De lonen omhoog, de prijzen omlaag – en zelfs dat niet…

Dit zijn ze dan
Aardperen

In een verhaal van Pa Pinkelman staat een menigte in een weiland gezamenlijk “De lonen omhoog, de prijzen omlaag!” te roepen. Niet dat het enige betekenis heeft, maar het gemoed van de menigte is toch even gelucht.

Zelfs dit niveau hoeven wij niet te verwachten op 21 september in Amsterdam. Er wordt een “ommezwaai” aangekondigd, maar wat wil dat zeggen, wie gaat er voor zorgen, wanneer, hoe, waarom? “Amsterdam” heeft wel een heel sterke SP-kleur, men kan het in de rechterkolom op de site waarnemen. Roemer spreekt! Misschien gaat hij uitleggen waarom zijn partij net als Wilders “gewoon” meedoet met het sleutelen aan de AOW-leeftijd en plotseling ook instemt met “eisen” verbinden aan deze volksverzekering.

De route van de demonstratie onder het motto “Stop bezuinigingen!” met de bedoeling een Ommezwaai teweeg te brengen bevalt mij in het geheel niet. Zowel het Beursplein, het startpunt, als het J.D. Meyerplein, de bestemming, zijn zwaar symbolisch geladen – de eerste plaats behoort bij het verwachtingsvolle Occupy van 2011, het tweede bij herdenkingen van de Februaristaking. Eerlijk gezegd vind ik het nogal bezoedelend deze plaatsen uit te kiezen. Er zijn niet veel open ruimtes in de Amsterdamse binnenstad, als de Dam niet beschikbaar is omdat er nu eenmaal gewinkeld moet worden, dan maar het Museumplein. Maar dit beletsel is het grootste niet wat mij betreft.

Op twitter viel ik in een discussie tussen een van mijn beproefdste cyberkameraden en iemand die zich bekendmaakte als organisator van de demonstratie in Amsterdam op 21 september. Het bezwaar van de eerstgenoemde lijkt mij zeer legitiem: waarom achter de SP aanlopen die de AOW-leeftijd volstrekt nodeloos verkwanseld heeft, waarschijnlijk om “financieel verantwoord” over te komen? Wat voor Ommezwaai kunt u verwachten van een club die financieel verantwoord wil overkomen? In de rechterkolom van stopbezuinigingen.nl staat geen enkele club waarvan ik verwacht dat die nou eens realistisch is en het onmogelijke zal eisen. Ja, de Internationale Socialisten, die natuurlijk alleen een bestorming van het Winterpaleis accepteren en de installatie van een Raad van Volkscommissarissen, want dat klinkt zo proletarisch, en daarom treden ze in in de SP – of ook dat niet meer, ik houd dat niet bij. Maar dat is een irrealiteit waarop ik niet zit te wachten.

De tweep die verkondigde dat zij (ik geloof dat het een zij betrof) die demonstratie organiseerde noemde anarchisten en nihilisten de grote vernielers van links in Nederland, die lopen voortdurend de klassenstrijd in de weg. Ik weet dat je op 140 tekens niet veel genuanceerds of zelfs intelligents kwijt kunt maar je kunt het altijd proberen. Ik heb mijn conclusie getrokken. Redelijkerwijs zou ik kunnen besluiten naar Den Haag te gaan omdat daar anarchisten welkom zijn en zelfs tot de organisatoren behoren. Een anarchist met IS-nestgeur als Peter Storm raadt aan daarheen te gaan. Het Onredelijk Alternatief van mensen die misschien wel Financieel Onverantwoordelijke ideeën hebben.

Helaas moet ik u zeggen: u weet vast wel dat Wilders iets heeft aangekondigd, niet ver van het Plein in Den Haag, op de Koekamp, op dezelfde tijd. Sabotage, bruine diefstal, zeker. En het kan heel goed dat hij de mogelijke zeperd afblaast met de altijd mooie motivatie “veiligheidsoverwegingen”. Vanavond horen we dat dan lijkt mij, 19 september. Maar het kan ook zijn dat hij als bondgenoot van Le Pen en het Vlaams Blok en de FPÖ nu helemaal openlijk als fascist uit de kast komt en zijn stoottroepen eens de straat op wil hebben. En ik hoef daar geen getuige van te zijn, ook niet indirect, als deelnemer aan die andere demonstratie. Het uitlokken van vechtpartijen, schermutselingen, steekpartijen met al dan niet dodelijke afloop – wat in Griekenland kan moet toch ook in Nederland kunnen, vindt de achterban in ieder geval in de reageerdersboxen – ik hoef het niet mee te maken.

