Londense vrouwen protesteren tegen museum voor Jack the Ripper

220px-Dorset-street-1902
Straatbeeld in Whitechapel, 1905

In de Londense East End heeft een groep vrouwen geprotesteerd tegen de opening van een museum gewijd aan de seriemoordenaar Jack the Ripper. In oktober 2014 had de deelgemeente Tower Hamlets toegezegd een museum te zullen wijden aan de strijd van vrouwen in de East End. Onlangs veranderde de deelgemeente de plannen en besloot men het museum te wijden aan de beruchtste vrouwenmoordenaar uit de geschiedenis. De vrouwen eisen dat het museum gesloten wordt en dat de deelgemeente alsnog haar eerdere belofte over het vrouwenmuseum  gestand doet.

Tussen 31 augustus en 9 oktober 1888 vermoordde Jack the Ripper vijf vrouwen in de Londense wijk Whitechapel.  Whitechapel was destijds een straatarme wijk, waar veel immigranten woonden, met name Joden die de pogroms in Oost-Europa ontvlucht waren. De wijk was een socialistisch/anarchistisch broeinest en de zaak ontplofte dan ook met enige regelmaat. Vrouwen speelden daarbij vaak een belangrijke rol, al is die rol in de geschiedschrijving altijd onderbelicht gebleven.  De Amerikaanse schrijver Jack London leefde in 1902 een aantal maanden in de East End, waarbij hij – evenals veel bewoners – de nacht vaak op straat doorbracht. Over zijn ervaringen in de East End schreef hij The People of the Abyss.

“Oost-Londen kent een trotse traditie van vrouwen die actie voeren voor sociale veranderingen, van de Suffragettes tot de Dagenham Equal Pay stakers”, verklaarde Jemima Broadbridge, een van de actievoerders. Maar deze vrouwen en hun krachtige bijdrage zijn schandelijk over het hoofd gezien en verkeerd voorgesteld door een museum dat vrouwen uitsluitend afschildert als slachtoffers van de beruchtste seriemoordenaar die Oost-Londen ooit gekend heeft.”

 

Bron: JINHA