Onderhandelingen over vrijhandelsverdrag tussen EU en VS binnenkort van start

De grote spelers op de markt proberen een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS te realiseren. De onderhandelingen daarover gaan in juni van start, wanneer de meeste burgers op vakantie zijn en de nationale parlementen op reces.

Het TTIP zal in de eerste plaats de regels en productiestandaarden van de EU en de VS beter op elkaar afstemmen. De verschillen daarin vormen momenteel het grootste struikelblok voor de transatlantische handel. De uiteenlopende standaarden belemmerden een vlotte samenwerking op domeinen als landbouw en farmaceutica. Met het verdrag wil men ook alle toltarieven voor het in- en uitvoeren van producten tussen de twee handelsblokken afschaffen. (MO)

Franse sociaaldemocraten hebben in het Europees Parlement een puntje binnengesleept. Ze hebben een meerderheid weten te verzamelen voor de uitzondering van culturele producten. Het argument is dat het vrijhandelsverdrag de culturele verscheidenheid van de EU-lidstaten te veel onder druk zet.

Maar ernstiger zijn bijvoorbeeld de consequenties voor de landbouw en daarmee onze voedselveiligheid. Genetisch gemodificeerde gewassen, die in de VS zijn toegestaan, zullen op grond van het vrijhandelsverdrag ook in de EU vrij op de markt kunnen komen.

2 gedachten over “Onderhandelingen over vrijhandelsverdrag tussen EU en VS binnenkort van start”

 1. De dollar wordt kunstmatig laag gehouden.
  Door 85 miljard per maand bij te drukken.
  En met zo een land ga je dus een verdrag sluiten.
  Hoe vaak wil Europa nog bedrogen worden.
  Japan drukt in 2 jaar tijd het dubbele van het bestaande aantal Yens.
  Hoe dom kun je zijn.
  Door kunstmatig bij te drukken vergroot je de concurrentiepositie.
  Arbeidslonen worden goedkoper.
  Moet Europa helemaal werkloos worden ?

 2. Pingback: Ik ben pro een ISDS | Krapuul

Reacties zijn gesloten.