Hollandisme overtuigt niet

Hollandisme staat voor de economische politiek van president François Hollande.

In Frankrijk zijn er vorige maand 17.800 werklozen bijgekomen. In het totaal zitten nu 3,5 miljoen Fransen zonder werk. Een absoluut record.
(…)
‘Politiek sloeg het nieuws in als een bom’, zegt Frank Renout, VRT-correspondent in Frankrijk. ‘Hollande belooft al sinds 2012 keer op keer dat de werkloosheid zal zijn afgenomen en opnieuw blijkt dat niet zo te zijn.’
(DeRedactie)

Het is geen verrassing. Alleen samen in EU-verband zijn de economische problemen te tackelen: Hollande, ezel en/of haantje.

16 gedachten over “Hollandisme overtuigt niet”

 1. Je stuk van mei klopt. Ik kan met betrekking tot Hollande en Frankrijk maar een ding vaststellen. De pers doet er alles aan om hem neer te halen.

  Een voorbeeld: afgelopen week een kop in de trant van: vier staatjes waarom Frankrijk het niet goed doet. In diezelfde staatjes komt het Verenigd Koninkrijk er slechter uit. En toch die kop.

  En, mijn mening, veel van de sluitingen door multinationals in Frankrijk worden gedaan om de socialisten een pootje te lichten.

 2. @Louis,

  “En, mijn mening, veel van de sluitingen door multinationals in Frankrijk worden gedaan om de socialisten een pootje te lichten.”

  Inderdaad, multinationals danken Hollande niet voor het kleinste beetje sociaal beleid. Integendeel, zodra hun winstverwachtingen het toelaten, zullen ze Frankrijk zoveel mogelijk de rug toekeren.

  Voor degenen die het begrip van een slak hebben: het beleid van multinationals zal voor ieder EU-land gelden, ondanks fraaie frases van sommige politici over behoud van nationale soevereiniteit.

 3. Hollande noemt zich socialist maar is het uiteraard niet. Zelfs bijschaven van kapitalisme volgens een of ander sociaal-democratisch modelletje lukt al heel lang niet meer, daar is het geweld van de wereldwijd opererende banken en corporaties te groot voor.

  Dat het nieuws van een stijgende werkeloosheid als een bom inslaat heeft ook te maken met nationalisme, Frankrijk hecht niet zo veel belang aan een EU, het boeit de inwoners niet echt, ze hebben immers hun eigen pays (meervoud). De oude wrijving tussen Duitsland en Frankrijk zou wel weer eens heel snel de kop kunnen opsteken en het einde van de EU inluiden. De Fransen zijn, vergeleken met de Duitse horken, bijzonder goed in diplomatie, ze laten zich niet snel knollen voor citroenen verkopen.

  Dit haal ik niet uit een krant, boek, duim of mijn Groot Intellect (en ontken dit laatste niet want dan krijg je de poppen en mij écht aan het dansen ; ) maar uit lange ervaring met de manière de penser en de Franse esprit. Dat laatste bleek veel vaker een goede antenne te zijn om een toestand te beoordelen dan het quasi-intellectueel gekakel dat ook hier zo vaak te lezen is over de EU.
  Wie de schoen past trekke hem aan.

  Ook al zullen de beweegredenen om te stoppen met de EU niet de mijne zijn, ik hoop dat ze ermee kappen, ik ben die “liberale” kapitalistische terreur van de EU meer dan zat.

 4. Wees blij met Hollande.
  Wees blij ermee dat Sarkozy niet meer aan de macht is.
  Na een lezing geeft Dr Rath een slotwoord.
  Dr Rath : oproep aan de mensen in Duitsland en Europa.
  Het filmpje duurt 18 minuten.
  Als er interesse is kan ik de lezing van 1 uur en 3 minuten ook geven.

  http://www.youtube.com/watch?v=ELmjN9s97OY

 5. @Theo,

  Rath zegt op 6:38 min.

  “Maar met jullie nationale munt hebben jullie tenminste de kans om de onafhankelijkheid van jullie land en de waardigheid van jullie mensen uit eigen kracht te handhaven.”

  Juist door de huidige internationale samenstelling van het grootkapitaal maakt het soort munt niet meer uit. Het is een illusie te denken dat een nationale munt plannen van multinationals kan dwarsbomen.

  Nee, het gaat om internationale solidariteit van werkenden. Zich samen organiseren tegen het multinationale kapitaal is de enige manier om het neoliberalisme te overwinnen.

