Hokjes

Dit is een gastbijdrage van Jolanda @jomisu1965

Leuk zo’n stukje hier en ik merk ook gelijk dat er inderdaad niet naar de inhoud wordt gekeken maar dat er direct een analyse op los gelaten wordt. Waar hoor jij thuis. In welk hokje kunnen we je plaatsen.

Is dat het enige wat hogeropgeleiden nog kunnen tegenwoordig? Analyseren? En waar heeft dat dan mee te maken?

Juist angst…angst voor het onbekende. Je stopt iemand in een hokje zodat deze snel herkenbaar is in het beeld van hun omgeving.

Jij zal wel dit zijn, dus mogen we weer lekker tegen je aanzeiken.
Niet kijken naar wat je te zeggen hebt maar alleen maar kijken: waar hoor jij thuis?

Mensen die in hokjes denken, zeggen veel over zichzelf; een beperkt perceptievermogen gekoppeld aan een lage interesse.
Maar juist door het plaatsen van mensen in hokjes benader je ze verkeerd.

Hokjesdenken is gemakzucht en ondertussen suddert het door en verziekt onze maatschappij…veroorzaakt het afbrokkelen van ons bindweefsel en heeft de PVV bestaansrecht.

31 gedachten over “Hokjes”

 1. PVV bestaansrecht vanwege `hokjesdenken’? ❓ Volgens mij is het net andersom.

 2. Ja, de PVV heeft bestaansrecht, en ook het recht om volkomen debiele voorstellen te doen en ik heb het recht om ze daar dan eens even keihard over uit te lachen.

 3. Jolanda, ik heb je stukje nog eens doorgelezen en de bijbehorende reacties.
  Ik vind veel reacties behoorlijk inhoudelijk en zie geen rare scheldpartijen, integendeel gewoon mensen die wat meningen verkondigen.
  Ik ben ervan overtuigd dat serieuze bezoekers van deze site in hun directe dagelijkse bezigheden goed nadenken over alternatieven en oplossingen op hun eigen terrein en zo hun bijdrage leveren.

  Hier op deze site vind ik het dagelijkse nieuws terug in een bepaalde context geplaatst die ik op andere nieuwssites mis, oplossingen verwacht ik hier niet (vind ik ook niet de taak van een nieuwssite)
  Alhoewel ik hier wel regelmatig goede alternatieven voorbij heb zien komen voor sommige Haagse onderbuikscheten.

 4. Ik begrijp niet zo goed wat je hier nu wilt zeggen, Jolanda. Waarom leidt “hokjesdenken” tot “bestaansrecht voor de PVV”? Ik zie het verband niet.

 5. MIJN EXCUSES….ik heb gegeneraliseerd zie ik…er is inderdaad inhoudelijk gereageerd. Maar kreeg het gevoel door de diverse opmerkingen dat ik de stempel kreeg dat ik “rechts” aan het verdedigen was en dat is absoluut niet zo. Had het stukje ook iets anders op moeten stellen merk ik nu. Maar alsnog vind ik het wel een maatschappelijk probleem..op twitter b.v. voert dat wel de boventoon vind ik als je over politiek praat..wordt snel gevraagd waar stem je op….ben jij rechts…ben jij links…als je zegt ik ben links krijg je dus al die standaard opmerkingen over je heen…en als je rechts bent ook en dat is wel wat me opvalt. Mensen willen je graag in een hokje duwen. Heb wel eens een discussie gehad met iemand die het gewoon niet kon uitstaan dat ik niet wilde vertellen of ik links of rechts was. Is toch erg of niet want ben ik dan als mens minder? @ Jan:

 6. Nou volgens mij is het een soort automatisme. Uit een gesprek met iemand, bv op twitter over bepaalde politieke thema’s kun je meestal zelf wel invullen of iemand links/rechts is. Althans ik betrap mezelf er weleens op dat ik onbewust iemand in een kader plaats.Maar ik hoef niet persé van iemand te weten of die links of rechts is. Dat is niet van belang in de discussie en dat is voor mij ook geen reden om iemand niet serieus te nemen. (mits die geen krapuliteiten uitkraamt natuurlijk) 😀

 7. @ Sjef:
  hahaha….ja inderdaad…nou ik maak anders mee….je gaat toch een gesprek anders in als je weet dat iemand links of rechts is…ik merk dat als ik dat niet zeg er meer raakvlakken zijn vreemd genoeg. Maakt niet uit of die persoon links of rechts is…dan beoordeel je echt de uitspraken van iemand…zijn mening….als je van te voren weet in welke hoek iemand zit dan komt er al een sausje over en ga je anders het gesprek in. Meer aanvallend, meer verdedigend. Dat merk je als je b.v. zegt dat je voor de PVV hebt gestemd dan ben je bij voorbaat “gedoemd tot” 😀

  Jolanda

 8. @ Pyt van der Galiën:
  doordat moslims in het hokje van gevaarlijk, eng, angst, terreur worden geplaatst heeft de pvv bestaansrecht. Die voedt die angst op haar beurt nog eens. Die angst is naar mijn idee ontstaan in de tijd van Bush Sr. , desert storm etc…de beelden op t.v. .Wilders heeft daar heel handig gebruik van gemaakt.

