Interessant initiatief in Italië

Intussen is Bersani afgetreden als leider van de centrum-linkse PD, de grootste fractie in het Italiaanse parlement. Dit omdat de door Bersani voorgedragen kandidaten voor het Italiaanse presidentschap zijn afgewezen. Vooral vanwege het niet steunen van de kandidaten door de eigen PD-aanhang.

Maar er was een alternatief voorstel:

De komiek Beppe Grillo heeft de leider van centrumlinks in Italië, Pier Luigi Bersani, vrijdagmiddag een deal aangeboden. Als Bersani’s PD op Grillo’s presidentskandidaat Stefano Rodotà stemt, krijgt Bersani van Grillo’s M5S de al weken felbegeerde gedoogsteun voor een links minderheidskabinet. (Z24)

In hoeverre het voorstel serieus was en waarom het (vooralsnog) is afgewezen, is onbekend. Als het een reëel aanbod van Grillo was, is dat de kans voor een links georiënteerde regering in Italië. In dat geval is het bizar dat het interessante initiatief niet is geaccepteerd.

7 gedachten over “Interessant initiatief in Italië”

 1. Ondertussen is Napolitano ( 86 jaar ) weer kandidaat.
  Dit om uit de impasse te komen.

 2. ach..italië is bezit van de EU tegenwoordig en zal neoliberaal kapot worden bezuinigd net als griekenland wie er dan ook komt te zitten (al is een president daar niet zo belangrijk trouwens)

 3. Daarom ben ik ook zo tegen de EU
  Het is een neofeodale superstaat met als doel de burger in een soort slavernij te laten werken voor de grote bedrijven .

  Iemand die voor de EU is is daarom niet goed voorgelicht of volkomen van de pot gerukt danwel intens kwaadaardig .

 4. @5 zwembad,

  Ik begin in deze zaak aan een complot te denken, waar ook Bersani deelnmer aan is. Het lijkt erop dat per se een rechtse kandidaat president moet worden. In noodgevallen kan die een nieuwe premier benoemen, zoals Monti Berlusconi verving toen Berlusconi echt niet meer te handhaven viel. Daarom moet de ooit door Berlusconi benoemde 87-jarige Napolitano als ultieme noodoplossing blijven.

Reacties zijn gesloten.