Obama is tegen referendum

Obama is het met mij eens: een referendum is schijndemocratie. In het referendum op de Krim kan de bevolking kiezen voor onmiddellijke aansluiting bij Rusland of voor een soort voogdijschap door Rusland. Maar onze motieven zijn niet gelijk. Obama is van mening:

De Amerikaanse president Obama zegt dat het referendum over de toekomst van de Krim in strijd is met de Oekraïense grondwet en ook met het internationaal recht.
(NOS)

Dat is onzin. Vrijwel geen enkele staat zal toestaan dat een regio per referendum kiest voor afscheiding. Bovendien hebben volkeren volgens internationaal recht juist wel recht op een eigen beslissing over hun toekomst.

Als je tegen een referendum bent, geef dan steekhoudende argumenten. Met genoemde drogredenen is Obama ongeloofwaardig.

12 gedachten over “Obama is tegen referendum”

 1. Obama is in alles ongeloofwaardig. Bij alles wat ie gedaan heeft tijdens zijn presidentschap tot nu toe. Zijn presidentschap is gewoon de voortzetting van dat van kleine Bush in een hogere versnelling. Chelsea Manning kan er van meepraten.
  http://www.privatemanning.org/

  Over zijn minister van buitenlandse zaken heeft Stan Houcke een paar uitstekende stukken geschreven en dan slaat je de schrik om het hart als je leest wat dat voor een figuur is.

 2. @Sjaak, help even. Was het ook een referendum ivm de afscheiding van Kosovo, niet zo lang geleden?
  Want het lijkt me een pot nat en dan is de primeur bij de EU en dus niet bij Poetin geweest.

 3. @nexus,

  Kosovo, precies. Je kunt alle verwikkelingen nalezen op wikipedia. Die zijn te complex om hier heel kort weer te geven. Maar in ieder geval heeft Kosovo zich onafhankelijk verklaard en erkenning is er door de Verenigde Staten en door Nederland.

 4. Volgens mij hebben ze de keuze tussen aansluiting bij Rusland of een autonome regio blijven – van Oekraïne, naar ik aanneem. Vind je het dan nog steeds schijndemocratie?

 5. @Joke,

  Met 30.000 militairen in mijn achtertuin voel ik me toch enigszins geïntimideerd. Jij niet?

 6. @Sjaak: Ik zou me denk ik toch vooral zorgen maken over wat er in Kiev allemaal wordt bekokstoofd. Niet alleen t.a.v. de burgerrechten, maar vooral wat de te verwachten ‘Griekse toestanden’ (economische austerity dus) betreft. Die deal met het IMF, da’s pas echt angstaanjagend.

 7. @Sjaak, “Maar in ieder geval heeft Kosovo zich onafhankelijk verklaard ”

  Tuurlijk, en nu op hetzelfde weg ook Krim. Daarna misschien anderen, de weg is opengemaakt toen door Kosovo.

  En ” erkenning is er..”

  Inderdaad, paar landen hebben erkenning aan het feit gegeven dat deYalta afspraken betreffende de veiligheid en status quo in Europa niet meer geldig zijn. Wat verbaast je dan mbt Krim?

  Het is gewoon de natuurlijke gevolg van de handelingen jegens Joegoslavië.

 8. Of bedoel je dat wetten zijn geldig alleen voor de anderen en we mogen willekeurig boven de wetten gaan staan of ze te negeren?

  Wat, is deze aardbol eigenlijk het privé eigendom van het Westen?

 9. Het parlement van de Krim heeft zich al uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Dat volstaat. Het referendum is slechts de vlag die de lading netjes moet dekken.

 10. Me dunkt dat het wel zo netjes is om je als gebied slechts af te scheiden als de inwoners daar mee instemmen. Het parlement is trouwens inmiddels ontbonden door het nationale parlement, wie dat ook mogen zijn tegenwoordig, dus dan is zo’n referendum-uitspraak toch wel handig.

 11. de PVdA is van mening dat in Nederland al helemaal geen referendum nodig is.

  Stalin en consorten hebben toen der tyd miljoenen oekrainers vermoordt en vervangen door ethnische russen, zodat de meerderheid tochwel voor Rusland zal kiezen.

Reacties zijn gesloten.