‘Minder EU is meer geld voor ons’

Vandaag wordt het al maanden aangekondigde onderzoeksrapport van het gerenommeerde Londense onderzoeksbureau Capital Economics (CE) gepresenteerd. Onderzocht werd welke financiële voordelen een vertrek uit de EU Nederland zou kunnen opleveren. De PVV gaf al eerder een vergelijkbare onderzoeksopdracht aan het eveneens Londense Lombard Street Research. In eerder rapporten van Capital Economics konden we al lezen dat men vond dat een vertrek van Groot-Britannië uit de Europese Unie beter zou zijn voor de Britse economie en pond. Maar vandaag krijgen wij politiek maatwerk geleverd, na goedkeuring door het presidium van de Tweede Kamer betaald met 270.000 subsidie en krijgt Geert zijn Chamberlain momentje.

Wilders zwaait heel blij via de pers het volk toe met een on-Nederlands rapport van een adviesbureau van een voormalig Tory-adviseur, waarin staat dat een vertrek uit de EU en het herinvoeren van de gulden beter is want het levert geld op. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar als je erin gelooft komt het allemaal goed. In het rapport wordt ook gesuggereerd dat het best wat minder kan met ontslagbescherming en milieuregels en dergelijke nare regeltjes die de vrije ondernemer hinderen. En dat een herinvoering van de oude of een invoering van een nieuwe munt stiekem moet gebeuren. Anders gaat het volk massaal pinnen en breekt er paniek uit. Volgens CE zou het afschaffen van de euro en het herstellen van de grenzen met de rest van Europa Nederland vele miljarden guldens opleveren. Tenminste, als alles goed gaat over tien tot twintig jaar. CE laat zich goed betalen door multinationale ondernemingen en is een autoriteit in de financiële industrie in de Londense City.

De EU kost vandaag de dag de Nederlandse burger 235 euro per jaar, bij elkaar ruim 4 miljard euro per jaar. Daar staat tegenover dat je je vrij kunt verplaatsen en niet hoeft in te klaren of exportheffingen moet betalen wanneer je goederen naar een afzetmarkt als Duitsland wil uitvoeren. Tot 1992 ‘kregen’ we geld van de EU en klaagde er bijna niemand. Volgens schattingen levert de EU tegenwoordig een bedrag tussen 1500 en 2200 euro per burger op. Volgens CE levert een vertrek uit de EU nog meer op. Wilders vertelt vol trots dat de gerenommeerde economen van het ‘onafhankelijke’ CE hebben berekend dat we 10% zullen groeien in tien tot twintig jaar tijd en ieder huishouden straks omgerekend 10.000 euro per jaar rijker is. Wilders benadrukt dat CE niet voor niets de prestigieuze Wolfson-prijs heeft gewonnen. Baron Wolfson of Aspley Guise is conservatief (Tory), levenslang lid van het Britse Hogerhuis is daarnaast momenteel CEO van de confectieketen Next. Iemand waar je als burger niet eens op mag stemmen.

Het leek net of Wilders weer even VVD-er was. Hij noemde Zwitserland bij herhaling het lichtende voorbeeld voor Nederland. Wel samenwerken maar geen lid zijn van de EU. Maar is dit voorbeeld wel zo handig? Nu is de harde realiteit dat dankzij de EU het bankgeheim in Zwitserland wordt opgeheven, de banken ook daar massaal mensen moeten ontslaan en het BNP in de toekomst groeit met misschien een half procent. En dat Zwitserland gebonden is aan allerlei verdragen met de EU, maar dat er geen enkele goedkeuring of controle van de volksvertegenwoordiging voor nodig is. Ook in Zwitserland lopen de schuld en werkloosheid op, maar inderdaad langzamer dan in Nederland. De immigratie was essentieel voor de groei van de rijkdom en welvaart in Zwitserland in de afgelopen decennia. Inmiddels is een kwart van de inwoners buitenlander. Zwitserland is ook geen natiestaat, maar een multiculturele samenleving met vier officiële talen en grote regionale verschillen. ‘Als dit, dan dat’ werkt het beste als je een heleboel aspecten gewoon weg laat.

