Leden Witte Helmen vermoord in Syrië

Zeven leden van de hulporganisatie Syrian Civil Defense – beter bekend als de Witte Helmen – zijn vermoord in Sarmin, een stadje even ten oosten van Idlib. Sarmin wordt beheerst door Hayat Tahrir al-Sham, een coalitie van diverse islamistische groepen, waaronder Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige filiaal van Al Qaida in Syrië. Het is niet bekend wie de daders zijn.

De Witte Helmen hebben de dood van de medewerkers inmiddels bevestigd. Volgens hen zijn bij de overval ook twee busjes en een aantal walkie-talkies gestolen.

De Witte Helmen hebben tijdens de Syrische Burgeroorlog naar schatting zo’n 80.000 burgers gered, vooral slachtoffers van bombardementen en beschietingen. De groep opereert uitsluitend in door rebellen gecontroleerd gebied. Door aanhangers van Assad worden de Witte Helmen beschuldigd van steun aan de rebellen, maar dat is niet meer dan een kwaadaardige lastercampagne. De organisatie ontvangt financiële steun van diverse Europese landen, waaronder Nederland. In 2016 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.