Kristallnachtherdenking 2014

Interior_of_the_Zerrennerstrasse_synagogue_after_its_destruction_on_Kristallnacht-97573

Zoals elk jaar sinds 1992 herdenken we ook dit jaar op 9 november de Kristallnacht die in 1938 in Duitsland plaatsvond.
Honderden synagogen en winkels van joden werden vernield en in één nacht werden bijna honderd joden vermoord. Er waren jaren van discriminatie, intimidatie en uitsluiting van joden aan vooraf gegaan.

Waarom herdenken wij dit elk jaar opnieuw? In de eerste plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van toen. Maar vooral ook omdat de Kristallnacht een voorbode was van de enorme massamoord die erop volgde. We herdenken omdat we waakzaam moeten zijn en blijven.

Islamofobie, racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie nemen de laatste jaren weer toe in Europa. In meerdere landen gebruiken populistische politieke partijen de racistische en xenofobe kaart om stemmen te trekken. In Frankrijk is het niet uitgesloten dat Marine Le Pen van het Front National de volgende presidentsverkiezingen gaat winnen.

In Den Haag kwam het afgelopen zomer  tot botsingen tussen extreem rechts en neo-nazi’s aan de ene kant en bewoners van de Schilderswijk aan de andere kant. Recent onderzoek lijkt aan te geven dat twee van de drie moskeeën in Nederland de afgelopen tijd slachtoffer zijn geweest van vandalisme. Ook geven sommige reacties op de inval van Israel in Gaza geven reden tot zorg.
Al in 2013 tijdens het protest van de PVV in Den Haag waren Nederlandse neo-nazi groepen aanwezig die de hitlergroet brachten en NSB vlaggen meedroegen.

Pesterijen, brandstichting en zelfs moorden komen overal in Europa voor, onder meer in Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Noorwegen. Wij mogen niet toelaten dat in Europa een sfeer terugkeert als in de jaren 30. Racisme is niet aanvaardbaar, toen niet, nu niet, nooit!
Daarom: kom naar de herdenking in Amsterdam, sta pal tegen oprukkend racisme en ultra-rechtse tendensen! Stuur deze nieuwsbrief aub door aan andere geïnteresseerden.

 • Datum: zondag 9 november 19.30 – 20.30 uur
 • Locatie: Bij stadhuis Amsterdam, hoek Zwanenburgwal/Amstel
 • Sprekers:
  – Ido de Haan, hoogleraar politieke geschiedenis, Universiteit Utrecht
  – Fatima Elatik, voormalig stadsdeelvoorzitter A’dam-Oost en actief in de door haar en rabbijn Lody v.d. Kamp opgerichte groep Salaam-Shalom
  – Sharon Gesthuizen, 2e kamerlid SP met in haar portefeuille onder meer vreemdelingenzaken
  – Dr. Arjan Plaisier, Scriba van de Protestantse Kerken Nederland (PKN)
 • Muzikale omlijsting: diva’s van het Jiddische lied: Rolinha Kross en Shura Lipovsky

2 gedachten over “Kristallnachtherdenking 2014”

 1. Pingback: Dr. Plaisier verruilt onder druk de ene Kristallnacht herdenkng voor de andere | Krapuul

 2. Pingback: Verklaring m.b.t. Kristallnachtherdenking | Krapuul

Reacties zijn gesloten.