Maar goed. Het rapport is er, 158 pagina’s dik en in het Engels. Het stelt voor de immigratie in te dammen en alleen buitenlanders toe te laten die economisch voordeel geven. Het zit vol aannames; dat hoort bij voorspellen. Het gaat ervan uit dat de economische relatie met de EU hetzelfde zal blijven. Het stelt voor niet langer geld uit te geven aan het redden van andere landen, waarbij bewust of onbewust niet genoemd wordt dat de Nederlandse financiële sector daaraan enorme leningen heeft verstrekt voor veel vastgoedavonturen en onze pensioenfondsen daaraan vastzitten. In de conclusie gaat men ervan uit dat het aantrekkelijker wordt voor buitenlandse ondernemingen te investeren en te beleggen in Nederland, mits de regelgeving wordt genationaliseerd en het wat ‘gemakkelijker’ zou zijn voor banken en het bedrijfsleven. Over mensen gaat rept het rapport helemaal niet. Die mogen van geluk spreken dat er ondernemers zijn die samen met de banken en speculanten ons gaan redden van het juk van een overheid.

14 gedachten over “‘Minder EU is meer geld voor ons’”

  1. Dus koffiedik kijken op kosten van de belastingbetaler is ongeveer 270.000 euro in een situatie waar we op de bezuinigingstoer zijn.

    Nederland zou een kennisland zijn – waarom moeten we dan buitenlanders vragen om schimmige onderzoeken tegen vette betaling voor ons te moeten doen?

    Het is bovenop erg grappig – omdat uitstappen van de EU zou volgens de logica van ultra-rechts Nederland automatisch betekenen opschorten van de mensen rechten verdragen en daarmee de laatste restanten van enige mensen rechten voor de onderklasse. De stemblok van Wilders.

  2. Prima stuk. In het bijzonder hoe je de dubieuze positie van Zwitserland onder de loep neemt.

    Wilders heeft Joseph Goebbels natuurlijk uit en te na bestudeerd. Voortdurend herhaalde onzin lijkt op den duur waar. Twee jaar geleden kwam hij al met Lombard Street op de proppen. Hetzelfde trucje met Capital Economics moet geloofwaardigheid bieden.

  3. Die tienduizend pleuro….ik neem aan dat daar die duizend van Rutte bijkomen?
    Wat zijn we toch goed af hè met al die fascistische charlatans.

  4. Ach, Wilders… Een domme dilettant. Oerdomme dilettant. Als ie stiekem een andere opdracht had gegeven om de kosten voor een eenmalige eindafrekening tussen alle eurolanden uit te rekenen, waarna ieder land zich zonder garanties op bail-in’s opnieuw kan inkopen in het euroysteem op basis van de oorspronkelijke Verdragen van Nice en Maastricht, was het een wereldklapper geworden. Vervolgens uitvouwen ism met eurokritische partijen en alle notoire europafielen met hun partijen waren in mei nagenoeg van de politieke kaart geveegd.

    Kan ook zijn, dat hij in in zijn grootheidswaanzin wedt op de dollar en daarom dit rapport liet opstellen dat notabene terugvalt op het vorige rapport. Terug naar de Gulden is de financiele markten uitnodigen om de aanval op de gulden te openen, welke DNB niet kan pareren met als gevolg dat Nederland in de uitverkoop gaat. Niet alleen Putin lacht dan in z’n vuist.

  5. De politieke visie van Sosjalisties Nederland anno 2014 : “Geert is voor dus zijn wij tegen”.

    Man, man, man. Wat een niveau, wat een niveau.

  6. theo:

    Je kan ook naar een site gaan waar mensen van je eigen niveau zijn, niemand kan je tegenhouden toch?

  7. Theo.
    geert doet geen onderzoek, maar betaalt voor een onderzoek waar de uitkomst vast staat in zijn voordeel.
    Het is uitkomst op bestelling tegen een goede aanbetaling

  8. Theo.
    geert doet geen onderzoek, maar betaalt voor een onderzoek waar de uitkomst vast staat in zijn voordeel. Het is uitkomst
    op bestelling tegen een goede aanbetaling.

  9. ‘Wetenschappelijke’ rapporten schrijven is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het kost alleen maar tijd. Het is bijvoorbeeld goed voorspelbaar dat iemand op een dag een rapport schrijft dat een lans breekt voor criminaliteit. Dat is namelijk bijzonder goed voor de economie! Politie-agenten, rechters, advocaten maar ook glaszetters, schoonmaakbedrijven, slotenmakers en dergelijke verdienen flink aan inbrekers. En kranten floreren met het schrijven van berichten dat ‘er wéér buitenlandse bendes op het dievenpad zijn!’. Conclusie: vrijwel alles kan goed zijn voor de economie, zolang je maar een acceptabele stelling inneemt en daar vervolgens ‘bewijzen’ bij zoekt. Desnoods verzint.

  10. @terrebel: volledig terechte constatering!En zo kan je er de vrijwel de volledige economie onder vangen. Maar wie verchoont de bejaarden? Dat blijft de vraag.

Reacties zijn gesloten.