Metalklassieker/psychedelische klassieker du jour: Silver Machine/Eat The Rich

Gisteren overleed Ian “Lemmy” Kilmister, enkele dagen nadat hij te horen had gekregen dat hij aan een zeer agressieve en ongeneeslijke vorm van kanker leed. Lemmy worstelde al jaren met zijn gezondheid, tijdens de meest recente tournee van Motörhead had hij vaak moeite zich staande te houden op het podium. Die gezondheidsproblemen waren mede een gevolg van Lemmy’s levensstijl: je kunt niet 30 jaar lang dagelijks een fles whiskey consumeren zonder dat je lichaam daar op een dag de prijs voor gaat betalen. Lemmy was zich daar overigens goed van bewust, hij beklaagde zich nooit over zijn gezondheid en accepteerde dat zijn levensstijl consequenties had.

Lemmy begon zijn carrière als basgitarist van de legendarische psychedelische rockband Hawkwind, waarvoor hij een aantal klassiekers schreef, waaronder Silver Machine en Motorhead (slang voor “speedfreak”). In 1975 werd Lemmy uit de band gegooid, omdat hij – zoals Lemmy het zelf uitdrukte – de verkeerde drugs gebruikte: Lemmy was een liefhebber van speed, de rest van de band consumeerde liever psychedelica. Lemmy formeerde vervolgens Motörhead, waarvan hij door de jaren heen de enige constante zou zijn. Het geluid van de band was destijds uniek. Metal was in de jaren ’70 een vrij traag genre, Motörhead injecteerde het met een snelheid en energie die sterk aan punk deed denken. Lemmy was een groot fan van punkbands als The Sex Pistols en The Ramones, een bewondering die wederzijds was: John Lydon aka Rotten greep in de vroege jaren ’70 elke gelegenheid aan Hawkwind live te zien spelen.

Lemmy zelf had de pest aan de betiteling “metal”. Hij was van mening dat hij gewoon rock ’n roll in de traditie van Chuck Berry en Little Richard (die hij verafgoodde) speelde. Politiek was Lemmy een uitgesproken anarchist, hij heeft zijn hele leven een afkeer gehouden van dingen als (georganiseerde) religie en de staat.

Lemmy mag dan bekend hebben gestaan om zijn alcohol- en speedconsumptie, hij was een fel tegenstander van het gebruik van heroïne, dat hij als “een moordenaar” zag. Zijn jeugdliefde Susan Bennett overleed op 19-jarige leeftijd aan een overdosis, iets wat een diepe indruk op Lemmy maakte en naar eigen zeggen zijn verhouding tot vrouwen voor de rest van zijn leven bepaald heeft. Getrouwd is hij nooit en hij vond het moeilijk een vaste verhouding met een vrouw aan te gaan.

Twee hoogtepunten uit een carrière die bijna 50 jaar omspande, de legendarische quasi-live opname van Silver Machine en Lemmy in uitstekende anti-autoritaire vorm in Eat The Rich.

https://www.youtube.com/watch?v=yao_T2adl14

 

 

1 gedachte over “Metalklassieker/psychedelische klassieker du jour: Silver Machine/Eat The Rich”

  1. Pingback: In Memoriam Alan Rickman | Krapuul

Reacties zijn gesloten.