Stationsplein Haarlem
Zoals elke eerste maandag van de maand zal het luchtalarm ook nu om 12 uur ’s middags afgaan. We grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval! We zullen door middel van een die-in de noodsituatie waar we ons in bevinden tot leven brengen. Doe je mee?
Tussen ca. 11.45 en 12.00 uur verzamelen we aan de kant van het busstation. We krijten met schoolkrijt kruisen op de grond. De kruisen geven aan waar je om 12.00 uur kunt gaan liggen (die-in) of blijft staan. Anderen delen aan voorbijgangers flyers uit. Neem protestborden mee als je kunt. We hopen je te zien!
Stationsplein Leiden
Luchtalarm = Klimaatalarm!
Elke eerste maandag van de maand klinkt om 12u het luchtalarm. We grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval! Daarom is het nú nodig om te stoppen met fossiele subsidies.
Deze Klimaatalarm! actie in Leiden vindt plaats bij Leiden CS op 2 januari. We verzamelen om 11:45 op het Stationsplein (voorzijde Leiden CS).
Sluit je aan!
Stadhuisplein, Zaandam
Programma:
11:45 Intro en welkom
12:00 Oefenalarm klinkt – ‘Die in’ Extinction Rebellion, gevolgd door speech.
Achtergrond:
De IPCC-rapporten en de VN-generaal zijn kraakhelder in hun oordeel. Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen. Klimaatneutraal in 2040 of zelfs 2050 is veel te laat. De opwarming van de aarde dreigt snel een gevaarlijke grens te overschrijden. De verwachting is dat we de 1,5 graad opwarming al over 6 jaar bereiken (Carbon Clock). Met de huidige plannen zijn we op weg naar 3 graden opwarming wereldwijd. Dit is zeer bedreigend voor al het leven op aarde, en zeker ook voor de mens. Naast deze gevaarlijke opwarming is het risico dat er kantelpunten gaan optreden waardoor de opwarming zich nog verder zal gaan versnellen.
We hebben een crisisaanpak nodig om de uitstoot zo snel mogelijk terug te dringen. Om een idee te geven, we zouden als rijk land onze uitstoot elk jaar met minimaal 10-12% moeten terugbrengen. Dit is wat er nodig is! Dit betekent een andere manier van leven, waarbij welzijn en lokaal voorop staan. Dit is mogelijk door meer samen te werken en lokaal zelf energie op te wekken, spullen en diensten te delen, circulair te werken, meer lokaal en plantaardig te eten, schoon vervoer te nemen, en te stoppen met het kopen van nieuwe spullen.
Deze aanpak werkt alleen als het duidelijk wat er op het spel staat, als iedereen meedoet, en de overheid hierin een leidende rol neemt. We roepen de politiek op om te luisteren naar de wetenschap, de inwoners goed te informeren en te laten meebeslissen over een rechtvaardige transitie. Dit kan door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming: lobby eruit en burgers erin.
Nu de Gemeenteraad op 8 november de klimaatcrisis heeft uitgeroepen zal moeten blijken hoe serieus de urgentie doorklinkt in hun besluiten en beleid.
Met het klimaatalarm benadrukken we de urgentie en eisen daadkracht. Iedereen is van harte welkom bij het klimaatalarm als supporter of toeschouwer. Dit is een rustige en aangemelde actie, voor iedereen toegankelijk!
Jacob Kramerplein, Assen
Elke eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest rond 12:00. We grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval! We doen dit middels een manifestatie en een zogenaamde die-in, waarbij we voor dood op de grond vallen.
Deze maand vindt het klimaatalarm plaats bij het Drents Museum, omdat dit museum zich midden in de klimaatcrisis nog laat sponsoren door de fossiele industrie (Shell en Exxon, via NAM).
Naast de gebruikelijke die-in ook een lawaaiprotest – dus neem je fluitjes, potten, pannen of stembanden mee!
Programma
– 11.30 verzamelen
– 11.45 begin van actie
– 12.00 die-in
– 12.03 toespraak
– 12.15 einde
Na afloop willen we gezellig wat gaan drinken in het centrum van Assen.
– Uitgelichte afbeelding ontleend aan XR