Kleine notitie van een oud-stembureaulid over analfabetisme en meer

“Wat jij was toch anarchist? Dan mag je toch niet eens stemmen?”
“Van wie niet?”
“Nou, van het anarchisme.”

Enfin, ik ben jarenlang lid/plaatsvervangend voorzitter van een stembureau geweest in Amsterdam, want als anarchist besef je een soort maatschappelijke verplichting die “de anderen” er niet zo op na houden. De laatste keer dat ik het deed begaf mijn lichaam het. Intensieve werkdagen van ruim voor zeven uur ’s ochtends tot de nacht. Een nare ziekte openbaarde zich, op het eind van die novemberavond in 2006.
Maar dit terzijde.
Als lid van het stembureau kon je mensen met oogproblemen zoals ik sindsdien zelf heb eventueel helpen door de lijst van hun woordelijk uitgesproken keuze aan te wijzen. In Amsterdam wilde dat nog wel eens zo gaan: “Ach mijnheer kunt u mij helpen? Ik kan meneer Den Uyl niet vinden.” De bedoeling was duidelijk. Ja, zelfs mijnheer Kok kreeg nog wel de handen op elkaar. Amsterdammers op leeftijd bleven de sociaal-democratie trouw totterdood. Mijnheer Wiegel of Bolkestein zocht men nou nooit.

En dan waren er de tijden dat je in Nederland ongedocumenteerd kon rondlopen. Dat was me toch onveilig! Daar is dan ook onder Balkenende een stokje voor gestoken. Ausweis overal verplicht.
Als lid van het stembureau mocht je om een legitimatie vragen maar vertrouwen is het cement van een (redelijk) beschaafde samenleving. Dus die vroeg je nooit. Ik herinner mij die dame in haar strakke korte mantelpakje die kwiek naar de stembus liep, en ik keek nog eens op haar oproepkaart want er stond mij iets bij… De oproepkaart zei dat zij 83 was. Krasse oude dame. Het zal haar dochter geweest zijn, waarschijnlijk was ma niet in staat geweest een machtiging af te geven. Het zij zo. Zoals gezegd, vertrouwen, daar gaat het om, technisch gesproken zal het wel fraude moeten heten, in het echt is het een soort al dan niet wederkerig hulpbetoon. Daar is beschaving op gefundeerd.

Al jaren moet je je Ausweis overleggen bij het uitbrengen van een stem en of je nu slecht van zicht bent, het niet helemaal begrijpt of analfabeet bent, het stembureau mag niet meer behulpzaam zijn. Ook een van de redenen dat ik dit werk niet meer doe. Als ik mijnheer Den Uyl niet meer mag aanwijzen, die mijn stem nooit gehad heeft, is de aardigheid (in meer dan een zin) er van af.

Dit is dus een non-bericht:

Een stembureau in de beruchte Haagse Schilderswijk heeft analfabeten weggestuurd. Dat stelt de islamitische Partij van de Eenheid.

Analfabeten worden niet weggestuurd. Zij mogen niet geholpen worden. Als zij niet met een stembiljet uit de voeten kunnen, dan is het pech. Inderdaad. Ik zeg niet dat ik het leuk vind. Ik heb hier boven al uitgelegd dat het nou juist goed was om niet de Dorknoper uit te hoeven hangen. Maar als het regime dat van je eist dan ben je een Dorknoper.

En tja, een buurt “berucht” noemen

13 gedachten over “Kleine notitie van een oud-stembureaulid over analfabetisme en meer”

 1. De Schildersbuurt was ook al ‘berucht’ toen er alleen nog maar ‘a-socialen’ woonden.

 2. Zeg eerlijk,
  Het zijn altijd wel de vijftigplussers ouderen die de stembureaus bemannen,en je weet op welke partijen die stemmen.
  Als je als allochtoon komt stemmen en er zitten drie van die zestigjarige PVV stemmers zo boos of geïrriteerd te kijken als de allochtoon binnenkomt,en dan iemand meeneemt om dat de persoon een probleem heeft…….dan krijg je dit soort taferelen.

  Zeker met de enorme propaganda dat de PVV de grootste zou worden in de tokkiewijken van den Haag….

  Vroeger kon men ook in een moskee stemmen en op islamitische scholen…nu niet meer mag niet van de PVV en leefbaarheid enzovoort,in de kerken mag wel,en bejaardenhuizen waar voor 99%autochtonen wonen die PVV stemmen mag jij als buitenlander stemmen,kijk die vriendelijke gezichten eens,van hmmm nou de PVV wordt toch de grootste met die uitdrukking en houding van die stembureau medewerkers niet prettig

 3. Als je als allochtoon nog naar de stembus moet om de vier jaar,om je veiligheid en evenwaardige burgerschap te mogen veilig stellen omdat er partijen en bewegingen een programma hebben die de buitenlanders uitsluit en met naam verzoekt minder ervan in de stad is beter,is het wel schandalig dat je om je rechten als Nederlands staatsburger te mogen behouden op basis van gelijk burgerschap,en daar voor elke vier jaar moet stemmen.

  Men hoort in de grondrechten van een beschaafd land al beschermd te worden op basis van gelijkheid…En niet dat je als bepaald burgervolk er voor moet stemmen om deze gelijkheid te krijgen iedere vier jaar!!!

 4. In bejaardenhuizen worden de ouderen ook geholpen,beter is dat men een machtiging aan een familielid geeft,zo kan de stem ook doorgegeven worden reken maar dat die vijftigplussers de biljetten enorm controleren alsof hun leven ervan af hangt,komt ook lekker bazig over en weer een kikkertje voor de overstemmen van zo op effe die buitenlanders dubbel checken met die stembiljetten hoor,zal ze leren

 5. Nou nee, @natteneel, de meeste stembureauleden zijn ambtenaren en in Amsterdam betekent (betekende?) dat in doorsnee: PvdA of GroenLinks. Maar eigenlijk besprak je niet wat de ander stemde, je kunt zoiets raden.

 6. Ik geloof je niet arnold,
  Die typen zijn echt geen ambtenaren allemaal vrijwilligers die zich er speciaal voor aanmelden.En toch echt leerbaar of pik fortuin of PVV aanhanger vooral in buitenwijken en bejaardehuizen en plaatsen waar ze die allochtonen opzettelijk dwarszitten.

  Maar ja maak het maar weer mooier dan het is,de realiteit is bewijzend

 7. Een anarchist mag wel degelijk stemmen. Hij of zij kan bij de stemming het rode potlood kwistig gebruiken en daarmee de stem ongeldig maken. Vergeet niet de Leefbaren hupplerdepup …, de hupplerdepup … 2000 partijen en de Anders hupplerdepup … ‘partijen’ met rood te bedotten.

  De ‘Lokalen’ zijn natuurlijk geen politieke partijen, gelukkig maar.

 8. Ach , analfabeten wegsturen die anders op Arnoud van Doorn gestemd zouden hebben .. hoe erg moet ik dat vinden …

 9. @K’t Jong – daar ben ik niet zeker van: het Amsterdamse lijnkleurenstelsel van de tram is oorspronkelijk bedoeld voor analfabeten.

 10. Ja maar je kan toch wel het vormpje van een 2tje of een 3tje herkenne. Hoe moet je anders bijvoorbeeld iets kopen in een winkel?

 11. Myn partner is analfabeet, maar kan wel cyfers lezen.
  Vele nederlanders zyn geeen analfabeten, maar stemmen toch op de verkeerde partyen.

Reacties zijn gesloten.