Methode-Vogelaar: Enorm succes bij integratie en verhoging veiligheid

Vogelaarwijken
Vogelaarwijken

Ella Vogelaar is op schandelijke manier afgeserveerd (eind 2007) als minister voor wijken en integratie. Wouter Bos dacht toen nog, dat meegaan met het “strenge” discours tegen immigranten, zijn partij zou helpen om de Wilders-vote terug te winnen.

In werkelijkheid heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek eind 2009 vastgesteld, dat in ALLE (ja: ALLE) achterstandswijken van Nederlandse steden het welzijn en het gevoel van veiligheid VOORUITGEGAAN zijn.

Hoe komt dat? Wie hebben dat gedaan? Hoe hebben ze dat aangepakt? Hoe komt het, dat de opvolger van Vogelaar, Eberhard van der Laan, niets anders kon doen, dan, met succes, haar beleid voortzetten in plaats van het af te breken?

Ik ga voor Krapuul portretten maken van de ECHTE helden van de integratie en de emancipatie van achterstandsgroepen.

Een Vogelaar “in het kwadraat”? GRAAG!
Volg bij Krapuul de mensen die *oplossingen* hebben gevonden voor de problemen van uitsluiting en discriminatie. Wilders noemt ze Krapuul, Dhimmis, verraders, links tuig. Wij komen voor ze op. De meeste racistische schreeuwlelijken kennen de probleemgebieden helemaal niet.

Daarmee willen we niet zeggen, dat er geen problemen zijn. Ze zijn alleen niet allemaal van vandaag op morgen op te lossen. Strengere handhaving, meer controle, meer mensen aan het werk – dat is intussen absoluut nodig, zowel bij de armen in de vergeten stadswijken, als ook bij de rijksten die het ervan nemen bij banken en hedgefunds. Met fractieleden wier hoogste wijsheid uit managementboeken komt, zal het ook niet gaan. SP, GL en FNV geven aan, hoe het wel kan. Het ontwikkelingswerk op middellange- en langere termijn in onze steden en wijken, wordt echter nog lang niet genoeg erkend.

Ella Vogelaar herkende het opbouwende werk van de projectleiders, de wethouders en de wijkbewoners die resultaten boeken bij de ontwikkeling van achterstandssituaties naar meer hoop en erkenning van ieders bijdrage en kwaliteiten. Job Cohen ondersteunde Ella Vogelaar op het moeilijkste moment. Dat was mooi. Wilders heeft dat ook begrepen. De beste remedie tegen hem en voor een snellere oplossing van de immigratieproblemen, is, juist!, een “Vogelaar in het kwadraat”.

De vergeten “helden”, die dagelijks hun handen vuil maken op de werkvloer van de stedelijke achterstandswijken. Ze hebben geen tijd om “leuke” stukjes te schrijven op de discussiefora. Om echt te kunnen kiezen, op 9 juni a.s., moet je ook hun visie kennen.

Straks: Deel 1: Een multiculturele plantsoenendienst.

Huib Riethof is onafhankelijk Europees expert op het gebied van de emancipatie van achterstandsgroepen en stedelijke achterstandswijken. Het begon in de Amsterdamse Weesperzijdestrook en de Dapperbuurt (1973). Vanaf 1982 leidde hij in opdracht van de regering het eerste Nederlandse emancipatie- en ontwikkelingsprogramma (PCG) in 18 steden en 32 wijken. Sinds 1990 actief in Europa. Van hoofddoek tot hoofdzaak. Van mafia tot welvarende middenklasse. Het kan!

14 gedachten over “Methode-Vogelaar: Enorm succes bij integratie en verhoging veiligheid”

 1. Ik woon in den Haag zuid west , een van de wijken die door het beleid van Vogelaar , veiliger , beter en aangenamer zijn geworden , Jammer dat Vohelaar weg is

 2. Uiteraard is in die Vogelaarwijken het “welzijnsgevoel” van de allochtonen vooruit gegaan, de autochtonen trekken daar weg.
  Als dat de bedoeling was dan zijn de Vogelaarwijken idd een enorm succes.

