Als je de media moet geloven zeker wel. De feiten vertellen een ander verhaal.
Er wordt weer heel wat afgeroepen over de irreguliere migratie naar Italië. Opgewonden reporters verdringen zich voor de Italiaanse kades in een wedstrijd wie zo weinig feiten kan roepen. Als het maar sensationeel is. Ook het thuisfront laat zich niet onbetuigd. Wat is waar en wat is onzin? Ik probeer van feiten op een rijtje te zetten en bespreek een artikelen van Elsevier en van de NOS en de uitspraken van een hijgende reporter van de NOS.
Conclusie: het is heel slecht wat er geproduceerd wordt…..
….Al jaren lang is het complete bagger wat de Nederlandse pers presteert als het om asielcijfers gaat. Ja, ze zijn heel goed in sfeerrapportages van asielzoekers bij het benzinepompstation van Raamsdonksveer, maar cijfermatig is het een ramp en dat wordt steeds erger. Van Elsevier kan je het verwachten, maar van de NOS toch niet? Nederland staat op de tweede plaats van landen met de meeste persvrijheid, maar wat heb je eraan als de kwaliteit zo gering is? Je hebt veel meer aan een redacteur die tot tien kan tellen en zijn vak als journalist serieus neemt dan aan een opgewonden journalist die de cijfers lekker aandikt en complete leugens uit z’n mouw schut. Sensatieverhalen is het credo, niet een nuchtere analyse. In het NOS-artikel zitten zoveel herkenbare fouten dat het wel geschreven lijkt op de burelen van de PVV.
Nuchter naar de cijfers kijkend concludeer ik dat er niet veel meer aan de hand is in Italië dan vorig jaar. Ik kom tot een 7% stijging gemiddeld per dag t.o.v. vorig jaar , waarbij ik moet aantekenen dat de periodes niet helemaal gelijk zijn. Dat er pieken en dalen zijn is logisch. Veel meer dan in Griekenland speelt bijvoorbeeld het weer een belangrijke rol. Journalisten berichten alleen maar als er iets gebeurt en dikken dat vervolgens nog eens flink aan. Als er niets gebeurt dan hoor je ze niet. Logisch dat iedereen denkt dat er rampen gebeuren. Dat we worden overspoeld.
Nadat ik mijn berekeningen had gemaakt voor dit artikel stuitte ik toevallig op de uitspraken van de Italiaanse minister van migratie die tot de dezelfde conclusie komt: er is weinig meer aan de hand is dan vorig jaar: 4,7% stijging. Een bericht dat je niet op het journaal ziet nog bij Elsevier leest. Waar trouwens wel?
Lees het hele artikel met als vanouds een stevige onderbouwing met cijfers bij Flip van Dyke