 6. @Sjaak Scheele:

  Nee, het gaat om internationale solidariteit van werkenden

  Niet alleen de werkenden
  Alle have-nots zouden door onderlinge solidariteit een blok moeten vormen.
  Nu laat men zich hopeloos uit elkaar spelen.
  Verdeel en heers is, naast angst zaaien, nog steeds de meest beproefde manier om macht uit te oefenen.
  Alle machthebbers van links tot rechts gebruiken dat.

 7. Sjaak.
  De munt wordt gebruikt om landen te dwingen tot hervormingen ten koste van hun burgers.
  Als je goed hebt geluisterd zegt hij dat we niet verder moeten gaan met overdracht van bestuur totdat de EU democratisch is.
  Ook de commissie dient gekozen te worden.
  Iets waar u altijd op gehamerd hebt.
  Om alles nog beter te begrijpen geef ik de lezing van 1 uur en 3 minuten.

  http://www.youtube.com/watch?v=WuhbyHE8mDg

 8. Sjaak Scheele;

  “het gaat om internationale solidariteit van werkenden”

  O, nou, gaat “het” daar om. Dan maar helemaal snel weg met die EU.

 9. Als ouwe chinees kan ik wel zeggen dat mij die libelale kapitalistische telleul van de EU toch een stuk betel bevalt dan de vlijheidsbeknottende communistische telleur van Mao indeltijd. Leve de EU!

 10. @Sjaak, ” Voor degenen die het begrip van een slak hebben: het beleid van multinationals zal voor ieder EU-land gelden, ondanks fraaie frases van sommige politici over behoud van nationale soevereiniteit.”

  Is het dan niet de tijd aangebroken om een alternatief voor de multinationals in de economische model te gaan zoeken?

  Afgezien van het feit dat deze citaat de vruchteloosheid van het eigen verkozen regering tav multinationals direct aangeeft.

 11. Hollande beloofde meer banen, een beter draaiende economie, maar Fransen kregen van Hollande meer werkloosheid en meer bureaucratie. Iedereen krijgt de schuld van Hollande, van de monetaire politie tot de Duitse economie, hij bedelde onuitgenodigd bij het Europees Parlement om een lagere eurokoers, terwijl de Franse staatsschulden oplopen om commerciele staatsbedrijven niet te hoeven reorganiseren. Dit resulteerde in opstanden in Normandie en op de Franse autowegen. Nu hoopt Hollande op nog meer herverdelen van de overblijfsels van wat in Europa al is verdwenen om staten en banken, waaronder Franse dominobanken, overeind te houden. En telkens weer probeert via een achterdeur beslag te leggen op wat nog verder wordt uitgemolken, waaronder de arbeidsjaren van werknemers in de rest van Euroland.
  En ja, in de internationale politiek zijn Fransen meesters. Madeleine Albright zei dit al: ” To understand Europe, you have to be a genius. Or French”.
  Helaas is na de Italiaanse, Franse en Duitse Renaissance “genialiteit” in Europa een zeldzaamheid geworden.

 12. sinds 1914 zyn de socialistische werkenden altyd verdeelt dmv het zg nationale gevoel.
  zowel het socialisme in eenland (stalin) als het nationale socialisme (hitler) hebben uiteindelijk het internationale groot kapitaal geholpen.
  Hoewel de Anarchisten het gevaar van zg. staten al lang onderkenden kon de anarchistische teorie voor multinationals geen oplossingen vinden.
  de conclusie het kapitalisme wint voortdurend helaas?

 13. @nexus,

  Is het dan niet de tijd aangebroken om een alternatief voor de multinationals in de economische model te gaan zoeken?’

  Heb je een idee misschien?

  @richard,

  ‘de conclusie het kapitalisme wint voortdurend helaas?’

  Het gaat van twee stappen vooruit en één achteruit. Maar de strijd gaat door.

 14. de macht van de gewone mensen niet uithollen, dus een versterking van midden en klein bedryf.
  niet langer zwymelen voor de lieve kleine prinsesjes en de mooie Maxima.
  bv. het kapitalisme bestryden NIET voor 3 euro een kop koffie kopen by de Coffee Company, maar voor 1.50 in het koffiehuis op de hoek.
  een basisinkomen met daarboven vry byverdienen.
  Reizend door Azie zie je hoe de gewone man/vrouw overleefd ondanks de teoretici van links en de haaien van rechts.

  staatssocialisme en communisme konden niet tegen het rectskapitalisme op.

Reacties zijn gesloten.