 3. Ik kan er trouwens ineens bij vertellen dat ik op het moment dat ik dit schrijf, mij bevind in een Vogelaarwijk in Heerlen, dus kan ik de situatie daar goed observeren.
  Uiteraard “verbetert” de veiligheid, de politie heeft beloofd niet “opvallend aanwezig” te zijn om bepaalde criminele gevoelens niet te kwetsen, en alles hangt vol camera’s zodat de politie zeker kan zijn dat ze te laat zijn als er iets naars gebeurt.
  Voor de rest is het hier een feest van drugshandel, vandalisme, zwartwerk, kruimeldiefstallen, brandende auto’s etc.
  Wel veel hoofddoeken, die zich blijkbaar heel goed thuis voelen hier, dat is dan weer het goede nieuws.

 4. @ 3 : waar jij mee bezig bent, is het Europese cultuurgoed te grabbel gooien voor vreemde indringers die daar geen jota respect voor hebben.

 5. Mercator, vertel eerst eens wie je bent, zoals iedereen hier. Heerlen is nu juist een voorbeeld van hoe een lokaal bestuur een schijnbaar hopeloze toestand heeft weten om te keren. Pas op! Ik ken Heerlen goed!

 6. @ 8 : Ik ken de toestand van Heerlen voor 2 jaar geleden niet, dus daar kan ik niks over vertellen. Maar wat ik nu zie in de Meezenbroek wijk is niet fraai, en naar wat ik hoor van de -doorgaans oudere-Hollandse inwoners daar zijn ze helemaal niet opgezet met de evolutie. Het zou toch wat al te eenvoudig zijn om die lui als verzuurde PVV “tokkies” neer te zetten vindt je niet?
  Maar ik moet toegeven: toestanden als in Brussel waar de situatie helemaal opgegeven werd met gewapende Islamitische dievenbendes en no-go areas heb je hier in Heerlen (nog) niet, alleen de “kleinere” ongemakken die ik beschreven heb, maar die kunnen héél onaangenaam zijn.

  Maar laat ik je s een fundamentele vraag stellen mr. Huib: wat is voor jou de meerwaarde van die multiculturele obsessie? De moegetergde en slapeloze Hollandse tokkies hier zien en voelen die meerwaarde niet.
  Wat is dus de meerwaarde van het vervangen van de originele bevolking van een wijk/regio door een ingevoerde?
  Want die originele bevolking had helemaal geen straatcoaches, welzijnswerkers, Marokkaanse buurtvaders etc. nodig !

 7. Ik heet Christian Wouters, universitair historicus van opleiding( niet dat dat van belang is, maar jij vroeg er naar), en sinds 1986 zelfstandig ondernemer.

 8. Zoo Mercatortje toch,,als je zo aandringt op etnische zuivering,gaat vooral je gang.Maar beloof mij dat als Nederland gezuiverd is van de Buitenlanders dat jij je ook niet in het buitenland laat zien..Jij blij wij blij.
  En nog iets die drugsdealers die Mar.straattuig en crimineeltjes die zijn nog beter dan jij bent.Zogenaamd zelf.ondernemer en historicus,tuurlijk jij leeft in de middeleeuwen.jammer dat jij niet op de brandstapel bent beland als HEKS.het enige wat je kan is zwarte magie promoten.

 9. @ 11: toch wel handig dat die mocro’s hun eigen slechte reclame beter verzorgen dan de meest rabiate Stromfront-adept het zou kunnen.

  Met zwarte magie houd ik me niet bezig, maar wist jij dat je als moslim goed moet opletten bij het niezen of er zou wel s een duivel (een djinn) door je neusgat naar binnen kunnen glippen 😐 ?

  En over dat buitenland: wees maar gerust, ik sterf nog liever dan naar een of ander Islamitisch ellende land te gaan, ik zie dat slag volk hier al meer dan genoeg.

 10. Speciaal voor Huib, ik heb aan een paar bewoners van de Vogelaar wijk in Heerlen nog s gevraagd wat ze ervan vinden. Wel ze vinden er niets aan, criminaliteit en overlast net hetzelfde gebleven, en de speciaal voor de moslimpjes ingerichte “hangplekken” hadden ze toch al niet gevraagd en daar kan de gemeentedienst elke dag uitrukken om hopen zwerfvuil te verwijderen en in brand gestoken vuilnisbakken te vervangen.

 11. Mr. Huib, je kent de situatie in Heerlen goed zeg je, kan je mss wat bijkomend commentaar over het Vogelaar-project in Heerlen leveren?

Reacties zijn gesloten.