Metal/hardrockklassieker du jour: Ace Of Spades

In 1975 werd Lemmy uit Hawkwind gegooid, nadat hij aan de Canadese grens was gearresteerd wegens het in bezit hebben van een verdachte, poederige substantie. Lemmy had geluk: het bleek om speed te gaan en niet om de in de dagvaarding genoemde cocaïne. Na vijf dagen in een Canadese politiecel te hebben doorgebracht werd onze held weer op straat gezet, met het dringende verzoek Canada te verlaten, het liefst voorgoed.

Lemmy lag binnen Hawkwind al een tijdje niet meer helemaal lekker: zijn collega’s consumeerden bij voorkeur weed en acid, terwijl Lemmy een uitgesproken voorkeur had voor speed.  Zoals Lemmy zelf opmerkte: “Ik werd niet uit Hawkwind gegooid omdat ik drugs gebruikte, maar omdat ik de verkeerde drugs gebruikte“.

Lemmy noemde zijn nieuwe band in eerste instantie  Bastard, maar nadat zijn manager hem er op had gewezen dat een band met een dergelijke naam niet hoefde te rekenen op veel airplay, veranderde hij dat in Motörhead  (slang voor speedfreak).  De rest is uiteraard geschiedenis. Veertig jaar na dato gaat het nog steeds voorspoedig met zowel Lemmy als de band, ook al heeft Lemmy onlangs “om gezondheidsredenen” de dagelijkse consumptie van een fles whiskey vervangen door de consumptie van een fles wodka. Ook dagelijks, dat wel.