Israël bombardeert Syrische fabriek voor productie chemische wapens

De Israëlische luchtmacht heeft een aanval uitgevoerd op installaties van het Syrische leger in het westen van de provincie Hama, niet ver van de grens met Libanon. Daarbij werden o.a. een militair onderzoekscentrum en een aantal raketsilo’s gebombardeerd. De installaties zouden gebruikt worden voor onderzoek naar – en de productie van – chemische wapens. Volgens het doorgaans goed ingelichte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) zijn bij de aanval tenminste 7 mensen om het leven gekomen.

Israël heeft de aanval tot op heden niet bevestigd, maar het Syrische opperbevel heeft verklaard dat er inderdaad een aanval heeft plaatsgevonden op een militaire installatie in Masyaf.De aanval zou vannacht rond 2.40 zijn uitgevoerd door 4 vliegtuigen.

Volgens het voormalige hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst is het bombardement ingegeven door humanitaire motieven, maar dat is natuurlijk onzin. Israël heeft sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog geen enkele aanval uitgevoerd op installaties waar chemische wapens geproduceerd worden. Wel zijn er de afgelopen jaren tientallen aanvallen uitgevoerd op aanvoerlijnen van Iraanse wapens naar Hezbollah. Die aanvoerlijnen lopen door Syrië. Het IDF is beducht voor Hezbollah, het is de enige organisatie die er in is geslaagd het Israëlische leger een militaire nederlaag toe te brengen. Vermoedelijk moet de aanval van afgelopen nacht ook in dat kader geplaatst worden: Israël vreest dat Syrische rakettechnologie in handen van Hezbollah valt.