Invloedrijkste persoon van Nederland hoepelt binnenkort gelukkig op

Godzijdank zijn we binnenkort van de op dit moment nog Invloedrijkste-Persoon-van-Nederland Bernard Wientjes af. In die hoedanigheid dan. Althans dat hoop ik.

Uit alles spreekt namelijk dat zo’n Wientjes het liefst alles verborgen in acherkamertjes in een ons-kent-ons-sfeertje afhandelt, en zo iemand wil je niet als Invloedrijkste-Persoon-van-Nederland, maar misschien is het wel inherent aan een dergelijke titel. Misschien wordt hij wel Undercover- Invloedrijkste-Persoon-van-Nederland, je weet het nooit met zo’n type.

Kartelletje in de WC-pottenbranche, de kiesdrempel willen verhogen zodat je slechts een klein aantal partijen overhoudt die niet meer van elkaar te onderscheiden zijn (dat is nu trouwens al een probleem), en die alleen maar de schijn van democratie op moeten houden. Daarnaast moeten we vooral ook geen tussentijdse verkiezingen meer houden als het aan Wientjes ligt. Om de vier jaar mag je stemmen en daarna gooien die paar grote partijen het weer op een akkoordje waar werkelijk niemand het mee eens is, komen er ineens megalomane plannen uit de kast waar we tijdens de verkiezingen helemaal niets over hoorden, maar je hebt gestemd dus verder bek houden, volgens het ideaalbeeld van Wientjes.

Ook het Sociaal Akkoord heeft Wientjes in het grootste geheim geregeld, zo vertelt hij trots. Of het plebs zich er verder even niet mee wil bemoeien ja? Vergenoegd stelt hij dan ook vast dat hij de PvdA hiermee een lelijk oor heeft aangenaaid. Zelfs hij ziet in dat de PvdA inmiddels alles verkwanseld heeft waarvoor ze verondersteld worden te staan.

Wientjes vindt dat de Nederlandse politiek een rommeltje is geworden, dat verlamming dreigt. Er is echter, ondanks de oppositie in de Eerste Kamer, na een moeizame start wel degelijk een groot aantal extreem neo-liberale maatregelen doorgevoerd door Bruin II, maar nu Wientjes’ knetterkapitalistische agenda niet in zijn geheel doorgevoerd kon worden is er blijkbaar sprake van ‘politieke verlamming’.

Integendeel zou ik willen zeggen, en niet alleen in slechte zin. Alhoewel ik absoluut niet blij ben met deze regering, zoals inmiddels bekend verondersteld mag worden, functioneert de democratie met wat in feite een minderheidsregering is beter dan anders, vind ik. Geen in beton gegoten regeerakkoorden meer, waarbij de oppositie slechts een beetje als hofnar op en neer mag springen maar verder compleet genegeerd kan worden, zoals vroeger zo vaak gebeurd is. En daardoor zijn er hier en daar toch nog wel wat scherpe kantjes afgehaald van diverse maatregelen, zij het bij lange na niet genoeg.

Maar ja, Nederland wíl grotendeels ook gewoon knetterrechts beleid, als je de zetelaantallen van VVD, D66, CDA en PVV bij elkaar optelt, dus we bewegen ons op tamelijk democratische wijze naar de totale afbraak van de verzorgingsstaat en onderlinge solidariteit. Boekt u dit jaar eens een weekje vakantie in de regio Detroit, Cleveland of eigenlijk willekeurig welk stuk van de Verenigde Staten buiten de grote rijke agglomeraties. Let u eens op de uit elkaar vallende infrastructuur, de gammele huisjes, de ontbrekende tanden in de monden van mensen. Kijkt u eens hoe dat uitpakt, dat Ieder Voor Ons Eigûh.

Mensen als Wientjes weten heel goed hoeveel decennia het geduurd heeft om die solidariteit op te bouwen, en hoe makkelijk het is die af te breken, zodat de 1% zich weer vele decennia verder kan verrijken middels zijn aloude verdeel-en-heers strategie.

3 gedachten over “Invloedrijkste persoon van Nederland hoepelt binnenkort gelukkig op”

  1. Ik denk dat die zwendelaar van een Wientjes met zijn kop als een WC-pot een heel groot portret van Pinochet thuis aan de muur heeft hangen…

  2. Ja hoor, natuurlijk de verhoging van de kiesdrempel en alle maatregelen om de keuze van de burger zoveel mogelijk in te perken.
    Grappig dat deze mensen die de consumptiemaatschappij ondersteunen waar zoveel mogelijk keuze moet bestaan, op het moment dat hun politieke interesses in het geding komen de keuze van de burger volledig willen inperken.

    Het liefst uiteindelijk tot een partij en het liefst tot een persoon: Pinochet.

    De natte droom van Margaret Thatcher en elke echte neoliberaal.

    Allemaal in 1984.

Reacties zijn gesloten.