Het belooft goed weer te worden, die zegen rust dan eventueel op beide, nee helaas op alle drie de demonstraties (“Hij laat het regenen op goeden en op bozen”).
Goede gelegenheid dit laatste zomerweekeinde te tuinieren. De aardperen staan nog steeds niet in bloei, evenmin als de gladiolen, dat wordt niets meer. Maar de composthoop aanleggen, dat zou toch moeten kunnen. En onder de grasmat ligt het strand, van vele eeuwen geleden, maar toch.

11 gedachten over “De lonen omhoog, de prijzen omlaag – en zelfs dat niet…”

 1. Ik hoor de slaven hun slavenhouders smeken de ketenen ietsje losser te maken. En de laatsten lachten….

 2. Op de Koekamp gaat de prachtige nationale Gouden (Blonde) dageraad zijn etnisch zuivere glorie breed aankondigen en de alom heersende xenofobie nog verder gaat aanjagen.

 3. Eens met #3 en #4: mooi stuk, Arnold.

  Leuzen als ‘Alles moet anders’ (ommezwaai) of ‘Weg met de uitbuiting’ (stop bezuiniging) werken niet, hoe terecht ze ook mogen zijn. Wat nodig is – waar Rutte van gruwt – is een visie en een pad om die visie te realiseren.

 4. @6
  Echte carnavalsoptochten hebben van oudsher een kritische toon tegenover de macht.

 5. Ik geloof het ook wel. Teken geen petities meer. Rutte oprotte-petitie. Ik vrees het ergste.

  Vandaag kommotie over de enorme belasting verhogingen van veel verdieners.
  Ben ik het wel mee eens van af 2 keer modaal.
  Tegenwoordig gaat alles in bruto blijkbaar, want dat tikt aan.
  1 keer modaal krijgt 600 euro bij.
  Niks mis mee.
  Maar de minima betaalden al meer via de belastingen zodat de hogere zorgtoeslag dit jaar weinig meer uitmaakte, maar voor volgend jaar wordt die aangepast aan je kollektieve verzekering.
  Dus daar gaan we weer en daar hoor je de top nooit over.
  Dat vinden ze volkomen normaal dat de minima in moeten leveren, maar zodra ze aan hun geld komen dan schreeuwen ze moord en brand.

  Voor de rest laat het me allemaal koud.
  Er komt nog maar 1 ommezwaai en dat is een burgeroorlog of niet.
  Het is slikken of stikken.
  Ze douwen je gewoon alles door je strot.

  Zoals Jan M. jaren geleden al tegen ons zei hier in Zeist: jullie zijn al opgegeven.
  Chronisch zieken en minima.

  Wat een rijk land.

  Als half anarchist ben ik het wel met je eens.
  Ik ben 1 keer op een demonstratie geweest en ze lachen je gewoon uit.
  Ze hebben de elite achter hun staan en mogen geweld gebruiken als je iets serieus onderneemt om je af te melden als melkkoe.
  De top beschermt mekaar. Dus daarom zal er nooit wat aan die graaiers gedaan worden.
  Tenzij er een burgeroorlog komt, want dan weten ze niet hoe hard ze moeten redden.

  Klagen is wel 1, maar er wat aan doen is 2.
  De SP heeft ons ook aardig in de steek gelaten.
  Na mijn ene email aan Mark en kornuiten heb ik het opgegeven.
  Ze snappen er daar toch niks van.
  Ik weet hoe de vork in de steel zat.
  Mooipraters zijn het en charlatans.
  Ze weten donders goed waar ze het overhebben en hoe ze de boel kunnen belazeren.

Reacties zijn gesloten.