Is ‘Mad Dog Mattis’ wel “The Adult in the room”?

Het was weer feest in de de corporate media in de VS. Trump kondigt aan dat hij troepen wil terugtrekken uit Syrië en Afghanistan. Ha fijn, zou je zeggen, doet ie eindelijk iets goed. Maar nee, alles en iedereen links van Fox-news valt over hem heen. “Een cadeautje voor Putin” was de meest geciteerde tekst uit de koker van de trouwe Russiagate aanhangers onder aanvoering van MSNBC-host Rachel Maddows.

James “Mad Dog” Mattis, warhawk bij uitstek, werd geprezen omdat hij Trump had weerstaan. ‘The only adult in the room” werd hij genoemd. Wat er volwassen aan is om lang slepende oorlogen zoals in Syrië (5 jaar) en Afghanistan (17 jaar) nog langer te willen laten voortduren is mij een raadsel, maar ja het Pentagon speelt nu eenmaal 3D-schaak. Daar begrijpen wij normale stervelingen niets van. We moeten maar vertrouwen op het professionele, strategische en tactische inzicht van vakbekwame oorlogshitsers.

In de links/progressieve onafhankelijke media was echter een totaal ander geluid te horen. Daar vindt men unaniem dat de VS zo snel mogelijk een eind moet maken aan alle militaire interventies en iedere stap daartoe, door wie dan ook, dient te worden toegejuicht.

Politiek activist en voormalig CIA medewerker Ray McGovern laat zich op Mint Press News, op 22 december, uit over James Mattis onder de kop: ‘Stuur Mad Dog Mattis naar de corporate kennel’:

“De vertrekkende minister van Defensie Gen. James “Mad Dog” Mattis was beroemd om zijn spottende uitspraak, “Het is leuk om een ​​aantal mensen neer te schieten.” Het blijft opperste ironie dat Mattis wijd en zijd wordt beschouwd als de enige “volwassene in de kamer” in de Trump-administratie. In vergelijking met wie? John Bolton, de hondsdolle neocon die als nationale veiligheidsadviseur fungeert? Dat zou zou kunnen worden samengevat als “veroordeling met vage lof.”

Met zijn kaarsrechte image, om nog maar te zwijgen van zijn reputatie als krijgskundige die in de media wordt geprezen, was Mattis in staat om de werkelijkheid te verbergen dat hij, zoals kolonel Andrew Bacevich het op ‘Democracy Now!’ zei vanmorgen, “totaal fantasieloos was.” Dit betekent dat Mattis gewoon niet in staat was om de zelfdestructieve, geestloze aard van de ‘eindeloze oorlog’ van de VS in het Midden-Oosten te erkennen, die kandidaat-Trump terecht ‘stupid’ had genoemd. In zijn ontslagbrief strooide Mattis ook het gebruikelijke gehuichel rond over de noodzakelijke agressie van de natie die goed is voor de wereld.

Mattis was een obstakel voor de wens van Trump om troepen uit Syrië en Afghanistan terug te trekken (en blijft in staat om de bevelen van Trump te doorkruisen). Toegegeven, de abrupte manier waarop Trump zijn ogenschijnlijke eenmansbesluit aankondigde was even dom. Maar de terugtrekking van grondtroepen is uiterst gezond, en Mattis was en is een groot probleem. En voor ‘better or worse’, Trump – niet Mattis – was tot president verkozen.”