlaat. En zeker als imperialisten als de Verenigte Staten er de toon aangeven. Dus een korting van meer dan 90% past ook in mijn beeld.
  Van de andere kant is humanitair werk door een leger zeker belangrijk, als het dan bij humanitaire taken blijft. En natuurlijk kan dat beter gedaan worden door mensen die met wapens om kunnen gaan om zichzelf en hun missie te verdedigen. Defensie, dus.

 37. @44: Cornelis:

  [ En natuurlijk kan dat beter gedaan worden door mensen die met wapens om kunnen gaan om zichzelf en hun missie te verdedigen ]

  Jaja, die humanitaire missies duwen “wij” wel door hun strot. Blijkbaar hebben wij die wapens nodig omdat we toch niet zo geliefd zijn? Afgezien daarvan, je draait de zaken om. Het imperialisme is de oorzaak van alle ellende in “die” landen, en overigens ook hier. Ontwapenen, en wel nu en volledig. Weg met die rommel. Weg met die industrie.

  Als je wil helpen kan dat ook anders, heb je helemaal geen leger voor nodig. Pak je knapzak en ga erheen, op de fiets.

  De indoctrinatie heeft goed zijn werk gedaan, ook bij “links”. Eigenlijk ben ik verbaasd over de onnozelheid van velen. Alle honger en nog veel meer ellende zou de wereld uit zijn zonder die achterlijke legers. Geen beginnen aan om uit te leggen waarom die militaire industrie zo ontzettend fout is.
  Legers staan klaar om de piramide van de macht in stand te houden.
  En ja hoor, er zullen best eens dorpen met elkaar op de vuist gaan, nou dat moet dan maar, met hooivorken en knuppels.

  Om met Arnold te spreken: Het wordt niets met het socialisme in Nederland.

 38. Een concrete vraag wanneer je geen leger hebt: Hoe ga je om met iemand als Joseph Kony? Hij probeert in Oeganda een rijk te stichten en gebruikt voor dat doel kindsoldaten.

  Laat je hem begaan?
  Organiseer je een demonstratie, net zoals in Amsterdam de Februaristaking in 1941 werd georganiseerd?
  Anders?

 39. @46 In het algemeen is er altijd een periode die voorafgaat aan deze misstanden, net als nu in Nederland, vandaar het besaanrecht van deze site. Er betstaan problemen, mensen hun gedrag wordt gepolariseerd. Buren worden tegen elkaar opgezet. Industrielen zien hun kans om hun produkten als geweren en kogels af te zeten et voila.

 40. @46:

  Het verbaast me dat niet het hele Afrikaanse continent hier de boel komt plunderen, daar hebben ze inmiddels alle reden toe lijkt me.

Reacties zijn gesloten.