“Ik bid niet voor bruine bonen”

“Ik bid niet voor bruine bonen”

Toen ik klein was, las mijn moeder mij voor uit het boek Bartje. Op mijn vraag of iedereen zo arm was, antwoordde zij: “Nee kind, de armoede wordt steeds minder in Nederland. Over vijftig jaar bestaat die niet meer”.

2013, vijftig jaar later had ik haar kunnen vertellen:
• Er is een toename van (langdurig) armen en
• Er zijn meer rijken dan ooit, die ook nog rijker zijn geworden.

Het aantal armen is met 252.000 in 2 jaar tijd gestegen tot 1,197 miljoen. Kinderen zijn hier vooral de dupe van. De stijging is veroorzaakt door de al 5 jaar durende economische crisis.
Op hetzelfde moment wordt de Quote 500 bekend gemaakt (de lijst, waarin de 500 rijkste Nederlanders zijn opgenomen). Het blijkt dat de rijken een kort dipje hebben gehad. Maar ze zijn al weer terug op het niveau van voor 2008. Totaal vermogen: € 143,5 miljard, dat zijn heel veel nullen. Gefeliciteerd!

De top 5 bestaat uit ondernemers (gezamenlijk vermogen € 15,3), rijk geworden over de ruggen van hardwerkende medewerkers.

Neem bijvoorbeeld Dik Wessels, hij is eigenaar van het bouwconcern VolkerWessels. Zijn vermogen stijgt van 1,6 miljard in 2008 naar 2,1 miljard in 2013. Een stijging van maar liefst 20% in crisisjaren.

Terwijl Dik Wessels:
• zijn vermogen met 20% ziet vermeerderen,
• de winst van zijn bedrijf ziet stijgen met meer dan 65% in de 1e helft van 2013 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (€43 miljoen t.o.v. 26 miljoen),
• vermindert het personeelsbestand in vijf jaar tijd met 3000 man oftewel 17% (17.800 in 2008 en 14.780 in 2013).

En op de arbeidsmarkt staan 32 bouwvakkers per vacature klaar.

Het antwoord op de vraag of de rijken een bijdrage hebben geleverd om de gevolgen van de economische crisis te beperken, is kort: NEE.

Ze hebben wel volop gebruik gemaakt van overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren. (b.v. de deeltijd-ww en de 6% btw op de arbeidskosten).

Wie pakt dit soort ondernemers aan, niemand.

Mijn moeder, die deze crisis gelukkig niet heeft meegemaakt, zou zeggen: “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”.

Oproep aan de rijkste ondernemers in Nederland:

Stop met winstmaximalisatie en pak uw verantwoordelijkheid. Ga eens Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

3 gedachten over ““Ik bid niet voor bruine bonen””

 1. Als mensen zeggen dat ze door hard werk rijk zijn geworden vraag dan altijd “wiens harde werk?”

 2. @Toozdeguuz, superartikel.

  Heb je in aantal zinnen – en het economische en het maatschappelijk effect aan het ongebreidelde totalitaire neoliberalisering van Nederland onder het economische regime van Rutte samengevat. De effecten van het uiterste liberalisme die in wezen en antisociale economische programma is worden steeds duidelijker, vooral voor degene waar veel lampen moeten blinken om het allemaal te kunnen inzien.

  Deze uiterste totalitaire corporatieve neoliberalisme is mogelijk alleen onder een systeem als Plutocratie. Dit is anders dan de gewenste democratie waar alle burgers gelijke menselijke rechten genieten. Onder de Plutocratie, wat Nederland tegenwoordig is, tellen de Human Rights steeds minder en minder want dat is niet de essentie van de Plutocratie – om gelijke rechten aan de burgers te bieden. Onder de Plutocratie hebben de vermogenden meer rechten dan de rest van de bevolking. Het is echter veel meer, doch op die manier is er eenvoudig het verschil tussen Plutocratie en democratie aan te duiden.

  Nu begrijpt u waarom onder het verdedigen van het eigen Plutocratie proberen steeds mensen van de VVD de menselijke rechten te beperken of uit te schakelen (Human Rights) omdat Plutocratie dient alleen een bepaalde elite. De rest heeft het recht om na te kijken.

  De slotzin van Toozdeguuz is er precies op zijn plaats. De vraag is tot hoever reageren uitgesproken narcissen op dergelijk oproep.

 3. De zin “ik bid niet voor bruine bonen”

  Is in het huidige politiek correcte klimaat als racistisch te betitelen.

Reacties zijn gesloten.