Marty Balin overleden

File:Marty Balin guitar strong light.JPG
Marty Balin in 2011. Illustratie: Wikipedia

Marty Balin, de zanger van de legendarische West Coast band Jefferson Airplane, is afgelopen donderdag overleden. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt, maar 2 jaar geleden onderging Balin een half mislukte openhartoperatie. Mogelijk moet de doodsoorzaak  in die richting worden gezocht. Hij is 76 jaar oud geworden. 

Balin en Paul Kantner richtten Jefferson Airplane in 1966 op in San Francisco. De grote doorbraak vond een jaar later plaats, na de komst van zangeres Grace Slick. Het tweede album, Surrealistic Pillow, leverde met White Rabbit en Somebody To Love twee hitsingles op en maakte van de band het ‘gezicht’ van de Amerikaanse counterculture.

Balin speelde met de Airplane op alle ‘defining moments’ van de sixties: The Human Be-In, Monterey, Woodstock en Altamont. Op Altamont werd hij in elkaar geslagen door Hells Angels nadat hij probeerde iemand uit het publiek te redden uit de klauwen van de volledig op hol geslagen Angels.

In 1970 verliet Balin Jefferson Airplane. De weed en LSD waren vervangen door cocaïne, waarmee de sfeer  binnen de band er niet beter op werd. Balin, die zich beperkte tot een jointje en op zijn tijd een biertje, had het wel gezien met de agressie en de paranoia en besloot zijn tijd anders – en beter – te besteden.

In 1974 keerde hij terug naar de band, die zich inmiddels had omgedoopt tot Jefferson Starship. Commercieel was de vlucht van het sterrenschip succesvol, maar muzikaal heeft het weinig bijzonders opgeleverd. In 1978 verliet Balin de band weer. Het constante touren begon hem tegen te staan en de relatie met de stevig drinkende Grace Slick was volledig verziekt.

Twee jaar geleden onderging Marty Balin een openhartoperatie. Die verliep weinig succesvol: hij hield er een beschadigde nier en half verlamde tong aan over. Of die mislukte operatie hem uiteindelijk het leven heeft gekost weten we niet, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk.

Marty Balin schreef enkele van de beste en bekendste songs van Jefferson Airplane, waaronder de titeltrack van het revolutionaire, anarchistische manifest Volunteers.

Bij een in memoriam met betrekking tot Jefferson Airplane mag deze niet ontbreken:


WHite rabbit

Ter gelegenheid van het opnemen van Jefferson Airplane in the Rock’n’Roll Hall of Fame:


Crown of creation

Toespraken bij die gelegenheid