La Cuisine Hollandaise

Als rechtgeaarde Hollander vraag ik me bij tijden al jaren af waar dan die Nederlandse Keuken in vredesnaam uit bestaat. Ik vind het prettig iets eetbaars te happen, en in dit kader zat ik hierover laatst weer na te denken, wat me richting Wikipedia voerde:

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland“, begon het verhaal, en er prijkte ook een hele lijst van Nederlandse gerechten en lekkernijen, waar ik direct op klikte, om deze nader te bestuderen.

Zelf houd ik meestal niet zo van van zoet, hoogstens zoet-zuur, maar volgens deze lijst blinkt Nederland uit in allerlei zoetigheden zoals taart, koekjes, pannekoeken, oliebollen, poffertjes, zoete pap, en wat niet al. De zoetigheden wegstrepend blijft er niet zoveel over.

Echte schotels, zoals Waterzooi (een soort Bouillabaisse) of Zuurvlees spreken me wel aan, maar dat zijn niet echt Nederlandse gerechten. Voor de rest blijft het bij stamppotten en andere nutriële voeding zoals erwten- of bonensoep.Haring_met_ui

Het belangrijkste ‘unique selling point’ van het Nederlandse voedingssegment lijkt te liggen binnen de fastfood, en daarbij lijkt ‘de muur’ een cornerstone te zijn in culinair Nederland. Hoe dit proces werkt? Welnu, u werpt één of meerdere muntstukken van een bepaalde waarde in het apparaat, en vervolgens mag u een luikje opentrekken, waarachter zich het door u begeerde object bevindt, bijvoorbeeld een nasibal, een kroket, of een broodje hamburger.

Maar het idee waarin ik dus blijf hangen is dat er in feite helemaal geen Nederlandse eetcultuur bestaat, en er slechts alleen de Hollandse Nieuwe is, voor diegenen die dit aankunnen.

12 gedachten over “La Cuisine Hollandaise”

 1. Het eerste wat ik doe als ik in Nederland ben is haring eten.
  Maar wat betreft De Muur: nasibal is een variant op nasi uit Indonesie, kroket (croquette) komt uit Frankrijk en broodje hamburger uit de USA.
  Blijft de frikandel.

 2. Zelfs de beroemde sauce hollandaise komt uit Frankrijk en heet alleen zo vanwege de onbeschofte hoeveelheid boter die erin zit (als het goed is).

 3. Is er dan zelfs in eten geen Nederlandse identiteit? Het blijkt een bij elkaar geraapt zootje.

 4. Subtiel is het niet, net zo min als bij de westerburen fish & chips, bangers & mash – rauwe haring en frikandel (bij de buren curryworst geheten) is al heel wat en er is best meer, zoals snert. Niets om trots op te zijn, wel iets eigens.

 5. Literpakken vla, is dat typisch voor dit land? Ik hoor vaak gegiechel als ik het uitspreek en laat zien aan anderlanders.

 6. @Arnold J. van der Kluft:
  [en er is best meer, zoals snert]:

  Inderdaad: het enige uit de “Cuisine Hollandaise” dat ik ècht lekker vind. Ik maak het zelfs hier op Curaçao ( bij 31 graden) en heb, naar goed plaatselijk gebruik, de buurvrouw er wat van gegeven. Zij vond het ook lekker!

 7. Er was ws wel meer, maar dat is vergeten, vergeten groenten, vergeten granen enzo worden niet meer geteeld en niet meer gegeten, dus evt typische recepten zijn er ook niet meer.
  Er is nog wel Brabants roggebrood en Fries roggebrood
  Boekweit komt weer in de belangstelling, vooral populair voor de pannenkoeken – maar die eten ze in Rusland ook geloof ik (blini)
  Slowfood Nederland doet pogingen een en ander uit de vergetelheid terug te halen
  http://www.slowfood.nl/index.php?page=Arkvandesmaak

 8. de meeste dingen zijn overal op de wereld bekend in iets andere samenstelling of andere naam.
  ( ik heb oliebollen in congo en gambia en spanje en marokko gegeten.. niks hollands aan)
  zelf kom ik van een boerderij en ben opgegroeid met pap smorgens bv warme biest(met een beschuitje er in)gortepap, lammetjespap en havermoutpap
  tussen de middag aten we warm.. echt nederlands.. dus stooflappen, gehaktballen of een ei (in geval dat we spinazie aten) alleen zondags kip. groente uit het water.. aardappels idem dito.. gekruid met zout en een beetje peper en nootmuskaat meer smaken had mijn moeder niet.
  soms aten we “exotisch” macaroni! wat denk ik door geen enkele italiaan als een pastagerecht herkend zou worden! want er zat van alles in behalve wat er in een pastagerecht moet.
  maar in marokko keek ik de 1e keer ook vreemd op, toen er daar zoals aangekondigd macaroni werd geserveerd. ( macaroni gekookt in melk, zonder suiker )
  savonds inderdaad donker roggebrood met kaas of kropbrood ahhaah hoor die naam NOOIT meer!
  ik kan werkelijk niet 1 ding noemen als echt nederlands, wat ik niet ergens anders op de wereld ook gegeten heb als zijnde echt anderlands.
  misschien is echt nederlands inderdaad het door elkaar gooien van gerechten uit alle windstreken..
  ik bedoel nergens op de wereld kan je foe yong hai kopen.. of een kapsalon.. of inderdaad die pizza shoarma

 9. @Ineke
  Korte krop allinson, nog niet zo lang gelden gezien bij zekere supermarkt die nu geen behoorlijk brood meer heeft overigens.

 10. Het concept ”natie” is sowieso een verzinsel, een lege huls, net als de nationaliteit-gebonden bereiding van onderdrukten, die wij handig herbenoemen als ”gehakt”, ”slavink”, ”rolmops”, ”omelet” of, meer in het algemeen ”vlees” en ”zuivel”. Categorie cognitieve dissonantie.

 11. Ook ik ren direct naar een haringkar toe als ik weer eens in NL ben. Frikandellen, kroketten, bitterballen, of ze nu uit de muur of uit de snackbar komen, het gaat er allemaal in. Polderbrood van Bakker Klootwijk in Rotterdam. Nagelkaas uit Friesland. Westfriese mosterd. Droge worst uit Joure.
  In mijn Franse huishouden kan ik geen groter plezier doen aan mijn familie dan hutspot, boerenkool of snert maken.,
  Het is allemaal “basic food”, maar wel zeer Hollands. So what. Ik vinnut gewoon lekker…..

Reacties zijn gesloten.