Legende Nelson Mandela overleden

Nelson Mandela (1918-2013) was een icoon van de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Hij zat 27 jaar gevangen voor zijn idealen en toch was hij niet verbitterd. Mandela slaagde erin Zuid-Afrika zonder bloedvergieten van een apartheidsstaat naar een democratie te leiden.

Lode Vanoost heeft op DeWereldMorgen een waardige necrologie geschreven. Naast alle terechte loftuitingen vermeldt Vanoost ook kritiek. Een bemerking wil ik eruit lichten omdat ze van belang is voor iedereen die strijdt voor een socialer wereld.

Mandela heeft nooit heeft begrepen dat politieke soevereiniteit niet kon bestaan zonder economische soevereiniteit. Hij ging er van uit dat het tweede automatisch volgde uit het eerste.

We mogen Mandela dat gebrekkige inzicht niet verwijten. Het is de vraag of hij een andere keus had. Waarschijnlijk niet. Maar het is wel een kwestie die iedereen in de sociale strijd moet beroeren.

13 gedachten over “Legende Nelson Mandela overleden”

 1. Nelson Mandela, de man die door het rolmodel van Femke Halsema (racisme als zodanig betitelen is ‘inflatoir’) Thatcher (dikke vriendin van Pinochet) een terrorist werd genoemd…
  De man van de organisatie die tot heel recent op een lijst van de Amerikaanse overheid stond gebrandmerkt als terroristische organisatie….
  Nelson Mandela….op alle mogelijke manieren in zijn strijd gedwarsboomd door de Nederlandse regeringen en met name VVD en CDA…
  Strijder tegen de Apartheid de afschaffing waarvan door een piece of low life van een hele normale partij met hele normale standpunten wordt betreurd en die goeie maatjes is met fascisten uit Zuid Afrika, ze in Nederland’s hoogste gremium ontvangt en…niemand die er iets van zegt, te druk als men het heeft met ‘het Marokkanenprobleem’, ‘dijkdoorbraken’ en het oppoetsen van de hobby’s van Stuckart en Heydrich.
  Ik wil er maar mee zeggen: beter de sheeple media maar niet lezen of kijken de komende dagen want je zult misselijk worden van het ge-huichel…

 2. Ik neem aan trouwens dat de hihhaho- ‘Hollandsche Shouwburg’: waz dâh????-premier en plucheplakker en racist Frans Timmermans naar de begrafenis gaan. Twee die het heel druk hebben met het door dik en dun steunen van Apartheidsstaat Israël….

 3. En ik in mijn drukte dacht dat de Zwarte Piet “pietitie”, je weet wel die door 2mln brave Nederlanders ondergetekend is ter behoud van Zwarte Piet, iets met Nelson Mandela te maken heeft.

  We bedoelen het toch niet slecht met de “pietitie” of de Zwarte Piet, dus mogen we het voortaan als de Mandela petitie aanduiden?

 4. Wilders houdt zich qua tweets nu opvallend stil. Opvallend, want de racist moet immers niets van Mandela’s ’terreurorganisatie’ ANC hebben, ziet de Boeren graag terug aan de macht en wil het Afrikaans (oud Nederlands) herinvoeren als standaard taal in Zuid Afrika. Het wachten is op de tweet: “Groot terrorist overleden.” Of…zou de smeerlap dat laatste beetje fatsoen nog wél hebben?

 5. Tomaz,
  volgens het Journaal kon er nog een karige “Gecondoleerd Zuid-Afrika met het overlijden van oud-president Nelson Mandela” van af.
  Het ANC was ooit “terroristisch” (ik prefereer in dit geval “zelfverdedigend”), maar wat de etterbakken van oud-, nieuw- en extreem-rechts niet wil erkennen, is dat juist Mandela over het geweld heen is gestapt en naar de verzoening heeft gezocht. Een afkeer van dogma’s en een flexibiliteit van geest die zij niet kunnen bevroeden.

 6. In Utrecht en Zoetermeer zijn in de nacht van donderdag op vrijdag spandoeken opgehangen op bruggen die zijn genoemd naar Nelson Mandela. Op de spandoeken stond de term ‘moordenaarsbrug’. In Utrecht heeft een buurtbewoner het spandoek weer verwijderd. De actie wordt geclaimd door Identitair Verzet. In een verklaring op zijn website protesteert de groep tegen ‘de verheerlijking’ van Nelson Mandela. De actievoerders hekelen de ‘eindeloze lofzangen’ die sinds het overlijden van Mandela de wereld in zijn gegaan. In een tegengeluid wijzen ze op de ‘gruweldaden die door Mandela en de zijnen zijn begaan’.

  Identitair Verzet, gewoon de zoveelste neo-nazi beweging! Wanneer besteden Opstelten en zijn maat Teeven daar eens aandacht aan? Wanneer worden de katvangers welke zich ons parlement noemen eens wakker? Wanneer beseffen de H.H palementariers eens dat als zij een groot man als Mandela de eer geven welke de man toekomt zij zichzelf als hypocriete nitwitten te kijk zetten? En dan druk ik mij nog netjes uit.

 7. Amsterdamse Groen whatever bestuurder John de Leat had het over de dood van de Hoofdpiet …

 8. Rechtsen hebben dicators als idolen of crimelords zoals Reagan, Tatcher, Rutte en Wilders.

  Wij sociaal bewogenen hebben tenminste wel echte helden. Martin Luther King, Gorbatsjov, Gandhi en natuurlijk deze man. Nelson Mandela. Het zijn mensen uit een stuk, beheerst, dapper, intelligent en beheerst. Totaal het tegenovergestelde van wat rechtsen vereren en goede eigenschappen vinden.

  R.I.P mister Mandela!

Reacties zijn gesloten.