 9. Jolanda. Wat is je punt nou eigenlijk? De verzuiling was al dertig jaar voorbij, jouw `hokjesdenken’ werd wat minder in de maatschappij en er komt een PVV die het helemaal terug wil: Een liberale zuil, een gristenfundamentalistische zuil en een ordinaire fascho-populistische neoconzuil van Wilders zelf contra de islamitsiche en de linkse zuil? Geen normaal mens die de verzuiling terug wil toch?

 10. jolanda @jomisu1965 Schreef:

  @ Abdul Alhazred:
  hokjesdenken doen we al zo lang…toen bestond de PVV nog niet.

  Goed dat jij nu ontdekt heb waar de wortels van PVV liggen.

  jolanda @jomisu1965 Schreef:

  @ Pyt van der Galiën:
  doordat moslims in het hokje van gevaarlijk, eng, angst, terreur worden geplaatst heeft de pvv bestaansrecht. Die voedt die angst op haar beurt nog eens. Die angst is naar mijn idee ontstaan in de tijd van Bush Sr. , desert storm etc…de beelden op t.v. .Wilders heeft daar heel handig gebruik van gemaakt.

  Dus niet waar, want hokjes denken was eerder aanwezig. Zal ik je nog paar moppen over de Marokkantjes vertellen die nog voor die Sr.tijd in etnisch zuivere kringen werden verteld?

  Laurent Schreef:

  Ja, de PVV heeft bestaansrecht, en ook het recht om volkomen debiele voorstellen te doen en ik heb het recht om ze daar dan eens even keihard over uit te lachen.

  Idem dito.

 11. Is dat het enige wat hogeropgeleiden nog kunnen tegenwoordig?

  Nou, zo tegenwoordig is het niet, Aristoteles was al druk bezig met classificaties en ik vraag mij af of hij nou echt de eerste was.
  Ik constateer wel dat ik in een hokje word gezet hiermee, als hoogopgeleide (ik vrees dat het zelfs niet hoger kan, excuses).

 12. @ nexus m.:
  dat is mijn indruk…ik heb er nooit echt over nagedacht…over moslims…islam…ze waren er…net als dat er chinezen in ons land zijn, italianen, polen etc….ze kwamen pas in “beeld” naar mijn idee als potentieel gevaar in die periode. En misschien een hele simpele opvatting van mij maar heb het idee dat veel mensen dat hebben en dat betekent dat het niet een diep gewortelde haat is zoals tussen b.v. israel en de palestijnen en dat het dus op te lossen is.

 13. jolanda @jomisu1965 Schreef:

  @ nexus m.:
  belgen moppen waren er ook….we hebben toch ook geen partij tegen de belgen….

  Simpel zat: belgen worden blijkbaar niet op hetzelfde manier GEHAAT als de moslims?
  Waar vandaan deze haat?

 14. jolanda @jomisu1965 Schreef:

  het niet een diep gewortelde haat is zoals tussen b.v. israel en de palestijnen en dat het dus op te lossen is.

  Precies, oftewel dat hoop ik ook. Begin dan bij jezelf. (HIermee wil ik geenszins beweren dat je een hater ben, hoewel ik je niet ken).

  Waar het om gaat is acceptatie. Dit woord is nooit en nimmer in de Nederlandse politiek in de mond genomen, terwijl ik tig keer dagelijks over integratie heb gehoord. Hier loopt het mis:

  Integratie is onmogelijk zonder acceptatie.

 15. @ nexus m.:
  naar mijn idee…maar corrigeer me als ik het mis heb…ben ik daar hard mee bezig…nu de rest ook nog…maar accepteren kan je alleen als je iets begrijpt en dat is het probleem. Op school moet je bij rekenen begrijpen dat 1 + 1 = 2..en dan accepteer je het ook.

 16. ik heb ook het idee dat “wij” hier in nederland bang zijn voor taferelen zoals in Afghanistan maar dat is angst voor de sharia..en sharia is niet de islam en dat wordt naar mijn idee met elkaar verward.@ nexus m.:
  Er wordt “ons” ook natuurlijk heel veel aangepraat…laten we eerlijk wezen..wat we moeten vinden…hoe we het moeten vinden…welke classificatie we eraan zouden moeten geven….

 17. jolanda Schreef:

  maar accepteren kan je alleen als je iets begrijpt en dat is het probleem

  Wat valt hier niet te begrijpen? Dat er ANDERE mensen op dit aardbol zijn? Is dit zo’n probleem? Is dit zo erg moeilijk te accepteren?
  Waar dienen al die scholen voor?

 18. jolanda Schreef:

  welke classificatie we eraan zouden moeten geven

  Je wou toch geen hokjes en hier begin je er zelf weer aan.
  Wat moet ik met je gekletter over sharia?
  Als je daar niet van kan slapen stap maar naar je huisarts – hij zal je graag helpen want dit is gewoon uit de vinger gezogen “probleem” voor Nederland.
  Er zijn technieken om irrationele angst te behandelen.

 19. Nee dat zeg ik niet..je leest niet goed….en je hoeft niks met mijn gekletter….ik geef mijn kijk op een onderwerp……..en ik dacht dat daar een open podium voor bedoeld is…..vrijheid van meningsuiting? Maar jij mag het gekletter noemen. @ nexus m.:

 20. nee dat is niet moeilijk te begrijpen..maar meeste mensen accepteren iemand die anders is zolang ze er maar geen last van hebben….hoeveel mensen zouden de tokkies naast zich willen hebben? Die zijn ook anders….@ nexus m.:

Reacties zijn gesloten.